Το πρώτο θέμα που πραγματικά έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη αφορά στις αποκαλύψεις για την «Κιβωτό του Κόσμου», όπου υπάρχουν πολλές καταγγελίες σε σχέση με κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών, αλλά και με οικονομική αδιαφάνεια.
Οι καταγγελίες αυτές αποκτούν μεγαλύτερη σοβαρότητα, καθώς πρόκειται για μία από πιο προβεβλημένες ΜΚΟ, αλλά και γιατί βεβαίως είναι και ένα χτύπημα κατά της φιλανθρωπίας και του εθελοντισμού. Για αυτό και η κυβέρνηση προχώρησε χθες στην αντικατάσταση του Διοικητικού Συμβουλίου από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και με την απαραίτητη γνώση ώστε η «Κιβωτός» να συνεχίσει το έργο της για τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές της.
Στοίχημα η σύγκλιση με την Ευρώπη
Η δεύτερη περίπτωση αφορά σε μια ΜΚΟ που ασχολείται με τους μετανάστες και η οποία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ερευνάται για οικονομικές ατασθαλίες. Είχε γίνει γνωστή στο πανελλήνιο με την υπόθεση του Εβρου, όταν πρωτοστατούσε στην προπαγάνδα κατά της Ελλάδας, ότι δήθεν οι 38 μετανάστες βρίσκονταν σε ελληνική νησίδα, αλλά στη συνέχεια, όταν αποκαλύφθηκε η αλήθεια, ότι δηλαδή ήταν σε τουρκικό έδαφος, ανασκεύασε και ζήτησε συγγνώμη.
Είναι σαφές ότι, πέραν των άλλων, θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά των ΜΚΟ που θα πρέπει να λογοδοτούν, καθώς διαχειρίζονται εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για οργανώσεις που γεννούν ερωτήματα και τελευταία ερευνώνται και από τη Δικαιοσύνη.
Απαιτούνται, εάν χρειάζεται, νομοθετική πρωτοβουλία για να υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά στοιχεία και βεβαίως τακτικοί έλεγχοι από φορολογικές και εποπτικές Αρχές αναφορικά με το καθεστώς λειτουργίας, αλλά και το πώς τελικά διατίθενται τα ποσά τα οποία συγκεντρώνουν.