Και ενώ η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν είναι καν στις προτεραιότητες του εκλογικού σώματος και δεν πρόκειται να καθορίσει την πολιτική στάση και την ψήφο των πολιτών, στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης έχει λάβει χαρακτηριστικά σημαντικού πολιτικού γεγονότος, που θα διαμορφώσει εν πολλοίς τους συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό το επόμενο διάστημα.
Η πραγματικότητα είναι ότι στο τοπίο που δημιούργησαν ο θάνατος και η κηδεία του Κώστα Σημίτη, η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας -μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά θα γίνει γνωστή η πρότασή του- αποκτά νέο περιεχόμενο.
Τι μηνύματα πήρε η κοινή γνώμη από την κηδεία του Κώστα Σημίτη;
Πρώτον, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης -με απόντες τους πρώην πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα, Αντώνη Σαμαρά, Γιώργο Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή- είναι εκείνος που σέβεται τους θεσμούς αλλά κυρίως σέβεται τους πολιτικούς του αντιπάλους, συνομιλώντας με ακροατήρια που υπερβαίνουν το ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας.
Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισε αρχικά με αμηχανία τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του. Φοβούμενο μην επανέλθουν στο πολιτικό προσκήνιο οι μαύρες σελίδες του σημιτικού και πασοκικού παρελθόντος, δίστασε να υπερασπιστεί τα θετικά της διακυβέρνησης Σημίτη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαμαρτύρεται η Αννα Διαμαντοπούλου επειδή δεν βγήκε κανείς να απαντήσει στα όσα έλεγε στις τηλεοράσεις η Αφροδίτη Λατινοπούλου, εξαίροντας τη στάση υπουργών, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης. Και να διαφωνεί μαζί της ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος είχε την άποψη ότι στην κ. Λατινοπούλου δεν έπρεπε να απαντήσει κανείς, καθώς απαντώντας της θα της έδιναν μεγαλύτερη πολιτικά αξία από αυτήν που έχει.
Τρίτον, η Κουμουνδούρου, βραχυκυκλωμένη από την ουδέτερη δήλωση Τσίπρα για τον Σημίτη, αλλά και την ανακοίνωση ότι προσβλήθηκε από κορονοϊό και δεν θα παραστεί στην κηδεία, παρέμεινε κομπάρσος στο παιχνίδι της ουσίας και των εντυπώσεων.
Φαβορί και αουτσάιντερ για Προεδρία της Δημοκρατίας - Η ονοματολογία και η έκπληξη
Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καταφέρει να ενισχύσει το πρωθυπουργικό του προφίλ. Ηταν ο πιο πολιτικός, με σαφείς αναφορές στους σταθμούς της οκτάχρονης πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη, με αναφορά στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. ως τα δύο γεγονότα όπου ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. συναντήθηκαν. Και ενώ απέφυγε να αναφερθεί στον «εκσυγχρονισμό», οι αναφορές του στα χαρακτηριστικά της μεθοδικότητας, του ρεαλισμού, της υπευθυνότητας, στο «μπλοκάκι» του Κώστα Σημίτη και αναγνωρίζοντας την προσπάθειά του «να απαλλαγεί η πατρίδα από βαρίδια και παθογένειες δεκαετιών και στον αγώνα του να μεταρρυθμίσει το κόμμα του», κατάφερε να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή του πολιτικού γεγονότος της κηδείας του Κώστα Σημίτη, βάζοντας σοβαρή υποθήκη να διατηρήσει τα «ηνία» και στη μάχη του Κέντρου.
Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχασε για άλλη μία φορά την ευκαιρία να είναι ο πρωταγωνιστής, παρά το ότι το περιβάλλον τον ευνοούσε. «Η πατρίδα τιμά τον πρωθυπουργό που έκανε πράξη την ισχυρή Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετά τον δεύτερο ηγέτη του μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου» ανέφερε. Εκανε ρητή αναφορά στον εκσυγχρονισμό, στην πάλη του ενάντια στον «πελατειασμό» και στην απαραίτητη συσπείρωση της πλειοψηφίας γύρω από τον εκσυγχρονισμό, στον οποίο έδωσε προοδευτικό πρόσημο. Σημείωσε δε, ότι είχε προειδοποιήσει το 2008 για την οικονομική κρίση. Σε μία προσπάθεια να τονίσει τις διαφορές από τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, σημείωσε ιδιαίτερα τον κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής του Κώστα Σημίτη, με έμφαση στην υγεία και την παιδεία. Αλλά την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε με σεβασμό και αναγνώριση για τον Κώστα Σημίτη, οι άνθρωποι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ επικοινωνούσαν ότι την επομένη ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συναντιόταν με τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα στο δημαρχείο στην Αθήνα, για το θέμα της αύξησης της δαπάνης της διαχείρισης των σκουπιδιών για τους δήμους. Βλέπετε, η Χαριλάου Τρικούπη είχε θορυβηθεί επειδή ο Χάρης Δούκας συναντήθηκε πρώτα για το ίδιο θέμα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο και είχε ενοχληθεί επειδή Δούκας και Φάμελλος έριξαν πάλι διάφορες μπηχτές για την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τις οποίες είναι αλήθεια ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θέλει ούτε να ακούει.
Ψάχνονται σε Χ. Τρικούπη και Κουμουνδούρου
Στο πλαίσιο της «μάχης του Κέντρου», η αλήθεια είναι ότι η Χαριλάου Τρικούπη δυσφορεί επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπόρεσε ως κυρίαρχος στον χώρο της κεντροδεξιάς, να εμφανίζεται στην κηδεία του Κώστα Σημίτη ως ο βασικός συνομιλητής των κεντρώων ψηφοφόρων, η Κουμουνδούρου ψάχνει τρόπους να στρίψει αριστερά, ελπίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα χάσει τη «μάχη του Κέντρου» άρα και έδαφος το επόμενο διάστημα και ο Στέφανος Κασσελάκης εκμυστηρεύεται ότι το επόμενο διάστημα και μετά την εκλογή Προέδρου, το Κίνημα Δημοκρατίας, εκμεταλλευόμενο τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και τη νέα πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, θα εκτοξευθεί στις δημοσκοπήσεις.
Μέρος αυτής της συζήτησης είναι αν τελικά με την επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσει να απευθυνθεί στην κοινωνία και όχι σε πολιτικά ακροατήρια. Το γεγονός ότι στα όσα είπε η Αφροδίτη Λατινοπούλου για τον Κώστα Σημίτη απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αλλά και κορυφαία στελέχη, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Μάκης Βορίδης και ο Αδ. Γεωργιάδης, οδηγεί τα επιτελεία της Χαριλάου Τρικούπη και της Κουμουνδούρου να πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τους βάλει «δύσκολα».
Για να φύγουν τα φώτα από τον δικό τους χώρο, Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου, σαν σε.. συνεννόηση, αφήνουν να διαρρεύσει ότι η αρχική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η απόφαση για το τετραήμερο πένθος και ο επικήδειος που εκφώνησε προκάλεσαν αίσθηση και συζητήσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. Και προέβλεπαν ότι αν συνεχίσει με γνώμονα την επικράτηση στη μάχη του Κέντρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χάσει ψήφους από τα δεξιά του.
Θα φανεί αν ισχύει κάτι τέτοιο, άλλωστε μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές έχουν ακόμα πολλά να συμβούν. Πριν από αυτά, έρχεται η πολιτική μάχη της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Τι θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ αν ο πρωθυπουργός με την επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θελήσει να συμβολίσει ότι επιμένει στα ανοίγματά του στον κεντρώο χώρο;
Ειδήσεις σήμερα
Φαβορί και αουτσάιντερ για Προεδρία της Δημοκρατίας – Η ονοματολογία και η έκπληξη
Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 12 Ιανουαρίου