Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας επαναλάμβανε πως στην εξωτερική πολιτική επί της δεύτερης προεδρίας του οι ΗΠΑ θα πάψουν να παίζουν τον ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα που έχει κόστος για τους Αμερικανούς φορολογουμένους και δεν θα εμπλακούν σε πολέμους.
Κι όμως, πριν καν ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου ο maximus Τραμπ υιοθέτησε μια ιμπεριαλιστική ατζέντα. Προκειμένου να «προασπίσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ», απειλεί πως θα προσθέσει στην επικράτειά τους τη Γροιλανδία και τη Διώρυγα του Παναμά, χωρίς να αποκλείσει, μάλιστα, το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής βίας, καθώς και τον Καναδά, που σκοπεύει να «πείσει» να γίνει η 51η Πολιτεία με τακτική καρότου και μαστιγίου, απειλώντας με δασμούς και υποσχόμενους χαμηλότερους φόρους στους πολίτες.
Συναγερμός
Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press πρώην συνεργάτες του και αναλυτές σε think tank προσθέτουν τις φωνές τους στις αντιδράσεις ηγετών από Αμερική και Ευρώπη. Κρούουν τον κώδωνα του συναγερμού πως παίζει με τη φωτιά ο Τραμπ και στο πλευρό του ο «συγκυβερνήτης» Ελον Μασκ, που σιγοντάρει και ενίοτε παίζει τον ρόλο του λαγού με ανάλογες εμπρηστικές δηλώσεις, που αποκαλύπτουν το όραμά τους για τον νέο κόσμο.
«Αν διαγράψουμε αυτήν την τεχνητή γραμμή μεταξύ ΗΠΑ-Καναδά, όλα θα είναι τόσο όμορφα», είπε προ ημερών ο Τραμπ για τον Καναδά και εν συνεχεία ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χάρτη που δείχνει τη γειτονική χώρα προσαρτημένη. «Οι Γροιλανδοί πολίτες θέλουν να γίνουν Αμερικανοί», είπε για το νησί που είναι υπερπόντιο έδαφος της Δανίας, προσθέτοντας πως, αν δεν γίνει αποδεκτή προσφορά για αγορά, μπορεί να γίνει η αλλαγή και με τα όπλα.
«Αν ήμουν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ή ο Σι Τζινπίνγκ, τέτοιες δηλώσεις θα ηχούσαν ως μελωδία στα αυτιά μου», σχολίασε ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ κατά την πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο, που κατέληξε σφοδρός επικριτής του. Η ρητορική περί χρήσης βίας για αλλαγές συνόρων χωρών, και μάλιστα νατοϊκών συμμάχων, ακόμη και ως αστείο, στέλνει λανθασμένο μήνυμα σε «εχθρούς των ΗΠΑ», εξηγεί. Μπορεί να πάρουν θάρρος να λειτουργήσουν ανάλογα για επαναχάραξη συνόρων διά της βίας, προσθέτει, δείχνοντας προς τη Μόσχα, που το επιχειρεί ήδη στην Ουκρανία, και το Πεκίνο, «που απειλεί την Ταϊβάν».
Αχαλίνωτος
Ρωσία: Το μαζούτ από τα δεξαμενόπλοια που ναυάγησαν στο Κερτς έφτασε στη Ζαπορίζια
«Εχουμε να κάνουμε πλέον με τον maximus Τραμπ, που έρχεται νιώθοντας πως δεν τον κρατούν χαλινάρια σε σύγκριση με την πρώτη φορά», σημειώνει ο Τζέραλντ Μπατς, πρώην σύμβουλος του απερχόμενου Καναδού πρωθυπουργού, Τζάστιν Τριντό, που δήλωσε πως παραιτείται τη Δευτέρα, εν μέσω καταιγισμού πυρών τελευταία από το δίδυμο Τραμπ-Μασκ.
Ο Μπατς συνομιλεί με συμβούλους ηγετών κρατών και κυβερνήσεων που υπηρέτησαν κατά την πρώτη θητεία Τραμπ (2017-2021). «Κάποιος αστειεύτηκε πως την πρώτη φορά φοβόμασταν, κυρίως, ότι δεν ήξερε τι έκανε. Αυτήν τη φορά φοβόμαστε ότι ξέρει πολύ καλά τι κάνει».
Αν ο Τραμπ πετάει φραστικά πυροτεχνήματα για να πάρει ό,τι θέλει ως μετρ των σκληρών παζαριών, το εγχείρημα μπορεί να αποδειχθεί μη εποικοδομητικό για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, προειδοποιεί ο Μάικλ ΜακΦάουλ, διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, που είχε διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία επί Ομπάμα.
«Αναλαμβάνει σε μια δύσκολη περίοδο. Θα ήταν καλύτερα να εστιάζουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τις αληθινές προκλήσεις από κοινού με τους συμμάχους μας, αντί να κατασκευάζουμε απειλές και να εξοργίζουμε τους φίλους μας», τόνισε.
«Δεν είναι αστείο»
«Τα αστεία τελείωσαν. Στον Τραμπ αρέσει να προκαλεί, να φέρνει σύγχυση και χάος, αλλά ο Καναδάς δεν θα γίνει αμερικανική Πολιτεία», διεμήνυσε μετά τον Τριντό ο Ντομινίκ ΛεΜπλαν, αρμόδιος υπουργός για τις σχέσεις Καναδά-ΗΠΑ.
«Ας μετονομάσουμε τις ΗΠΑ Αμέρικα Μεξικάνα», απάντησε με καυστικό χιούμορ η Μεξικανή πρόεδρος Κλαούντια Σέινμπαουμ στην ιδέα Τραμπ να μετονομαστεί ο Κόλπος του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής.
«Δεν είναι προς διαπραγμάτευση ο έλεγχος της Διώρυγας του Παναμά» ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στις δηλώσεις Τραμπ περί επιστροφής στο καθεστώς προ δεκαετίας του ’80 όταν τον έλεγχο είχαν οι ΗΠΑ.
«Η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς και τη Δανία», διεμήνυσε η Κοπεγχάγη, που στηρίχθηκε από Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Γερμανός καγκελάριος Oλαφ Σολτς, που υπογράμμισε πως «η αρχή ότι τα σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν διά της βίας ως θεμέλιο του Διεθνούς Δικαίου αφορά όλες τις χώρες».
Ειδήσεις σήμερα
Αποκλειστικό – Τραγωδία στα Τέμπη: Ο σταθμάρχης ρίχνει ευθύνες σε τρωκτικά και 7 υπαλλήλους
Σεισμός 2,3 Ρίχτερ στην Αττική
Εφιάλτης «made in USA»: Η Ευρώπη ετοιμάζεται για εμπορικό πόλεμο