Μάλιστα, όπως αναφέρεται, «οι εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».
Στοίχημα η σύγκλιση με την Ευρώπη
Αποτελούν ράπισμα για την Αγκυρα οι σαφείς επισημάνσεις ότι δεν έχει καμία θέση στην Ευρώπη όταν απειλεί ευθέως την κυριαρχία δύο κρατών- μελών. Ομως η Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού κάνει αυτές τις διαπιστώσεις, θα πρέπει ταυτόχρονα να προχωρήσει και σε πράξεις. Για παράδειγμα, δεν μπορεί χώρες-μέλη της Ε.Ε. να προμηθεύουν με στρατιωτικό υλικό την Τουρκία, όπως η Γερμανία με τα υποβρύχια και η Ισπανία με την από κοινού κατασκευή αεροπλανοφόρου, όταν αυτό προορίζεται να χρησιμοποιηθεί κατά της Ελλάδας.
Τη στιγμή που η Ευρώπη καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες, που δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και τη διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και θεωρεί ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη, έχει υποχρέωση να προχωρήσει και στην επιβολή μέτρων εναντίον της, ώστε αυτή η πολιτική απειλών και εκβιασμών να μην περνάει χωρίς κυρώσεις.
Η Ελλάδα, όπως διαπιστώθηκε και στη σημερινή συνεδρία του ΚΥΣΕΑ, θωρακίζει τα σύνορά της στον Εβρο και τα νησιά, έχει συνάψει ισχυρές αμυντικές συμφωνίες, όπως με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, έχει ενισχύσει σημαντικά την αποτρεπτική της δύναμη και αντιμετωπίζει όλες τις απειλές με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, ενώ οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας έχουν υψηλό φρόνημα και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.