Πρόκειται για τον πρώτο Προϋπολογισμό χωρίς μνημονιακό έλεγχο και χωρίς βαθμό ενισχυμένης εποπτείας. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει επάνοδο σε περιόδους δημοσιονομικών εκτροπών, αλλά αντιθέτως σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας σε πρωτογενή πλεονάσματα και μια σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους κάτω από 160% του ΑΕΠ το 2023, κυρίως λόγω των ισχυρών αναπτυξιακών ρυθμών.
Στοίχημα η σύγκλιση με την Ευρώπη
Για πρώτη φορά επίσης είναι ο Προϋπολογισμός που προβλέπει αυξήσεις στις συντάξεις, οι οποίες θα προσεγγίζουν το 7,75%, ποσοστό που μπορεί να διορθωθεί στη συνέχεια προς τα πάνω, καθώς επίσης προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της εκπαίδευσης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ακόμα, προβλέπει συνέχιση της στήριξης της κοινωνίας σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος, αλλά και περαιτέρω μείωση της ανεργίας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ολοκληρώνει την πρώτη τετραετία της με θετικό πρόσημο στην οικονομία, καθώς κατάφερε να ξεπεράσει τις κρίσεις με σημαντικές παρεμβάσεις που κράτησαν όρθια την κοινωνία δημιουργώντας ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον και προστάτεψαν όσο το δυνατόν περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από τις επιπτώσεις της ακραίας ενεργειακής κρίσης.
Το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα και ο Προϋπολογισμός αυτός, ο οποίος έχει στοιχεία δημοσιονομικής προόδου και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, εξυπηρετεί το σκοπό του. Με απλά λόγια, οι στόχοι του νέου Προϋπολογισμού είναι η κοινωνική στήριξη και η ανάπτυξη.