Η Ινδία έχει πραγματοποιήσει τεράστια άλματα στην οικονομία, στην παραγωγή υψηλής τεχνολογίας και τη διαστημική βιομηχανία. Πρόσφατη είναι η επιτυχής προσεδάφιση διαστημικού σκάφους στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού, ενδεικτικό του δυναμισμού της Ινδίας, που προβάλλει πλέον ως ένας ισχυρός παράγοντας στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.
Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά αποτελεί την πύλη της Ευρώπης για τον ασιατικό γίγαντα και είναι θετικό που οι πρωθυπουργοί Μόντι και Μητσοτάκης στις δηλώσεις τους επεσήμαναν τη βούλησή τους να ενισχύσουν σημαντικά τις διμερείς σχέσεις και να διπλασιασθούν οι εμπορικές συναλλαγές τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τη διάθεση των Ινδών να γνωρίσουν την Ευρώπη, ενώ μεγάλες ευκαιρίες δημιουργούνται για τον αγροτικό μας τομέα αλλά και για κοινές πολιτιστικές δράσεις.
Στοχοπροσήλωση στα πραγματικά προβλήματα
Ο αναβαθμισμένος ρόλος της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και η ισχυροποίηση της οικονομίας μας, που αποτελεί επενδυτικό πόλο για τα διεθνή κεφάλαια, λειτουργούν θετικά για τη σύσφιγξη των σχέσεών μας με την Ινδία.
Η συνεργασία της Ελλάδας με τον ασιατικό γίγαντα, που διαθέτει την 5η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως και αποτελεί την πολυπληθέστερη χώρα με 1,4 δισεκατομμύριο κατοίκους, είναι επωφελής για τα εθνικά μας συμφέροντα. Η σύμπλευση των δύο χωρών στη διατήρηση της θαλάσσιας ασφάλειας και η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ενισχύουν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο.
Για το λόγο αυτόν «το πέρασμα στην Ινδία» της ελληνικής διπλωματίας συνιστά την αρχή ενός νέου κεφαλαίου για τη χώρα μας και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους.