Το ίδιο ισχύει ακόμα και στις ΗΠΑ, που έχουν ενεργειακή αυτάρκεια και η αγορά είναι πλήρως ανταγωνιστική. Βλέπουμε ότι υπάρχει ακόμα μία διστακτικότητα στην Ευρώπη, που δεν θέλει να δει το πρόβλημα και κλοτσά το τενεκεδάκι, θεωρώντας ότι οι επιπτώσεις αυτές είναι παροδικές. Ομως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιούν ότι πλέον οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή περιορίζουν τη δυναμική της ανάπτυξης και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη λήψη μέτρων.
«Καμπανάκι» για τα επιτόκια καταθέσεων
Οσο καθυστερεί η Ευρώπη, το πρόβλημα θα μεγαλώνει και για το λόγο αυτόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορθώς επεσήμανε από το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ότι παράλληλα ετοιμάζεται και ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, καθώς οι ανατιμήσεις στο ρεύμα και τα καύσιμα δεν επιβαρύνουν απλώς τους λογαριασμούς για τα νοικοκυριά, αλλά υπονομεύουν το σύνολο της οικονομίας λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής των εγχώριων προϊόντων.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει όσα πέτυχε με πολύ κόπο και θυσίες. Ασφαλώς δεν θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός, αλλά είναι βέβαιο ότι η αδράνεια θα έχει μεγαλύτερο κόστος από μια πρόσκαιρη παρέμβαση που θα περιορίσει τη ζημιά στην οικονομία. Ο πρωθυπουργός προχωρά σε εθνικές παρεμβάσεις, αλλά και η Ευρώπη θα πρέπει επιτέλους να καταλήξει σε κοινές αποφάσεις για τα κοινά προβλήματα.