Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του POLITICO, η Επιτροπή εξετάζει την επιβολή δασμών έως και 25% σε μια ευρεία γκάμα εξαγωγών από τις ΗΠΑ αξίας περίπου 22,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εισαγωγές της ΕΕ για το 2024.
Η λίστα περιλαμβάνει κοινά γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα όπως σόγια, κρέας, καπνός, σίδηρος, χάλυβας και αλουμίνιο — με στόχο να πλήξουν τους αμερικανικούς τομείς που εξαρτώνται περισσότερο από τις διατλαντικές εξαγωγές.
Οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να ψηφίσουν για τους νέους δασμούς την Τετάρτη, χωρίς να αναμένεται σημαντική αντίσταση. Αφού εγκριθεί η λίστα το πρώτο σετ δασμών σε αγαθά όπως κράνμπερι και χυμός πορτοκαλιού, που η ΕΕ είχε αρχικά επιβάλει το 2018 κατά την πρώτη προεδρία του Τραμπ, αλλά είχε αναστείλει το 2021, θα τεθεί σε εφαρμογή στις 15 Απριλίου.
Στη συνέχεια, από τις 16 Μαΐου, θα ισχύσει ένας δασμός 25% σε ένα δεύτερο πακέτο εισαγόμενων αγαθών όπως χάλυβας, κρέας, λευκή σοκολάτα και πολυαιθυλένιο. Τέλος, ένας δασμός 25% σε αμύγδαλα και σόγια θα τεθεί σε εφαρμογή στις 1 Δεκεμβρίου. Συνολικά, οι δασμοί της ΕΕ αναμένεται να πλήξουν εξαγωγές αξίας έως 13,5 δισ. δολαρίων από κόκκινες πολιτείες, σύμφωνα με την ανάλυση της POLITICO για τα εμπορικά δεδομένα του 2024.
Νο. 1 στόχος της ΕΕ — είναι η σόγια, το πιο πολύτιμο προϊόν στη λίστα της, το οποίο έχει οικονομική και συμβολική σημασία για τις καρδιές των Ρεπουμπλικανών. Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο και οι δασμοί της ΕΕ θα πλήξουν έναν τομέα που ήδη έχει πληγεί από τα αντίποινα της Κίνας, τον αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό και τις πτωτικές τιμές. Και δεν είναι μόνο αυτό: το 82,5% των αμερικανικών εξαγωγών σόγιας στην ΕΕ προέρχεται από τη Λουιζιάνα, την πολιτεία του προέδρου της Βουλής, Μάικ Τζόνσον.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Αμερικανοί παραγωγοί σόγιας κατηγόρησαν τον Τραμπ για την εμπορική του επιθετικότητα τον περασμένο μήνα, υποστηρίζοντας ότι «οι δασμοί δεν είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία» και καλώντας την κυβέρνηση να «αναθεωρήσει τους δασμούς» (σε Καναδά, Μεξικό και Κίνα) και τους ενδεχόμενους επερχόμενους δασμούς. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποδείξει ότι «δεν εξετάζει» την αναστολή των νέων δασμών.
Η ΕΕ στοχεύει επίσης το βοδινό κρέας από το Κάνσας και τη Νεμπράσκα, πουλερικά από τη Λουιζιάνα, εξαρτήματα αυτοκινήτων από το Μίσιγκαν, τσιγάρα από τη Φλόριντα και προϊόντα ξύλου από τη Βόρεια Καρολίνα, τη Τζόρτζια και την Αλαμπάμα. Ενώ η Επιτροπή τελικά απέσυρε το ουίσκι από την τελική πρόταση από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ιρλανδία, περιέλαβε άλλες πιο εξειδικευμένες κατηγορίες προϊόντων που στοχεύουν να προκαλέσουν τον μεγαλύτερο πόνο στους εξαγωγείς σε Ρεπουμπλικανικές πολιτείες.
Αυτά περιλαμβάνουν παγωτό από την Αριζόνα, μαντίλια από τη Νότια Καρολίνα, ηλεκτρικές κουβέρτες από την Αλαμπάμα, γραβάτες και παπιγιόν από τη Φλόριντα, και πλυντήρια από το Ουισκόνσιν. Τέλος, τα νυχτικά γυναικών από το Οχάιο και το Κεντάκι, ένα αγαπημένο προϊόν από την πρώτη πρόταση της Επιτροπής, περιλαμβάνονται στη λίστα. Η εμπορική σύγκρουση που ξεκίνησε ο Τραμπ συνοδεύεται από ένα βαρύ τίμημα για την Ουάσινγκτον, καθώς ο Καναδάς και η Κίνα απάντησαν στην πλημμύρα των δασμών του Αμερικανού προέδρου με τα δικά τους αντίποινα.
Συνολικά, τα αντίποινα από την Κίνα, τον Καναδά και την ΕΕ θα πλήξουν σχεδόν 90 δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικών εξαγωγών. Το Πεκίνο έχει στοχεύσει κυρίως τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα, επιβάλλοντας δασμό 15% σε προϊόντα όπως κοτόπουλο, σιτάρι και καλαμπόκι, καθώς και 10% σε σόγια, κρέας, φρούτα και άλλα αγροτικά προϊόντα. Ο Καναδάς, εν τω μεταξύ, έχει επιβάλει δύο σετ δασμών — 25% σε μια σειρά από αγροδιατροφικά προϊόντα και άλλο 25% σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου.
Από την πλευρά της η ΕΕ έχει πειραματιστεί με μια προσέγγιση «καρότου και μαστιγίου» για να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα υποκύψει στις απαιτήσεις του Τραμπ, αφήνοντας παράλληλα ανοικτή την πόρτα των διαπραγματεύσεων. Τη Δευτέρα η Ένωση πρότεινε ένα σχέδιο «μηδενικών δασμών» για τα βιομηχανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, των φαρμάκων, των χημικών, των πλαστικών και των μηχανημάτων. Ένα μέτρο που θεωρείται εύκολα αποδεκτό, καθώς οι διατλαντικοί δασμοί σε αυτά τα προϊόντα είναι ήδη χαμηλοί.
Ο Τραμπ, όμως, δήλωσε ότι η προσφορά αυτή δεν ήταν ικανοποιητική και προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να αγοράσουν προϊόντα ενέργειας αξίας 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ για να εξαφανίσουν το εμπορικό έλλειμμα «σε μία εβδομάδα». Ως ύστατο μέτρο, η ΕΕ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την «εμπορική ατομική βόμβα» της για να πλήξει τις αμερικανικές υπηρεσίες, κάτι που θα έφερνε τον εμπορικό πόλεμο σε ένα νέο επίπεδο — κάτι που δεν είναι όλες οι χώρες της ΕΕ έτοιμες να κάνουν ακόμη.
Ειδήσεις Σήμερα
- «Αποστάσεις» η κυβέρνηση για τις παλινωδίες Παπαδημητρίου στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ
- Δασμοί: Βουτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω των αμοιβαίων δασμών
- Μικρούτσικος – Ουγγαρέζος: «Aρπάχτηκαν» στον αέρα της εκπομπής Buongiorno – «Κακώς μου φωνάζεις, είχα δίκιο» [βίντεο]
- Κίνα: Τουλάχιστον 20 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε γηροκομείο – Ο ιδιοκτήτης συνελήφθη
- 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων γιόρτασαν Ελλάδα και Μεξικό