Η ανεργία διαμορφώθηκε πλέον στο 11,4%, μειωμένη σχεδόν κατά δύο μονάδες σε σχέση με πέρυσι και πάνω από έξι μονάδες σε σύγκριση με το 2019, που παρέλαβε η κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στοχοπροσήλωση στα πραγματικά προβλήματα
Η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας είναι ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης την επόμενη 4ετία, δηλαδή η πτώση της ανεργίας να συνοδευτεί και από αύξηση μισθών που θα τροφοδοτείται από ζήτηση εργασίας. Γιατί ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από 1ης Απριλίου, αλλά ταυτόχρονα η άνοδος των επενδύσεων και των εξαγωγών, όπως επίσης τα θετικά μηνύματα για τη νέα τουριστική περίοδο, ωθούν ανοδικά και το επίπεδο των μισθών συνολικά.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ανάλυσή της εκτιμά ότι φέτος στην ευρωζώνη θα υπάρξει ένα κύμα μισθολογικών αυξήσεων, ώστε να καλυφθούν και οι απώλειες από τον πληθωρισμό, ενώ ειδικά για την Ελλάδα σημαντική θα είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που μπορεί να γίνει ακόμα και τον προσεχή Απρίλιο, όπως προβλέπουν οικονομολόγοι ξένων οίκων.
Ολα αυτά συνδέονται και με τις πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε στην υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων για την αύξηση της απασχόλησης και την προσέλκυση επενδύσεων, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία για κάθε επενδυτική λύση δημιουργούσε και μια σειρά νέων προβλημάτων. Επομένως, είναι σαφές ότι η συνέχιση της ανοδικής πορείας της χώρας περνά μέσα και από τις κάλπες των επόμενων μηνών, και για αυτό τα θετικά μηνύματα που υπάρχουν για τη μείωση της ανεργίας και τις επενδύσεις δεν πρέπει να ανακοπούν.