Υπάρχει μεγάλη χρονοκαθυστέρηση στην προκήρυξη των διαγωνισμών, ενώ πολλές φορές απαιτούνται έως και δύο χρόνια μέχρι την οριστικοποίηση αποτελεσμάτων και τον διορισμό των επιτυχόντων.
ΠΡΙΝ από λίγους μήνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη μεταρρύθμιση του ΑΣΕΠ, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σημερινής εποχής.
Η αυτ-απάτη και η πολιτική καταδίκη
ΤΟ νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που τέθηκε προς διαβούλευση, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Κύριος στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τους εποχικούς, οι διορισμοί για το έτος 2025 από τους επιτυχόντες του περυσινού γραπτού διαγωνισμού, ο τριετής αποκλεισμός όσων αρνούνται τοποθέτηση, αλλά και η αύξηση της μοριοδότησης εντοπιότητας για μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους αποτελούν το πρώτο βήμα.
ΜΕΝΟΥΝ αρκετά βήματα ακόμα μέχρι την πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών, ώστε οι προσλήψεις στο Δημόσιο να γίνονται μέσα στον ελάχιστα απαιτούμενο χρόνο. Οταν υπάρχει έλλειψη προσωπικού και ανάγκη για άμεσους διορισμούς, όπως συμβαίνει εδώ και καιρό με τους νοσηλευτές, δεν μπορεί να υπάρχουν χρονοκαθυστερήσεις. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΑΣΕΠ, πρόκειται να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές για την επίτευξη των στόχων.
ΣΤΗΝ επόμενη φάση, ίσως, θα πρέπει να μπει στο τραπέζι η μετεξέλιξη του ΑΣΕΠ σε έναν οργανισμό που, πέρα από τις προσλήψεις, θα αναλάβει και την ευθύνη της αξιολόγησης των φορέων και των υπαλλήλων του Δημοσίου. Κάτι που έχει ανάγκη ο κρατικός μηχανισμός, για να είναι παραγωγικός και να εξυπηρετεί τους πολίτες δίχως ταλαιπωρία.