Συγκεκριμένα το ψήφισμα ζητά να ακυρωθεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών στη Μεσόγειο και παράλληλα καλεί τις λιβυκές αρχές να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στην επακόλουθη συμφωνία με την Αγκυρα για τους υδρογονάνθρακες, η οποία προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις ΑΟΖ τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση που ταυτίζεται απολύτως με τις ελληνικές εθνικές θέσεις. Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε δύο πολύ σημαντικές τροπολογίες που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μ. Κεφαλογιάννης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του.
Στοίχημα η σύγκλιση με την Ευρώπη
Πλέον είναι επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το μνημόνιο οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.
Η εξέλιξη αυτή συνιστά κόλαφο για την Τουρκία, αφού στέλνει το μήνυμα ότι δεν μπορεί η πειρατική συμπεριφορά της Αγκυρας να δημιουργεί τετελεσμένα στην περιοχή. Αντιθέτως, καταδεικνύονται ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας και η παραβίαση από πλευράς της όλων των διεθνών κανόνων. Δεν είναι τυχαίο ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν αναγνωρίζεται από κανέναν. Ούτε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ούτε από την Ευρώπη ούτε καν από το Κοινοβούλιο της Λιβύης.
Παράλληλα, είναι σημαντική η συνεργασία μας με την Αίγυπτο για τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και για το πώς όλα καθορίζονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και όχι με απειλές και ψευδομνημόνια.
Η Ελλάδα έχει ισχυροποιήσει τη θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει ενισχύσει την αμυντική της δύναμη και αυτό ενοχλεί την Αγκυρα που πιστεύει ότι μπορεί να κάνει τον ταραχοποιό, αγνοώντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου.