Να τραβήξει φωτογραφία. Βέβαια τα πράγματα δεν ήταν πάντα τόσο εύκολα και για να τραβηχτεί μια φωτογραφία απαιτούνταν ώρες. Και φυσικά δεν χρειάζεται να θυμίσουμε ότι οι πρώτες φωτογραφίες ήταν ασπρόμαυρες.
Η λέξη φωτογραφία είναι παγκόσμια και είναι σύνθετη. Προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «φως» και «γραφή». Μάλιστα το 350 π.Χ είχε μιλήσει για αυτή ο Αριστοτέλης. Η φωτογραφία είναι ένα από τα ευρύτερα διαδεδομένα μέσα επικοινωνίας του 20ου αιώνα και πολλές φορές απαθανάτισε την ιστορία όταν εκείνη συνέβαινε.
Οι πρώτες φωτογραφίες αποτελούν ουσιαστικά απλές προβολές εικόνων πάνω σε κάποια επιφάνεια. Ως πρώτη φωτογραφική «μηχανή» μπορεί να θεωρηθεί ένα σκοτεινό δωμάτιο ή κουτί (camera obscura) που στη μία άκρη διαθέτει μια γυαλιστερή επιφάνεια και στην απέναντι άκρη μία πολύ μικρή οπή.
Χρειάστηκε να περάσουν εκατοντάδες χρόνια μέχρι ο άνθρωπος να καταφέρει από την camera obscura να φτάσει να απαθανατίσει κάτι. Και αυτό έγινε το 1826 από τον Ιωσήφ Νικηφόρο Νιεπς (Joseph Nicéphore Niépce) έναν Γάλλο ερευνητή που κατάφερε να αποτυπώσει σε χαρτί αυτό που είχε τραβήξει στην κάμερα.
Η πρώτη φωτογραφία του κόσμου
Και τι ήταν αυτό; Ήταν οι στέγες των παραθύρων του χωριού Chalon-sur-Saone της Γαλλίας, τραβηγμένες από το παράθυρο του σπιτιού του. Η πρώτη φωτογραφία η οποία διασώζεται ακόμη ήταν γεγονός.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε αλλά αποτυπώθηκε χρησιμοποιώντας μια τεχνική που επινόησε ο Νιεπς που ονομάζεται «ηλιογραφία», και η οποία παράγει μοναδικές εικόνες σε μεταλλικές πλάκες επεξεργασμένες με χημικές ουσίες ευαίσθητες στο φως. Βέβαια για την αποτύπωση της συγκεκριμένης φωτογραφίας απαιτήθηκε έκθεση στο φως για διάστημα οκτώ ωρών.
Η εικόνα είναι θολή (με pixelόπως θα έλεγε κάποιος σήμερα). Τα σχήματα των δέντρων αλλά και οι στέγες των σπιτιών διακρίνονται δύσκολα, είναι θολά και πολλά χρόνια μετά η φωτογραφία αυτή επεξεργάστηκε ψηφιακά για να μπορεί κάποιος να την διακρίνει. Όπως και να έχει όμως ήταν μια αρχή.
Η πρώτη φωτογραφία με ανθρώπους
Χρειάστηκε να περάσουν 12 χρόνια και να φτάσουμε στο 1836 με τις τεχνικές συνεχώς να βελτιώνονται για να έχουμε την πρώτη φωτογραφία στην οποία αποτυπώνονται άνθρωποι. Την τράβηξε στο Παρίσι ο Λουί Ζακ Μαρ Νταγκέρ (Louis Jacques Mande Daguerre).
«Μαύρη» επέτειος: 20 χρόνια από το φονικό τσουνάμι με τους 230.000 νεκρούς στην Ασία
Τράβηξε έναν δρόμο του Παρισιού και κατάφερε να της δώσει ζωή με τη μέθοδο της «νταγκεροτυπίας». Μια μέθοδο που τον έκανε μέλος της Ακαδημίας επιστημών του Παρισιού. Το μεγάλο επίτευγμα είναι πως δεν χρειάστηκε να την εκθέσει σε φως επί 8 ώρες όπως ο Νιέπς αλλά μόλις 10 λεπτά.
Ο ίδιος όταν είδε το αποτέλεσμα δεν το πίστευε και μάλιστα δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσε να απαθανατίσει και ανθρώπους εξαιτίας του γεγονότος ότι έπρεπε 10 λεπτά να έχει την κάμερα στο φως. Και όμως αυτό που απεικονίζεται είναι το ιδανικό.
Ένας άνδρας όρθιος και ένας λούστρος καθιστός που του καθαρίζει τα παπούτσια. Κάτι που σημαίνει ότι επι 10 λεπτά τουλάχιστον δεν άλλαζαν στάση και θέση οπότε αποτυπώθηκαν.
Η πρώτη selfie
Μην πάει στο μυαλό σας ότι η πρώτη selfie φωτογραφία τραβήχτηκε από κάποιο κινητό. Η πρώτη selfie τραβήχτηκε το 1839 και είναι το πορτραίτο του ίδιου του φωτογράφου που κρατούσε την κάμερα, του Ρόμπερτ Κορνέλιους (Robert Cornelius).
Ο Κορνέλιους ήταν λάτρης της τέχνης της φωτογραφίας και σαν ερασιτέχνης χημικός του άρεσε να πειραματίζεται με φίλτρα, χημικά υγρά και τεχνικές για το καλύτερο αποτέλεσμα. Αποφάσισε λοιπόν να τραβήξει τον εαυτό του.
Ειδήσεις σήμερα
Survivor-Κατσαούνης: Για αυτό χτύπησα τον Τάκη
Κένταλ Τζένερ: Το viral περιστατικό με το αγγούρι – Χαμός στο Twitter
Ιωάννα Σαρρή: Μελαχρινός και δύο μέτρα – Ο πρώην σύντροφός της πριν τον Γιώργο Σαμπάνη