O πρώην πια αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ στις πρώτες δηλώσεις που έκανε μετά την παραίτηση από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου, ανέφερε πως υπήρχαν απειλές από αγνώστους και ενόχληση για τη στάση δύο κορυφαίων πανεπιστημίων. Ο Χρήστος Παπαδημητρίου μιλώντας στην κάμερα του Alpha, υποστήριξε ότι «υπέβαλα την παραίτηση μου για λόγους ευθιξίας και οικογενειακούς λόγους».
Έπειτα, σχολιάζοντας τη στάση των πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας, δήλωσε πως «αυτό που με ενόχλησε είναι ότι κατηγορήθηκα εγώ ότι παλινωδώ, όταν δύο κορυφαία πανεπιστήμια τα οποία επικαλέστηκε η ομάδα διερεύνησης και οι ειδικοί του ERA που έγραψαν το πόρισμα, ανακάλεσαν τη στήριξη τους σε εισαγωγικά στο πόρισμα την Παρασκευή και την Κυριακή. Άρα, παλινωδώ εγώ που είμαι υποχρεωμένος νομικά να σεβαστώ το αίτημα τους να φύγουν από το πόρισμα και δεν παλινωδούν αυτοί που έγραψαν το πόρισμα που είχε αυτές τις αναφορές».
Στη συνέχεια, ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε απειλές, δηλώνοντας ότι «βρήκα την προηγούμενη εβδομάδα σε δύο συνεχόμενες μέρες δύο σημειώματα πάνω στο αυτοκίνητό μου. Έκανα ότι μπορούσα για να εξασφαλίσω την αλήθεια».
Ο Χρήστος Παπαδημητρίου στις δηλώσεις που παραχώρησε, παρουσίασε και την πρόταση του για το πόρισμα. Σύμφωνα με τον ίδιο «η πρότασή μου είναι μια διεπιστημονική επιτροπή με τους κορυφαίους καθηγητές των ελληνικών πανεπιστημίων και τη συμμετοχή της ειδικής σε εκρήξεις Σχολής Ευελπίδων, ώστε μέσα από διεπιστημονικό συνέδριο με τη συμμετοχή όλων των φορέων να καταστεί δυνατό να βγει ένα ή μη δυνατόν αμφισβητούμενο διεπιστημονικά συμπέρασμα».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η παραίτησή του ήταν οικειοθελής. Ωστόσο, τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, τον είχαν «αδειάσει» δείχνοντάς του τον δρόμο της εξόδου, με φόντο τις παλινωδίες γύρω από το επίμαχο πόρισμα και τα μπρος – πίσω στο κόμματι της πυρόσφαιρας. Ενδεικτική του κλίματος που είχε δημιουργηθεί γύρω από το πρόσωπο του κ. Παπαδημητρίου ήταν και η αναφορά του αρμόδιου υπουργού Κυρανάκη ότι η εικόνα των αντιφάσεων πλήττει την αξιοπιστία του Οργανισμού.
Στην επιστολή παραίτησής του, ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Παπαδημητρίου υπεραμύνθηκε το πορίσματος που εκδόθηκε για την τραγωδία των Τεμπών, κάνοντας παράλληλα αναφορά και στο ζήτημα της πυρόσφαιρας:
«Πιστεύω ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει εκπονήσει ένα άρτιο πόρισμα, πολύτιμο για το μέλλον των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα. Μόνη εξαίρεση αποτελεί το ζήτημα της πυρόσφαιρας, το οποίο κατά τη γνώμη σύσσωμου του Συμβουλίου, χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Αυτό δήλωνα άλλωστε και από την ημέρα παρουσίασης του πορίσματος».
Η επιστολή Παπαδημητρίου
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Aπό τις 18/9/2023 προσπάθησα να υπηρετήσω το κοινό συμφέρον με υπευθυνότητα και επιστημονικότητα, σε μια δύσκολη συγκυρία. Ανέλαβα να δημιουργήσω έναν ανύπαρκτο σιδηροδρομικό φορέα διερεύνησης ατυχημάτων και πιστεύω μέσα σε 18 μήνες κατόρθωσα να δημιουργήσω για πρώτη φορά στην Ελλάδα έναν ικανό φορέα διερεύνησης ατυχημάτων, απαρνούμενος κάθε άλλη επαγγελματική ενασχόληση και αφιερωμένος νυχθημερόν και 365 μέρες τον χρόνο στο τιτάνιο έργο της δημιουργίας του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Πιστεύω ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει εκπονήσει ένα άρτιο όρισμα, πολύτιμο για το μέλλον των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα. Μόνη εξαίρεση αποτελεί το ζήτημα της πυρόσφαιρας, το οποίο κατά τη γνώμη σύσσωμου του Συμβουλίου, όπως εκφράστηκε στο Πρακτικό της 26/2/2025 χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Αυτό δήλωνα άλλωστε και από την ημέρα παρουσίασης του πορίσματος.
Με ενσυνείδηση και ευθύνη σας υποβάλλω την παραίτησή μου για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους».
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Χρήστος Θ. Παπαδημητρίου, Δ.Ν.