Αυτή η άκρως προσβλητική για την Ελλάδα ιδέα πρωτοεμφανίστηκε στο πρωτοσέλιδο της μεγάλης τουρκικής εφημερίδας Milliyet, η οποία ζήτησε τη γνώμη κορυφαίων θεωρητικών για το πώς θα μπορούσε να κινηθεί από εδώ και μπρος η κυβέρνηση Ερντογάν, ώστε να «στριμώξει» δικαστικά την Ελλάδα. Μια από τις κυρίαρχες ιδέες ήταν το να οδηγηθεί η χώρα μας στα διεθνή δικαστήρια, απολογούμενη για τα όσα τις καταλογίζουν οι Τούρκοι ότι έπραξε πριν από έναν αιώνα στην Μικρά Ασία.
Σύμφωνα με το σκεπτικό των αναλυτών, αυτή η κίνηση θα «αποκάλυπτε το πραγματικό πρόσωπο των Ελλήνων, που κατηγορούν σήμερα την Τουρκία για επεκτατισμό και επιθετικότητα».
Πιο συγκεκριμένα, οι σχεδιασμοί για απαίτηση αποζημίωσης θα μπορούσαν να ενταχθούν, σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, στο πακέτο των διπλωματικών ενεργειών που δρομολογεί ήδη η Τουρκία για να καταδείξει στη διεθνή κοινότητα την ελληνική, όπως λέει, παραβατικότητα. Τελευταίο συμβάν σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε το φερόμενο κλείδωμα» τουρκικών F-16 από το ελληνικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300 στην Κρήτη.
Μιλούν για «θηριωδίες» των Ελλήνων στην Σμύρνη
Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή διεθνούς δικαίου Γιουσέλ Ασέρ ο οποίος πρωτοστατεί και στην προσβολή με νομικά μέσα της Συνθήκης της Λωζάνης, η Τουρκία θα πρέπει καταρχάς να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για τον εξοπλισμό των νησιών και την παραβίαση του εναέριου χώρου, έστω και μονομερώς. Όσον αφορά στο αίτημα για αναδρομική αποζημίωση «για την περίοδο της ελληνικής κατοχής της Ανατολίας», ο Ασέρ το θεωρεί επίσης δυνατό.
Ένας άλλος διεθνολόγος και πρώην μορφωτικός ακόλουθος της Τουρκίας στη Γαλλία, ονόματι Ενίλ Τουλτσά, δήλωσε μιλώντας στην Milliyet ότι, στο σχέδιο αυτό, το οποίο και υποστηρίζει ένθερμα, θα μπορούσε να προστεθεί η αξίωση αποζημίωσης για τις…«θηριωδίες» των Ελλήνων σε βάρος των Τούρκων στην Σμύρνη!
Ένταση στο Αιγαίο: Πήραν φόρα οι Τούρκοι - Επτά παραβάσεις στο FIR Αθηνών από τα μαχητικά τους
Ο Τουλτσά προτείνει μάλιστα την αξιοποίηση μιας μελέτης που είχε εκπονήσει ο ίδιος το 1999, στην οποία επικαλούμενος γαλλικές πηγές προσπαθεί να αποδείξει τα εγκλήματα των Ελλήνων. Ο καθηγητής κάνει συγκεκριμένα λόγο για 62 γαλλικά έγγραφα εκείνης της περιόδου, στα οποία γίνονται αναφορές σε ελληνικές παραβιάσεις.
Ως επιπρόσθετα στοιχεία, οι Τούρκοι επικαλούνται περαιτέρω έγγραφα της περιόδου όπως αυτό του Σοβιετικού υπουργού Εξωτερικών Τσιτσερίν προς τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών της Αντάντ (26/10/1921), στο οποίο περιγράφεται «η σφαγή που διέπραττε όπου αποχωρούσε ο ελληνικός στρατός». Επιπλέον, αναφέρονται σε μια έκθεση της πυρκαγιάς στη Μανίσα, γραμμένη από τον αναπληρωτή γενικού προξένου της Κωνσταντινούπολης Τζέιμς Λόντερ Παρκ, καθώς και στην πυρκαγιά στο Ουσάκ και «τη σφαγή στη Γιάλοβα».
Μάλιστα οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως ακολουθούν την ίδια συλλογιστική με την…Ελλάδα και τις αξιώσεις της χώρας μας για πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Στο άρθρο της Milliyet, υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο, κατά την πρώτη επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στην Αθήνα, ο ‘Ελληνας ομόλογός της Νίκος Δένδιας επανέφερε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων χαρίζοντας της ένα ιστορικό βιβλίο για την περίοδο εκείνη…
Ειδήσεις σήμερα
Eπικουρικές συντάξεις: Τι παίρνουν 1,1 εκατ. συνταξιούχοι ανά Tαμείο [πίνακας]
Εμβόλια – Κορoνοϊός: «Οδηγός» για την 5η δόση – Ποιοι εξαιρούνται [infographic]
Οι δυο άξονες του κυβερνητικού πλάνου για την ενεργειακή κρίση