Πρόκειται για έναν τομέα που καταγράφει αξιοσημείωτες επιδόσεις και αποτελεί καίριο παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σε μια σειρά κλάδων, από τη διανομή και τις μεταφορές έως την εστίαση, τον Πολιτισμό, τη μεταποίηση και το εμπόριο. Επιπλέον, συμβάλλει άμεσα και έμμεσα στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.
Ωστόσο μια πιο προσεκτική ματιά των στοιχείων δείχνει ότι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, γνωρίζουν ελαφρά κάμψη της τουριστικής κίνησης. Ο υπερτουρισμός σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, σε συνδυασμό με την ολοένα και αυξανόμενη δόμηση εγείρουν σοβαρά ζητήματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και του ίδιου του τουριστικού προϊόντος.
Οι οικιστικές υπερβολές και οι αυθαιρεσίες έχουν αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, στην εμπειρία των ταξιδιωτών και στις τοπικές κοινωνίες. Τα οικονομικά μεγέθη είναι σημαντικά, ωστόσο στη χάραξη μιας ευρύτερης τουριστικής πολιτικής πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν μια σειρά άλλων ευαίσθητων μεταβλητών.
Η περιβαλλοντικά βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη είναι το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει σύγχρονο πλαίσιο και νέους κανόνες, που θα συνδυαστούν με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για τις χρήσεις γης σε όλη τη χώρα, αλλά και με σειρά μέτρων που ήδη λαμβάνει και προχωρά αποφασιστικά το υπουργείο Τουρισμού όπως, για παράδειγμα, το φρένο στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων σε συγκεκριμένους προορισμούς.