Ηταν η πρώτη πράξη επανάστασης του 16χρονου Βλάντι, που οδήγησε τελικά τον ίδιον και την παρέα του στην απελευθέρωση. Ο Ουκρανός Βλάντι και οι ομοεθνείς φίλοι του απήχθησαν μαζί με τις οικογένειές τους από στρατιώτες κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ρωσοποίησης» του Βλαντιμίρ Πούτιν στα σοβιετικά γκουλάγκ. Ομως, ο Ρώσος πρόεδρος δεν είχε υπολογίσει το πνεύμα των εφήβων. Το ημερολόγιο της επανάστασης και της διαφυγής τους από το στρατόπεδο καταγράφει σε ρεπορτάζ του το «Politico».
Το στρατόπεδο του Βλάντι, όπου φιλοξενούνταν περίπου 600 αιχμάλωτοι νέοι Ουκρανοί, ονομαζόταν Druzhba, που στα ουκρανικά και στα ρωσικά σημαίνει «Φιλία». Αποτελεί μέρος ενός τεράστιου πλέγματος παρόμοιων στρατοπέδων συγκέντρωσης, που εκτείνονται από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι το Βλαδιβοστόκ, τα οποία έχει δημιουργήσει το Κρεμλίνο για να… επανεκπαιδεύσει τους Ουκρανούς εφήβους και τα παιδιά.
Το Κίεβο αναφέρει ότι σχεδόν 20.000 ανήλικοι, ηλικίας 7-18 ετών, έχουν απομακρυνθεί παράνομα από τα σπίτια τους στα κατεχόμενα εδάφη. Η Ρωσία υπεραμύνεται του παιδομαζώματος, κάνοντας λόγο για «ανθρωπιστική προσπάθεια διάσωσης παιδιών από τη ναζιστοκρατούμενη Ουκρανία». Καυχιέται, μάλιστα, ότι υποδέχτηκε 700.000 παιδιά. Οι αριθμοί, ωστόσο, περιλαμβάνουν ολόκληρες οικογένειες, ενώ ο ακριβής αριθμός των αγνοούμενων παιδιών παραμένει άγνωστος. Από την αρχή της σύγκρουσης, τουλάχιστον 1.243 έχουν επιστρέψει.
Τα στρατόπεδα είναι εμπνευσμένα από τη Σοβιετική Ενωση επί Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος τα χρησιμοποιούσε για να κατηχήσει και να «ρωσοποιήσει» παιδιά άλλων εθνικοτήτων. Στα ίδια βήματα με την αξιοποίηση των περίφημων γκουλάγκ κινείται ο Πούτιν, ο οποίος τα άνοιξε ξανά για τις ανάγκες της «πατριωτικής εκπαίδευσης». Η προσπάθεια αυτή έχει προκαλέσει παγκόσμια καταδίκη, με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδίδει, το 2023, εντάλματα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου και της επιτρόπου του για τα δικαιώματα των παιδιών, για βίαιη απομάκρυνση παιδιών από τις οικογένειές τους, που αποτελεί έγκλημα πολέμου.