Κι αυτό, παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία που οδηγεί σε επιβράδυνση της ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο λόγω της εξασθένισης της παγκόσμιας οικονομίας και της οικονομίας της ευρωζώνης, με τη Γερμανία και την Ιταλία να εισέρχονται μάλιστα σε ύφεση.
Στοίχημα η σύγκλιση με την Ευρώπη
Βασικό όχημα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί ο τουρισμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τουριστική κίνηση ξεπέρασε φέτος ακόμα και τα επίπεδα του 2019, που ήταν η χρονιά-ρεκόρ τόσο σε αριθμό επισκεπτών όσο και από πλευράς εσόδων. Το θετικό είναι ότι η τουριστική σεζόν έχει επεκταθεί έως τον Νοέμβριο για τους περισσότερους δημοφιλείς προορισμούς, ενώ Αθήνα και Θεσσαλονίκη κάνουν πλέον πράξη ως μητροπόλεις το στόχο του τουρισμού για 12 μήνες.
Η τουριστική δραστηριότητα, πέραν της ανάπτυξης, αλλά και της στήριξης των τοπικών κοινωνιών, αποτελεί εξάλλου καθοριστικό παράγοντα και για τη δραστική μείωση της ανεργίας, για την οποία το ΔΝΤ εκτιμά πως θα συνεχίσει να υποχωρεί και το επόμενο έτος στο 12,2% από 12,6% φέτος και 15% το 2021. Και σε αυτό έχει σημαντικό μερίδιο η απασχόληση στον τουριστικό κλάδο.
Η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει τον τουρισμό για περαιτέρω ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, επενδύοντας σε δίκτυα και υποδομές που είναι απαραίτητα για την προσέλκυση ξένων επισκεπτών. Επιπλέον, θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το προνόμιο του καλού καιρού που διαθέτουμε και να μετατρέψει τη διεθνή ενεργειακή κρίση σε ευκαιρία, στέλνοντας το μήνυμα όχι μόνο για τουρισμό όλο το χρόνο, αλλά, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ισπανίας, και για την εξεύρεση μόνιμης κατοικίας από Βορειοευρωπαίους στη ζεστή χώρα μας.