Στις επιστολές με αποδέκτες τον Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Ζοζέπ Μπορέλ στις οποίες υπογράφει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αφού παρουσιάζονται οι δηλώσεις Ερντογάν, στη συνέχεια χαρακτηρίζονται ως «απρόκλητες, απαράδεκτες και προσβολή για την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό».
Ο Νίκος Δένδιας υπενθυμίζει, ότι ήταν ο Ερντογάν που αποφάσισε πριν απο μερικούς μήνες να διακόψει όλα τα υψηλόβαθμα κανάλια επικοινωνίας με την Ελλάδα προσθέτοντας ότι η χώρα μας είναι υπέρ του διαλόγου ως μέσο επίλυσης των διαφορών «ειδικά με μια γείτονα χώρα η οποία, ωστόσο, όπως είναι γνωστό, διατηρεί την απειλή του casus belli εναντία στη χώρα μου».
«Αν αποτύχουμε στο να το κάνουμε εγκαίρως (σ.σ. καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας) ή υποτιμήσουμε τη σοβαρότητα του ζητήματος, ρισκάρουμε να δημιουργήσουμε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που εκτυλίσσεται σε άλλο σημείο της ηπείρου μας (σ.σ. εννοώντας την Ουκρανία). Αυτό είναι κάτι που κανείς από εμάς δεν εύχεται να δει» καταλήγει η επιστολή του κ. Δένδια με αποδέκτη τον ΓΓ του ΝΑΤΟ ενώ στο ίδιο πνεύμα καταλήγει και η επιστολή προς τον κ. Μπορέλ.
Η επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες την οποία υπογράφει η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβειρα Μαρία Θεοφίλη, καταλήγει ως εξής: «Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την εχθρική συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και στο πεδίο, κάτι που δύσκολα μπορεί να βρει κανείς σε άλλη περίπτωση διμερών σχέσεων. Αυτή η συμπεριφορά θα πρέπει να καταδικαστεί από την διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ ως τον θεματοφύλακα του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης».
Η επιστολή προς τον ΓΓ του ΝΑΤΟ
Η επιστολή προς τον Ζοζέπ Μπορέλ
Η επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ
Ελληνοτουρκικά-Διπλωματικές πηγές: Μνημείο διαστρέβλωσης που ξεπερνά τα όρια της λογικής η τουρκική επιστολή
Αμεση απάντηση δίνουν διπλωματικές πηγές σχετικά με την πρόσφατη επιστολή που απέστειλε η Τουρκία σε Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς και σε ορισμένα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία – όπως τονίζουν – «επαναλαμβάνει ad nauseam τις πάγιες, ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της».
Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, οι εν λόγω αιτιάσεις, ουδεμία βάση έχουν, αντιθέτως αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
«Δυστυχώς, η επιστολή αυτή αποτελεί μνημείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σε τέτοιο βαθμό που ξεπερνάει τα όρια της λογικής και πλέον κινείται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας», τονίζουν ακόμη και συμπληρώνουν: «Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα απορρίψει το σύνολο των τουρκικών αιτιάσεων με σειρά από επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που έχει αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Το γεγονός ότι η επιστολή καταλήγει ζητώντας από τους αποδέκτες της [ΕΕ, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ] “να συνεισφέρουν στις προσπάθειες για την ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στο Αιγαίο ενθαρρύνοντας την Ελλάδα να αποφεύγει την κλιμάκωση της ρητορικής και σχετικών ενεργειών, καθώς και να ξεκινήσει ένα ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου”, μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί.
Ελληνοτουρκικά: Τι αναφέρουν οι προκλητικές επιστολές της Τουρκίας σε ΕΕ, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ
Με την υπογραφή του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και στον Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στάλθηκαν ηλεκτρονικές επιστολές.
Σε αυτές εξηγείται η θέση και οι απόψεις της Τουρκίας «για τη λύση των προβλημάτων του Αιγαίου», καθώς «οι παράνομες ενέργειες και μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας», όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές.
Επίσης, στις επιστολές, η τουρκική πλευρά φέρεται να αναφέρει, πάντα σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ότι υπάρχει μια σειρά από προβλήματα στο Αιγαίο, όπως τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος, ο περιορισμός της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων, η κυριαρχία της Ελλάδας από έγκυρες διεθνείς συνθήκες καθώς και το ότι υπάρχουν νησιά και βραχονησίδες που δεν ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
Στις επιστολές, όπου τονίζεται ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται πως έχει 10 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου, παρά το ότι το πλάτος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο είναι 6 ναυτικά μίλια.
Επιπλέον, στις επιστολές αναφέρεται ότι η Τουρκία πιστεύει πως τα ζητήματα του Αιγαίου μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με την αμοιβαία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των έννομων συμφερόντων των δύο χωρών.
Οι επιστολές τέλος, αναφέρουν ότι παρά τη στάση της Τουρκίας υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας, η Ελλάδα αποφεύγει τον διάλογο, κλιμακώνει τις εντάσεις και μεταφέρει στην ΕΕ μέρος των προβλημάτων του Αιγαίου.
Ειδήσεις σήμερα
Allou Fun Park: Σε σοβαρή κατάσταση δύο τραυματίες – Τι λέει ένα από τα θύματα
Ρόδος: Πώς και γιατί σκότωσαν τον 46χρονο εργολάβο πατέρας και γιός