Προκειμένου να προφυλαχθούν από τυχόν επιδημία, η Αυστρία και η Σλοβακία έχουν κλείσει πολλούς συνοριακούς σταθμούς για να αποτρέψουν τη διάδοση του ιού. Οι Ούγγροι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για την πιθανότητα ο ιός να είναι «τεχνητά κατασκευασμένος», αν και αυτή η θεωρία δε φαίνεται να είναι διαπιστωμένη προς το παρόν.
Η νόσος εντοπίστηκε αρχικά σε μια φάρμα βοοειδών κοντά στα βόρεια σύνορα της Ουγγαρίας. Για να περιοριστεί η εξάπλωση, χιλιάδες βοοειδή έχουν θανατωθεί. Ο επικεφαλής του προσωπικού της Ουγγαρίας, Γκέργκελι Γκουγιάς, δήλωσε ότι, αν και η ακριβής προέλευση του ιού παραμένει άγνωστη, η πιθανότητα να πρόκειται για βιολογική επίθεση δεν μπορεί να αποκλειστεί. Οι επιθεωρητές υγείας των ζώων έχουν εντοπίσει μολυσμένες περιοχές σε σχεδόν 1.000 φάρμες, και η κατάσταση παραμένει υπό έρευνα και στενή παρακολούθηση.
Σύμφωνα με την απογραφή του Δεκεμβρίου, ο πληθυσμός των βοοειδών στην Ουγγαρία ανερχόταν σε 861.000, αριθμός που παρουσιάζει ελάχιστες μεταβολές σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το μέγεθος αυτό αντιπροσωπεύει το 1,2% του συνόλου των βοοειδών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Η συγκεκριμένη νόσος, που έχει ιογενή προέλευση και χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταδοτικότητα μεταξύ των ζώων –αλλά είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο–, εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το 2011 σε κράτος μέλος της Ε.Ε. κοντά στο Βερολίνο, τον Ιανουάριο.
Το 2001, έως και 10 εκατομμύρια ζώα σφαγιάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω επιδημίας αφθώδους πυρετού, με την οικονομική ζημία να φτάνει σχεδόν τα 10 δισεκατομμύρια λίρες. Σημαντικά ξεσπάσματα σημειώθηκαν επίσης το 2007 στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 2011 στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH).
Στις 10 Ιανουαρίου 2025, η Γερμανία ανακοίνωσε επιδημία της νόσου στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, κοντά στο Βερολίνο, μετά τον θάνατο τριών υδροβούβαλων. Αυτό ήταν το πρώτο κρούσμα στη Γερμανία μετά από 35 χρόνια.
Η νόσος αυτή είναι εξαιρετικά μεταδοτική μεταξύ των ζώων με δύο νύχια, όπως τα βοοειδή, τα πρόβατα και τα χοίροι, προκαλώντας σημαντικές οικονομικές ζημιές λόγω απωλειών παραγωγής και περιορισμών στις εξαγωγές. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να μεταφέρουν τον ιό μέσω ρούχων, υποδημάτων ή οχημάτων.
Η τελευταία επιδημία στην Ευρώπη καταγράφηκε το 2011 στη Βουλγαρία, ενώ η τελευταία στη Γερμανία σημειώθηκε το 1988.
Οι αρχές σε διάφορες χώρες έχουν ενισχύσει τα μέτρα βιοασφάλειας και ελέγχου, απαγορεύοντας την εισαγωγή ζώων και ζωικών προϊόντων από τις πληγείσες περιοχές. Στη Βόρεια Ιρλανδία, για παράδειγμα, δεν έχουν εισαχθεί ζώα ευπαθή στη νόσο από τη Γερμανία από τον Νοέμβριο του 2024.
Η διατήρηση αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας και η υπεύθυνη προμήθεια ζώων είναι κρίσιμη για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου. Οι κτηνοτρόφοι καλούνται να παρακολουθούν στενά την υγεία των ζώων τους και να αναφέρουν άμεσα τυχόν ύποπτα συμπτώματα.
Η τελευταία μεγάλη επιδημία της νόσου στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώθηκε το 2001, προκαλώντας εκτεταμένη πανικό και σοβαρές αναταραχές. Η νόσος εντοπίστηκε αρχικά στο Έσεξ, και μέσα σε λίγες εβδομάδες είχε εξαπλωθεί σε φάρμες σε όλη τη χώρα.
Για να περιοριστεί η επιδημία, εκατομμύρια ζώα, όπως βοοειδή, πρόβατα και γύοι, θανατώθηκαν και επιβλήθηκαν αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση.
Η επιδημία είχε σημαντικές οικονομικές συνέπειες, κυρίως στους τομείς της κτηνοτροφίας και του τουρισμού, ενώ προκάλεσε επίσης σοβαρή ανησυχία για τη δημόσια υγεία.
Επίσης, οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στα μέτρα ελέγχου ασθενειών των ζώων και στην ενίσχυση των πρωτοκόλλων βιοασφάλειας.
Η οικονομική επίδραση της επιδημίας του 2001 ήταν καταστροφική, με εκτιμήσεις που υποδεικνύουν ότι κόστισε στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου πάνω από 8 δισεκατομμύρια λίρες.
Η βιομηχανία κτηνοτροφίας, μαζί με τον τουρισμό και τους σχετικούς τομείς, υπέστη σοβαρές απώλειες λόγω της θανατωσίας των ζώων, των περιορισμένων μετακινήσεων και της απότομης πτώσης των επισκεπτών στις αγροτικές περιοχές.