Είναι σημαντικό ότι η διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας που υπεγράφη δημιουργεί προσδοκίες ότι τα ήρεμα νερά θα διατηρηθούν και θα παγιωθούν, αν και έχουμε δει πολλές φορές τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει στροφή 180 μοιρών. Το βεβαιο είναι ότι η ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η εμπέδωση θετικού κλίματος μέσα από τις συμφωνίες για τον τουρισμό, τον πολιτισμό, αλλά και θέματα όπως το Μεταναστευτικό, λειτουργούν προς όφελος και των δύο χωρών.
Οι διαφορές παραμένουν ισχυρές. Ο Ερντογάν μίλησε χθες για τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, αλλά εισέπραξε την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που σημείωσε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης αναγνωρίζει την ύπαρξη μουσουλμανικής μειονότητας και όχι βέβαια τουρκικής.
Στο κείμενο της διακήρυξης τονίζεται ότι τα δύο μέρη θα αποφύγουν συγκρουσιακές καταστάσεις και δεσμεύονται ότι θα επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών. Υστερα από μία περίοδο έντασης και ακραίας ρητορικής από την πλευρά του Ερντογάν, η Αγκυρα κατάλαβε ότι η Ελλάδα δεν πτοείται από τέτοιου είδους καταστάσεις και επιδεικνύει αποφασιστικότητα.
Εχει τη στήριξη της Ευρώπης, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναλάβει όλο αυτό το διάστημα σημαντικές πρωτοβουλίες για τη σύναψη συμφωνιών στρατηγικού χαρακτήρα, όπως με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας και την ενίσχυση της αμυντικής της θωράκισης. Ο διάλογος είναι πάντα χρήσιμος και το καλό κλίμα λειτουργεί προς όφελος των λαών.