Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ζητά αυτοδυναμία προκειμένου να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, που αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική ευημερία, ενώ ο Αλ. Τσίπρας με την απλή αναλογική θέλησε να ναρκοθετήσει το πολιτικό πεδίο και, παρά τα όσα λέει δημοσίως, είναι βέβαιο ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προκειμένου να σχηματιστεί ακόμα και κυβέρνηση ηττημένων, δηλαδή μεταξύ του δεύτερου, του τρίτου και άλλων κομμάτων.
ΓΙΑ ΑΥΤΟ τον λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης. Η κυβέρνηση προτάσσει τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεών της και καλεί τους πολίτες να συγκρίνουν τις επιδόσεις της με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Η οικονομία έχει μπει σε έναν καλό δρόμο με πρωτογενή πλεονάσματα, όχι από φόρους, αλλά από την ανάπτυξη, με μείωση του δημόσιου χρέους και βελτίωση των εισοδημάτων, παρά τον πληθωρισμό που είναι το μεγάλο πρόβλημα για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Στοίχημα η σύγκλιση με την Ευρώπη
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ πλευρά, ο Αλ. Τσίπρας προσπαθεί με όρους προπαγάνδας να συσπειρώσει το κομματικό κοινό του, βλέποντας το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας να είναι ισχυρό και ανάλογο με το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019. Ο ίδιος έχει φθάσει στο σημείο να υποστηρίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε εγκλήματα κατά της Δημοκρατίας για να χειραγωγήσει το εκλογικό σώμα. Με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ εισάγει πρακτικές τραμπισμού στην πολιτική αντιπαράθεση.
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ πάντα κερδίζει την προπαγάνδα. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με καταστροφολογία να μηδενίσει το έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, ενώ κρίνουν ως ανεδαφικές και επικίνδυνες τελικά για την οικονομική σταθερότητα τις οικονομικές προτάσεις Τσίπρα που θυμίζουν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, όταν καταργούσε τη λιτότητα με έναν νόμο και ένα άρθρο.
Η ΕΛΛΑΔΑ έγινε ισχυρότερη στην οικονομία, την εξωτερική πολιτική, τη δημόσια διοίκηση, το κοινωνικό κράτος, με βάση τις μεταρρυθμίσεις και συγκριμένες πολιτικές. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα ή ότι δεν πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα προκειμένου να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της μνημονιακής περιόδου και να προσεγγίσουμε την υπόλοιπη Ευρώπη. Για αυτό και το διακύβευμα είναι μεγάλο για την πορεία της χώρας.