Ούτε αγνοούμε τη δράση εμπρηστών. Μόλις χθες και ενώ οι φλόγες βρίσκονταν στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, μέλη της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. συνέλαβαν δύο άτομα που είχαν μαζί τους 19 αναπτήρες και εύφλεκτο υλικό στη βορεινή πλαγιά του βουνού.
Ομως, η ζημιά και φέτος είναι μεγάλη, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα κάηκαν, ενώ στο δάσος της Δαδιάς έχασαν τη ζωή τους 18 μετανάστες, οι οποίοι παρέμειναν στη φλεγόμενη περιοχή που μετατράπηκε σε θανάσιμη παγίδα.
Είναι σαφές ότι χρειάζονται βελτιωτικές κινήσεις σε δομές και τρόπο λειτουργίας. Η Μεσόγειος φέτος φλέγεται λόγω και της κλιματικής κρίσης και δυστυχώς οι συνθήκες διαρκώς θα επιδεινώνονται. Για αυτό απαιτείται ένα νέο δόγμα για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τη θωράκιση του κράτους απέναντι στην πύρινη λαίλαπα.
Στοχοπροσήλωση στα πραγματικά προβλήματα
Η πολιτική προστασία δεν είναι πια μια διεύθυνση χωρίς προσωπικό και εξοπλισμό όπως ήταν μέχρι το 2019, αλλά έχει αποκτήσει υπουργική δομή, πάνω στην οποία μπορεί να «χτιστεί» όλη η πολιτική αντιμετώπισης κρίσεων και η ενίσχυση της Πυροσβεστικής.
Επιπλέον, απαιτείται η εφαρμογή με συνέπεια μιας δασικής πολιτικής με στόχο τόσο την προστασία των οικοσυστημάτων όσο και την ταχεία αναδάσωση των καμένων εκτάσεων.
Στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπονται σημαντικά κονδύλια για την αναδάσωση και πρέπει να αξιοποιηθούν για να επουλωθούν τα τραύματα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Ουσιαστικά, η χώρα χρειάζεται ένα νέο περιβαλλοντικό μοντέλο που θα λαμβάνει υπόψη τους κινδύνους που δημιουργούν οι κλιματικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή, θα κινητοποιεί αποτελεσματικότερα όλες τις δυνάμεις πολιτικής προστασίας και θα θέτει κανόνες για τη διασφάλιση του δασικού μας πλούτου.
Εχουν γίνει βήματα προόδου με σημαντικότερο το σύστημα προειδοποίησης 112, όμως πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα τόσο στον αντιπυρικό σχεδιασμό όσο και στην πρόληψη.