Μία από τις πιο βασικές και συγχρόνως απλές διαδικασίες στη σχέση κράτους-πολιτών δεν είχε θεσμοθετημένους κανόνες. Παλαιότερα ήταν οι αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών, πιο πρόσφατα οι αποφάσεις της ΑΑΔΕ, που ανακοίνωναν τις προθεσμίες υποβολής. Πότε ήταν τον Απρίλιο και πότε τον Μάιο.
ΚΑΙ, βέβαια, το χάος στα τέλη Ιουλίου, όπου συνήθως ήταν και η καταληκτική προθεσμία. Τότε, άρχιζαν οι παρατάσεις. Πρώτη, δεύτερη, πολλές φορές και τρίτη. Κάποιες χρονιές η υποβολή δηλώσεων γινόταν έως και τον Σεπτέμβριο. Πάνω-κάτω ό,τι συνέβαινε και για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, που συνήθως παρατεινόταν έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
ΚΑΤΙ αλλάζει. Επιτέλους, η ΑΑΔΕ θέτει για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο και αυστηρό πλαίσιο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Κατ’ αρχάς, θα επιβάλλονται πρόστιμα σε δημόσιους φορείς και ιδιωτικές επιχειρήσεις που δεν θα διαβιβάσουν εγκαίρως τα απαραίτητα στοιχεία για τη διασταύρωση και προσυμπλήρωση στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ τίθεται αυστηρό χρονικό πλαίσιο για την υποβολή δηλώσεων έως τις 15 Ιουλίου, ενώ προηγουμένως, από τις 16 Απριλίου, θα έχουν εκκαθαριστεί πάνω από 1,5 εκατ. δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων που δεν διαθέτουν άλλα εισοδήματα. Ενώ υπάρχουν κλιμακωτές εκπτώσεις για εφάπαξ καταβολή φόρου ανάλογα με την ημερομηνία πληρωμής από τους φορολογουμένους.
ΑΝ και φαίνεται ως κάτι απλό, το παρελθόν αποδεικνύει πως στην πραγματικότητα του ελληνικού κράτους τίποτε δεν είναι απλό. Η δημιουργία πλαισίου με συγκεκριμένους κανόνες στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων συνιστά μια σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία αναδεικνύει πως, επιτέλους, το κράτος αποκτά την ανεξαρτησία του από την εκάστοτε κυβέρνηση.