ΣΤΟ ουκρανικό μέτωπο, ύστερα από 30 μήνες πολέμου, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Ο Πούτιν καλεί σε επιστράτευση ακόμα 180.000 Ρώσους, κερδίζει εδάφη στο Ντονμπάς, ενώ η Ουκρανία απάντησε με την εισβολή και τον έλεγχο περιοχών στο Κουρσκ. Σημείο καμπής αποτελεί το αν η Δύση θα επιτρέψει στον Ζελένσκι να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Και εκεί η κλιμάκωση φαντάζει αναπόφευκτη.
ΠΟΙΟΙ δεινοπαθούν; Προφανώς οι πολίτες των χωρών που διεξάγουν τις πολεμικές συγκρούσεις. Χιλιάδες θάνατοι, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες, κατεστραμμένες ζωές, ερειπωμένες πόλεις και χωριά, τεράστια οικονομική καταστροφή.
ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ, όμως, ακριβό λογαριασμό πληρώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Η ενεργειακή ακρίβεια και το πληθωριστικό τσουνάμι σε τρόφιμα και υπηρεσίες έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα. Η Ευρώπη φαντάζει αδύναμη να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο και στις δύο πολεμικές συγκρούσεις. Ούτε και οι ΗΠΑ, όμως, δείχνουν να έχουν την ισχύ που είχαν στο παρελθόν. Οσες προσπάθειες έχουν κάνει έπεσαν στο κενό.
ΤΟΣΟ η Αμερική όσο και η Ε.Ε. οφείλουν να αλλάξουν στρατηγική και να πιέσουν με όποιον τρόπο μπορούν ώστε να υπάρξει επειγόντως αποκλιμάκωση και στα δύο πολεμικά πεδία. Αλλιώς οι δραματικές εξελίξεις που προδιαγράφονται θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερη γεωπολιτική αστάθεια και ισχυρή οικονομική αβεβαιότητα, που θα πλήξει τους πολίτες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.