Μετά το υπόμνημα του Χρήστου Τριαντόπουλου, η πλειοψηφία αποφάσισε την απευθείας παραπομπή του στον φυσικό δικαστή.
Διορία έως τις 4 Απριλίου προκειμένου να καταθέσουν τα πορίσματά τους, δόθηκε στα κόμματα, που συμμετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, θα συνεδριάσουν για τελευταία φορά, με αντικείμενο τη συζήτηση του πορίσματος και τις γνώμες των κομμάτων. Πιθανότατα τη Μεγάλη Εβδομάδα, η Ολομέλεια θα τοποθετηθεί επί του πορίσματος με μυστική ψηφοφορία.
Υπόμνημα Τριαντόπουλου στην Προανακριτική: Είμαι αθώος, η υπόθεσή μου να πάει στην τακτική Δικαιοσύνη
Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την παραπομπή του πρώην υφυπουργού, Χρήστου Τριαντόπουλου συνεχίστηκε σήμερα με την κατάθεσή του δια υπομνήματος. Ο πρώην υφυπουργός τοποθετήθηκε δια υπομνήματος, με το οποίο δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης που αφορά τις εντολές αλλοίωσης του τόπου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Μεταξύ άλλων ο πρώην υφυπουργός αναφέρει, «επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι είμαι αθώος και ότι ουδεμία αξιόποινη ή/και παράνομη πράξη διέπραξα, της παράβασης καθήκοντος ή οποιαδήποτε άλλη, στις 3 έως 6-3-2023 ή οποτεδήποτε άλλοτε. Αναφέρομαι, δε καθ’ ολοκληρίαν στην προηγηθείσα από 18-3-2025 επιστολή μου προς τον κ. Πρόεδρο της Επιτροπής σας. Σε συνέχεια λοιπόν, της ως άνω επιστολής μου, δηλώνω και διά του παρόντος ότι επιθυμώ η υπόθεσή μου να αχθεί στην τακτική Δικαιοσύνη, έτσι ώστε αυτή να αξιολογηθεί από τους φυσικούς Δικαστές μου».
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των εργασιών της Επιτροπής, ο πρόεδρος της Προκαταρκτικής Παναγής Καππάτος θα διαβάσει το Υπόμνημα του κ. Τριαντόπουλου και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν τα μέλη της Επιτροπής. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, θα ακολουθήσει «συζήτηση και λήψη απόφασης επί αποδεικτικών μέσων και επί λοιπών διαδικαστικών θεμάτων».
Σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παναγής Καππάτος παρέλεβε νέα εξώδικη δήλωση που απέστειλε η Μαρία Καρυστιανού, με την οποία δηλώνει «στήριξη της κατηγορίας κατά τα άρθρα 63, 67 επ. και 82 επ. ΚΠΔ κατά του υπόπτου Χρήστου Τριαντόπουλου και των συμμετοχών αυτού». Προτείνει να κληθούν 17 μάρτυρες προς εξέταση, μεταξύ αυτών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πέντε ακόμη πρώην υπουργοί και υφυπουργοί της περιόδου της σιδηροδρομικής τραγωδίας και να μην ολοκληρωθουν οι εργασίες της Επιτροπής χωρίς εξέταση μαρτύρων και διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης. Το εξώδικο της κ. Καρυστιανού επιδόθηκε στα μέλη της Επιτροπής.
Οι αποχωρήσεις
Η ένταση κορυφώθηκε όταν η συζήτηση έφτασε στο υπόμνημα του Τριαντόπουλου. Η αντιπολίτευση το χαρακτήρισε «απαξιωτικό» και ότι ήταν μόλις τριών παραγράφων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Νίκη μάλιστα, αποχώρησαν από τη συζήτηση.
Το ΠαΣοΚ χαρακτήρισε το υπόμνημα «απόδειξη κυνισμού και δειλίας». Όπως είπαν, «η νομιμότητα καταστρατηγείται, οι θεσμοί παρακάμπτονται και προκύπτει ένα καίριο ζήτημα. Αν η κυβερνητική πλειοψηφία πιστεύει ότι ο κ. Τριαντόπουλος δεν έχει καμία ευθύνη, όπως άλλωστε και ο ίδιος ισχυρίζεται, αλλά παρ’ όλα αυτά αποφασίσει να του ασκήσει ποινική δίωξη, τότε διαπράττεται κατάχρηση εξουσίας. Οφείλει να εξηγήσει με ποια νομική βάση στέλνει στο δικαστικό συμβούλιο, έναν αθώο». Σχολιάζοντας στους δημοσιογράφους τη στάση των βουλευτών της πλειοψηφίας, η Μιλένα Αποστολάκη τη χαρακτήρισε «αφωνότερη ιχθύος», ενώ η Ευαγγελία Λιακούλη ανέφερε πώς το πόρισμα που θα παραλάβει ο φυσικός δικαστής είναι «αδειανό πουκάμισο».
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη διαδικασία συζήτησης του υπομνήματος, με τον Γιώργο Γαβρήλο να καταγγέλλει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ παραβιάζει το Σύνταγμα, τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και βάζει σε κίνδυνο ακυρότητας την προδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Τριαντόπουλου.
«Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται τη Βουλή, φοβάται την Προανακριτική, φοβάται την αλήθεια», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ανακοίνωση του. «Κλείνουν άρον άρον την Προανακριτική για να μην ανοίξουν τα στόματα των μαρτύρων και των πραγματογνωμόνων. Για να μην αναγκαστεί ο κ. Μητσοτάκης, ενορχηστρωτής της συγκάλυψης, να απολογηθεί για το μπάζωμα στα Τέμπη», σημειώνουν και υπογραμμίζουν ότι τα μέλη της Προανακριτικής κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για το αδίκημα της «κατάχρησης εξουσίας», ενώ καταλήγει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δε νομιμοποιεί την εκτροπή.
Από την αίθουσα αποχώρησε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, που εκτίμησε ότι η δίωξη του Χρήστου Τριαντόπουλου, χωρίς να περιγράφονται αναλυτικά τα πραγματικά περιστατικά, είναι άκυρη. Προειδοποίησε δε, για τον κίνδυνο «καραμπινάτης ακυρότητας», αλλά και για το ενδεχόμενο απαλλαγής του πρώην υφυπουργού.
Η Νίκη, τέλος, έκανε λόγο για «θεσμική εκτροπή».