ΕΠΟΜΕΝΩΣ, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να προσανατολιστεί σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων μακράς διαρκείας. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από τα όσα συμβαίνουν στη Σαγκάη, όπου ακόμα δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποια άγνωστη αλλά σοβαρή επιδημιολογική υποτροπή που μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο της εφοδιαστικής αλυσίδας με ασύμμετρες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ επιτελείο κατέθεσε συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 2,6 δισ. ευρώ για τη συνέχιση της στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Είναι φανερό όμως ότι τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των επιπτώσεων όσο η κατάσταση στην αγορά ενέργειας παραμένει εκρηκτική και οι τιμές στο ρεύμα και τα καύσιμα φουντώνουν τις φλόγες του πληθωρισμού και τινάζουν στον αέρα τους οικογενειακούς και επιχειρηματικούς προϋπολογισμούς.
«Καμπανάκι» για τα επιτόκια καταθέσεων
ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι θα πρέπει να αναζητηθεί ενιαία ευρωπαϊκή λύση, με δεδομένο ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της ένα πρόβλημα παγκόσμιων διαστάσεων και η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο τέλος Μαΐου δεν θα πρέπει να αφήσει περιθώρια για δισταγμούς και άλλες καθυστερήσεις στην ανάληψη ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ έχει διαμηνύσει ότι, αν η Ευρώπη δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, η κυβέρνηση θα δεσμεύσει εθνικούς πόρους για τη στήριξη της αγοράς. Η Ελλάδα έχει δυνατότητες, όπως έδειξε με την εκρηκτική ανάκαμψη της οικονομίας το 2021, ενώ οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό παραμένουν θετικές, παρά τις αβεβαιότητες που δημιουργούν οι πολεμικές επιχειρήσεις. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας η λήψη μέτρων, ώστε να μην υπονομευθεί η αναπτυξιακή δομή της χώρας και χωρίς να υπάρξουν δημοσιονομικοί εκτροχιασμοί.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ανάγκη να γίνει αντιληπτό με κάθε τρόπο από την Ευρώπη είναι ότι χρειάζεται να ληφθούν κοινά μέτρα για τα κοινά προβλήματα, και στο θέμα της ενεργειακής επάρκειας και γενικότερα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Από την άλλη, στο εσωτερικό της χώρας βασική προϋπόθεση είναι η πολιτική σταθερότητα, μακριά από τις σειρήνες του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Γι’ αυτό και η απόφαση του πρωθυπουργού να γίνουν κανονικά οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας αποτελεί μια θεσμική επιλογή που συμβάλλει στην πολιτική σταθερότητα.