Αποτελεί κοινή διαπίστωση πως επιχειρήσεις και εργοδότες ζητούν προσωπικό για να καλύψουν τις ανάγκες τους στους συγκεκριμένους τομείς και μάλιστα με υψηλές απολαβές, αλλά δεν βρίσκουν. Η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αποτυπώνεται σε όλες τις σχετικές έρευνες που εκτιμούν πως υπάρχει κενό σχεδόν 60.000 θέσεων εργασίας στον τομέα της Πληροφορικής έως το 2030, χωρίς να υπολογίζονται οι ανάγκες που δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Δυστυχώς, το χάσμα μεταξύ τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σύγχρονης αγοράς εργασίας, όπως διαμορφώνεται από την 5η βιομηχανική επανάσταση, παραμένει μεγάλο. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με μελέτη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρά τη ραγδαία ζήτηση ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, δεν υπάρχει δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα που να παρέχει βασικό τίτλο σπουδών στον συγκεκριμένο τομέα.
Τώρα που η κυβέρνηση αναδιαρθρώνει τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι η μεγάλη ευκαιρία να εισαχθεί στο δημόσιο σύστημα η διδασκαλία νέων αντικειμένων και προπτυχιακών προγραμμάτων προσανατολισμένων στην Πληροφορική και την Τεχνολογία.