Εν αναμονή της οριστικοποίησης, μέσα από τις διαρκείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, του κυβερνητικού σχεδίου που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι κάθε πρόσθετο πλεόνασμα ανάπτυξης που δημιουργείται θα αποδίδεται στην κοινωνία, στο πλαίσιο πάντοτε των αντοχών της οικονομίας, οι οποίες αποδεικνύονται πάντως ισχυρές λόγω και της καλύτερης των προβλέψεων απόδοσης του τουρισμού.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση σε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα που προοιωνίζεται για την Ευρώπη θα διαμορφωθεί πάντως αφού ληφθούν υπόψη και οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και στη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με την πρόεδρο της Σλοβακίας, Ζουζάνα Καπούτοβα.
Τολμηρές αποφάσεις
Με αφορμή μάλιστα και την επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 9 Σεπτεμβρίου, επεσήμανε ότι οι μεγάλες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ενότητα απαιτούν τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Κατά τη συνομιλία που είχαν στην έναρξη της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως ενωμένη Ευρώπη ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα» και για «δραματικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει αυτός ο πόλεμος στις οικονομίες μας», ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο «αυξανόμενο κόστος ζωής» και στην «υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας».
Για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη πρόκληση με συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση μίλησε ο Ελληνας πρωθυπουργός και κατά τη συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε τόσο στα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης όσο και στις σημαντικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. και την απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, ως ενεργειακός κόμβος.
Εμφαση δίδεται την ίδια ώρα και στη χώρα μας στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς σήμερα ανακοινώνονται και τα μέτρα για τον δημόσιο τομέα.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Μείωση κατανάλωσης
Στόχος της χώρας είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10%-15% και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, και εκστρατεία ευρείας ενημέρωσης για τους αποτελεσματικούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.
Ενδεικτική ήταν η αναφορά του υπουργού Επικρατείας, Ακη Σκέρτσου, στην ΕΡΤ ότι αυτό που συμβαίνει αυτή την ώρα στη διεθνή αγορά ενέργειας και γεωπολιτικά είναι μια τεράστια ανακατάταξη ως προς τις πηγές τροφοδοσίας στη διεθνή αγορά ενέργειας, που σημαίνει ότι πρέπει να περάσουμε τα επόμενα ένα με δύο χρόνια με λελογισμένη χρήση της ενέργειας μέχρι να υπάρξει επαρκής τροφοδοσία και αντικατάσταση των πηγών τροφοδοσίας.
Για εκλογικό νόμο
Σε πολιτικό επίπεδο, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ αναμένεται να ξεκαθαριστεί από τον πρωθυπουργό και το ζήτημα της αλλαγής ή όχι του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση διευκόλυνσης της επίτευξης αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα, το οποίο έχει έρθει με ένταση στο προσκήνιο μετά και το «παράθυρο» που άνοιξαν οι δηλώσεις στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε χθες ότι «δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τη θέση που έχουν εκφράσει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κεντρικά», σημείωσε, ωστόσο, πως «οι εκλογικοί νόμοι πρέπει να υποστηρίζουν τη δημιουργία σταθερών κυβερνήσεων». Τόνισε μάλιστα ότι τώρα το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ, καθώς «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για πειραματισμούς, για ασταθείς κυβερνήσεις, για σχέδια που μπορεί να οδηγήσουν σε μία μη ομαλή κατάσταση στη χώρα».
Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε, εξάλλου, ότι «επιμένουμε στη θέση του πρωθυπουργού, όμως υπογραμμίζουμε ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία με μη σταθερή κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι για να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση θα πρέπει οι πολίτες να αξιολογήσουν τα δεδομένα, τι εναλλακτικές έχουν στη διάθεσή τους και να υποστηρίξουν την πρόταση αυτοδυναμίας αυτής της κυβέρνησης.
Κλείνοντας, πάντως, τη συζήτηση σχετικά με τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στο τραπέζι και ότι ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ποια είναι η θέση της κυβέρνησης σε σχέση με τον εκλογικό νόμο.