Οι νέοι επιπρόσθετοι δασμοί εφαρμόζονται σε όλα τα προϊόντα των ΗΠΑ που εισάγονται στην κινεζική αγορά ανεξαιρέτως.
Οι εισαγωγές της Κίνας από τις ΗΠΑ είχαν αξία που ανήλθε σε 143,5 δισεκ. δολάρια το 2024, σύμφωνα με το γραφείο του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR).
Εντωμεταξύ ο Ντόναλντ Τραμπ «πάγωσε» για 90 ημέρες τους δασμούς, αλλά τους αύξησε στην Κίνα στο 125%.
Η παύση για 90 μέρες αφορά πάνω από 75 χώρες που προσέγγισαν τις ΗΠΑ για συνομιλίες σχετικά με τους δασμούς. Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως εγκρίνει και ένα μειωμένο αμοιβαίο δασμολόγιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κατά 10%, επίσης με άμεση ισχύ.
Αναλυτικά ανάφερε:
«Με βάση την έλλειψη σεβασμού που έχει δείξει η Κίνα στις παγκόσμιες αγορές, αυξάνω με το παρόν το δασμό που επιβάλλεται στην Κίνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στο 125%, με άμεση ισχύ. Κάποια στιγμή, ελπίζουμε στο εγγύς μέλλον, η Κίνα να συνειδητοποιήσει ότι οι μέρες που ξεριζώνουν τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, δεν είναι πλέον βιώσιμες ή αποδεκτές.
Αντίθετα, και με βάση το γεγονός ότι περισσότερες από 75 χώρες κάλεσαν εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Εμπορίου, Υπουργείων Οικονομικών και του USTR, για να διαπραγματευτούν μια λύση στα θέματα που συζητούνται σχετικά με το εμπόριο, τους εμπορικούς φραγμούς, τους δασμούς, τη χειραγώγηση νομισμάτων και τη μη νομισματική επανάληψη των δασμών, με οποιονδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, έχω εγκρίνει μια ΠΑΥΣΗ 90 ημερών και ένα ουσιαστικά μειωμένο αμοιβαίο δασμολόγιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κατά 10%, επίσης με άμεση ισχύ. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!».
Ισχυρή ανοδική αντίδραση κατέγραψαν οι χρηματιστηριακές αγορές, μετά την είδηση πως αναστέλλονται οι δασμοί για όλες τις χώρες πλην της Κίνας. Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά περισσότερο από 5%, ενώ ο Nasdaq Composite εκτινάχθηκε άνω του 6%.
Η απότομη άνοδος αντικατοπτρίζει την ανησυχία που προκάλεσαν στους επενδυτές οι δασμοί που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα και την ανακούφισή τους από το γεγονός ότι πλέον διαφαίνεται μια ανάσα στις εμπορικές εντάσεις.
Νωρίτερα η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 84% σε αμερικανικά προϊόντα με άμεση ισχύ από αύριο Πέμπτη, από δασμούς 34% που είχε ανακοινώνει προηγουμένως το Πεκίνο, όπως δήλωσε σήμερα το κινέζικο υπουργείο Οικονομικών.
«Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. «Η Κίνα δεν τον θέλει, αλλά η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ποτέ να πληγούν ή να αφαιρεθούν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του κινεζικού λαού».
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον δασμό της στις αμερικανικές εισαγωγές από 34% σε 84%, ξεκινώντας από τις 10 Απριλίου. Η αύξηση των 50 ποσοστιαίων μονάδων αντικατοπτρίζει τον πρόσφατο επιπλέον δασμό 50% που προστέθηκε από τις ΗΠΑ, ο οποίος ανέβασε το συνολικό δασμό στις κινεζικές εισαγωγές στο 104%.
Το κινεζικό γουάν, το αυστηρά ρυθμισμένο νόμισμα που διαπραγματεύεται εντός της ηπειρωτικής Κίνας, έκλεισε σήμερα στις 4.3498 προς το δολάριο, το χαμηλότερο σημείο της από τον Δεκέμβριο του 2007.
Αυτό συμβαίνει παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πουλήσει δολάρια στην αγορά συναλλάγματος για να περιορίσει την πτώση της γουάν – καθώς η χώρα πλήττεται από τον αντίκτυπο των νέων δασμών 104% που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ.
Λίγο νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας είχε εκδώσει ανακοίνωση διαμηνύοντας ότι δεν επιθυμεί εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, αλλά και ότι θα αναγκαστεί να δώσει τη μάχη με την υπ’ αριθμόν 1 οικονομία του κόσμου εφόσον ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να αυξάνει τις εμπορικές εντάσεις.
“Η Κίνα δεν το θέλει, αλλά η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ποτέ να πληγούν ή να αφαιρεθούν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του κινεζικού λαού”, ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο θα “απαντήσει αποφασιστικά”.
Η δήλωση περιείχε και μια “λευκή βίβλσχετικά με τους εμπορικούς δεσμούς ΗΠΑ-Κίνας που κυκλοφόρησε από το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, η οποία σε πρώτη φάση έδειχνε να κατευνάζει τις ανησυχίες των αγορών εφόσον δεν περιλάμβανε ανακοίνωση αύξησης των δασμών, κάτι που όμως ήρθε σύντομα από το κινεζικό ΥΠΟΙΚ.
Ειδήσεις Σήμερα
- Πάσχα 2025: Ξεκινά σήμερα (10/4) το εορταστικό ωράριο – Ποιες οι ώρες λειτουργίας – Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά
- ΔΥΠΑ: Ξεκινάει αύριο (11/4) η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα
- Θεσσαλονίκη: Μπούκαρε σε καφέ τα ξημερώματα με μαχαίρι και άρπαξε 150 ευρώ
- Δομινικανή Δημοκρατία: Στους 184 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών
- Ιωάννινα: Ιερέας καταδικάστηκε ότι βίαζε επί 7 χρόνια ένα επτάχρονο κοριτσάκι