Γράφει ο Πέτρος Κασφίκης
Καλή διάθεση. Συνεχή έρευνα για να είσαι επίκαιρος και κυρίως δυνατότητα αφήγησης που μπορεί να σε ταξιδέψει στην μακρινή ιστορία μιας πόλης. Αυτές είναι δεξιότητες που σίγουρα καλλιεργείς στην δημοσιογραφία. Είναι, όμως, και προσόντα που μπορούν να κάνουν έναν ξεναγό να ξεχωρίσει… Αυτά θα εξετάσουμε στο νέο ET Magazine στο EleftherosTypos.gr.
Και ο Ετεοκλής με την παρέα του φαίνεται πως το έχουν καταφέρει. Το DonkeyTours, μια εταιρία περιηγήσεων στη Βαρκελώνη, έχει κερδίσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την εμπιστοσύνη των τουριστών σκαρφαλώνοντας στις πρώτες θέσεις του TripAdvisor.
Εδώ, όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα. Τι είναι περιήγηση και ποια είναι η διαφορά της από την ξενάγηση; Είναι ο Ετεοκλής ξεναγός ή μήπως όχι;
Πρόκειται για αναδυόμενο ντιμπέιτ που αφορά το λεγόμενο «άνοιγμα των επαγγελμάτων», και όσο με την πάροδο του χρόνου η τεχνολογία εξελίσσεται αγγίζει όλο και περισσότερους τομείς.
Με πιο απλά λόγια, αν ο Ετεοκλής ήταν οδηγός «Uber», το ερώτημα που θα μας απασχολούσε θα ήταν αν είναι ταξιτζής.
Πάντως το σίγουρο είναι ότι τα «free tours», όπως αποκαλούνται οι περιηγήσεις, έχουν αρχίσει πλέον και εδραιώνονται ως ένα νέο διεθνές τουριστικό τρεντ.
Δεν θα είναι, λοιπόν έκπληξη αν αργά ή γρήγορα αρχίσουν να κάνουν και την εμφάνιση τους στην Ελλάδα που είναι μια κατεξοχήν τουριστική χώρα.
Μίλησε μας για την ιδέα πίσω από τα «free tours» και πώς αυτή λειτουργεί.
Το free tour είναι ένα είδος ξεναγήσεων που ξεκίνησε πριν από περίπου οχτώ χρόνια. Στηρίζεται σε δύο βασικούς κανόνες: ότι οι περιηγήσεις από οποιανδήποτε πολίτη της ΕΕ επιτρέπονται σε οποιοδήποτε χώρο αρκεί να μην μπαίνουν σε χώρους που θέλουν επίσημη άδεια ξεναγών, όπως συνήθως είναι οι αρχαιολογικοί χώροι. Και με την προϋπόθεση ότι δεν γίνονται με υποχρεωτική χρηματική συναλλαγή. Επομένως, στο free tour εμείς κάνουμε τις περιηγήσεις, δείχνουμε διάφορα σημεία της πόλης. Free σημαίνει δύο πράγματα στα αγγλικά: δωρεάν και ελεύθερο. Ελεύθερο είναι να διαλέξετε εσείς την αξία για αυτό που προσφέρουμε. Δεν μας υποστηρίζει κάποιος, δεν πληρωνόμαστε από κανέναν, οπότε όπως νομίζετε εσείς το κοστολογείτε. Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Ένας στους χίλιους δεν αφήνει κάτι. Η κουλτούρα του φιλοδωρήματος υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα όχι τόσο, αλλά σε όλο τον υπόλοιπο τον κόσμο υπάρχει
Υπήρξε κάποια αντίδραση από τους επίσημους ξεναγούς και τι απαντάτε στην κριτική που δέχεστε;
Τα free tour υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη νόμιμα. Εμείς κάνουμε την δουλεία μας κανονικά. Με τους επίσημους ξεναγούς υπήρχε στην αρχή μια καχυποψία. Επειδή, όμως, το free tour υπάρχει, το δέχθηκαν ως δεδομένο και κατάλαβαν ότι είναι νόμιμο και έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι, είδαμε ότι κάποιοι επίσημοι ξεναγοί εντάχθηκαν σε ομάδες free tour.
Δηλαδή στην δική μας εταιρία, το DonkeyTours, έχουμε και επίσημο ξεναγό. Κάποιοι πάλι δεν χαίρονται με την έννοια ότι αυτό που κατηγορούν είναι ότι «είσαστε πειρατές και δεν πληρώνετε φόρους». Το οποίο είναι ένα μεγάλο ψέμα γιατί όσοι δουλεύουμε σε free tours είμαστε ουσιαστικά αυτόνομοι, δηλαδή έχουμε μπλοκάκι και πληρώνουμε τους φόρους μας κανονικά. Επομένως αυτό δεν ισχύει.
Σκεφτείτε ότι για παράδειγμα, ο Δήμος της Βαρκελώνης σε περιόδους που έχει πάρα πολύ μεγάλη τουριστική κίνηση η πόλη και οι ξεναγοί είναι όλοι απασχολημένοι μας καλεί και στέλνει και σε εμάς γκρουπ είτε είμαστε είτε δεν είμαστε επίσημοι ξεναγοί. Αυτό είναι σουρεαλιστικό αν σκεφτούμε το πως λειτουργεί η ελληνική πλευρά.
Σε ποιο κοινό απευθύνεστε και σε τι ουσιαστικά διαφέρει ένα «free tour» από μια επίσημη ξενάγηση;
Πρώτα από όλα απευθυνόμαστε σε τελείως διαφορετικό κοινό από ότι οι επαγγελματίες ξεναγοί. Κάποιος που θέλει να διαθέσει 150 ευρώ να κάνει μια ξενάγηση θα την κάνει με επίσημο ξεναγό. Αλλά ας σκεφτούμε όλους αυτούς τους πιο εναλλακτικούς ταξιδιώτες που μένουν σε χόστελ και Airbnb και έχουν ένα πιο περιορισμένο μπάτζετ. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν; Δηλαδή αν κάποιος δώσει 10 ευρώ και κάνει μια τρίωρη ξενάγηση στην πόλη, θα χάσει ο ξεναγός κάτι; Δεν νομίζω.
Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν θα είχαν κανέναν να τους κάνει ξενάγηση, να τους δώσει δέκα ιδέες για το τι πέρα από τα προφανές μπορεί να δει στην Αθήνα και δεν θα είχε κανέναν να τον βάλει σε πέντε μέρη δωρεάν. Να του πει δηλαδή που να πάει, τι ώρα και ποιο μουσείο είναι δωρεάν. Γιατί χάνουν οι ξεναγοί από αυτό; Ίσα ίσα θα καταλάβουν ότι πρέπει να είναι λίγο πιο ανεκτικοί και θα δημιουργήσει και ένα βασικό κίνητρο για να αποφευχθεί η κερδοσκοπία και να ρίξουν ορισμένοι τις τιμές τους.
Σε προσωπικό επίπεδο, ποιες είναι οι εμπειρίες που σε έχουν κερδίσει μέσα από τα «free tours»;
Είναι πολύ όμορφο και χαίρομαι που έχω ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Και όλο αυτό το διάστημα, οι εικόνες που έχω δει και οι εμπειρίες και όλα αυτά που έχω μάθει, καθώς κάθε φορά γνωρίζεις ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Αλλά είναι και λίγο στενάχωρο που δεν έχω Έλληνες. Γιατί έχω την αίσθηση ότι δεν το ξέρουν. Δεν γνωρίζουν τι είναι το free tour, δεν νιώθουν άνετα με το φιλοδώρημα που το καταλαβαίνω, δεν νιώθουν άνετα να είναι σε γκρουπ πολλοί και αισθάνονται κάπως αμήχανα. Αλλά νομίζω ότι έχουν την ανάγκη να ταξιδεύουν. Δηλαδή θέλουν να ενταχθούν και να μάθουν πράγματα και δεν χάνουν κάτι.
Πιστεύεις ότι θα δούμε σύντομα τα «free tours» και στην Αθήνα;
Το free tour όπως πήγε στο Παρίσι, στο Βερολίνο και την Βουδαπέστη και στην Βαρκελώνη θα έρθει και στην Αθήνα. Έχουμε από τα πιο δυναμικά και μορφωμένα ανθρώπινα δυναμικά. Δηλαδή η ποιότητα των νέων στην Ελλάδα με τις γλώσσες και τα πτυχία είναι τρομερή. Και κάνουμε κάθε χρόνο ρεκόρ στον τουρισμό.
Αν κάποια επαγγέλματα ήταν λίγο πιο ελεύθερα δεν θα μειωνόταν η ανεργία; Ήρθαν για παράδειγμα τα Airbnb στην Αθήνα, βλέπουμε πως αυτό έχει βοηθήσει τις μικρές γειτονίες και πως κάποιοι άνθρωποι μπορούν να βγάλουν ένα σοβαρό εισόδημα και πως ενισχύεται η τοπική οικονομία. Και την ίδια στιγμή δεν έπαθαν κάτι τα ξενοδοχεία. Ανοίγουν τόσα πεντάστερα στην Αθήνα. Δηλαδή το Airbnb έκανε κακό; Αν μιλάμε για ανοιχτή οικονομία, και για να μην υπάρχουν οργανωμένες συντεχνίες που περιορίζουν τον κόσμο για να μπορέσει να μειωθεί η ανεργία.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]