Η Γερμανία διαθέτει 200 δισ. ευρώ από εθνικούς της πόρους για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεών της, γιατί έχει τα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τα περιθώρια για να το πράξει.
Στοίχημα η σύγκλιση με την Ευρώπη
Αυτό όμως δεν αποτελεί ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική, ούτε αλληλεγγύη, καθώς οι άλλες χώρες δεν θα μπορούν να ακολουθήσουν σε δυνατότητα τη Γερμανία, αλλά ούτε και αυτή μπορεί να συνεχίσει να παράγει χωρίς τις αγορές της υπόλοιπης Ευρώπης. Για αυτό και είναι σημαντικό ότι πλέον ο Σολτς αλλάζει γραμμή και φαίνεται να αποδέχεται την κοινή έκδοση χρέους τύπου πανδημίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Είναι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από τον Ελληνα πρωθυπουργό και άλλους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου και είναι θετικό ότι οι πρωτοβουλίες αυτές κερδίζουν έδαφος, τόσο για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου όσο και για την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως φάνηκε και κατά την περίοδο της πανδημίας με τα υγειονομικά πιστοποιητικά και την κοινή προμήθεια εμβολίων, έχουν απήχηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, έστω και με καθυστέρηση, γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι το κόστος από τη μη λήψη μέτρων είναι υψηλότερο από τη δαπάνη για τα μέτρα. Ελπίζουμε ότι μέχρι τις 20-21 Οκτωβρίου, που είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής, οι Ευρωπαίοι θα φθάσουν σε μία συμφωνία που θα εξυπηρετεί όλες τις χώρες και όχι μόνο τις πιο ισχυρές, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν καταστροφικό, όχι μόνο για τις αδύναμες χώρες, αλλά ακόμα και για τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είναι η αλληλεγγύη και η αλληλοϋποστήριξη.