Οι επιστήμονες ξεκίνησαν τη συζήτηση και αναμένονται οι συστάσεις για τα επικαιροποιημένα εμβόλια, τα οποία θα χορηγούνται μόνο ως αναμνηστικός εμβολιασμός, με έμφαση σε άτομα με μεγαλύτερο κίνδυνο. Ετσι, οι άνω των 60 ετών που έχουν κάνει εδώ και μήνες την 4η δόση, θα πραγματοποιήσουν με αυτά τα εμβόλια 5η δόση, όπως όλα δείχνουν.
Το θέμα των νέων εμβολίων απασχόλησε χθες τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμβολιασμών. Την ερχόμενη εβδομάδα είναι πολύ πιθανό οι επιστήμονες να οριστικοποιήσουν τις συστάσεις τους, οι οποίες θα αφορούν σε αναμνηστικές δόσεις, ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός, αλλά με ισχυρή σύσταση στα άτομα άνω των 60 ετών, τους ανοσοκατεσταλμένους κάθε ηλικίας και όσους έχουν χρόνιες παθήσεις και χρειάζονται ενίσχυση της προστασίας τους.
Το ζήτημα που αποσαφηνίστηκε χθες είναι ότι πρόκειται για ενισχυτικά (booster) εμβόλια και η χορήγησή τους θα γίνει με γνώμονα την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού. Οι επιστήμονες μελέτησαν τα δεδομένα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια, εστιάζοντας στο ότι αυτά έχουν δοκιμαστεί μόνο σε εμβολιασμένο πληθυσμό, με τις δύο βασικές δόσεις εμβολίου mRNA ή με το μονοδοσικό εμβόλιο.
Συνεπώς, στα νέα εμβόλια δεν θα έχουν πρόσβαση όσοι δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία δόση εμβολίου.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Οι περισσότεροι πολίτες στη χώρα μας είναι εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις. Ενα μικρό ποσοστό (λίγο πάνω από το 11% των δικαιούχων) έχει πραγματοποιήσει την 4η δόση. Οι επιστήμονες τονίζουν την αναγκαιότητα χορήγησης 4ης δόσης για όσους είναι άνω των 60 ετών – συστήνοντας μάλιστα την άμεση χορήγησή της σε όσους δεν την έχουν κάνει, χωρίς να περιμένουν τα νέα εμβόλια. Η πλατφόρμα για εμβολιασμό με 4η δόση, ωστόσο, είναι ανοιχτή για όλες τις ηλικίες άνω των 30 ετών και επιτρέπεται σε όποιον πολίτη επιθυμεί να πραγματοποιήσει δεύτερη αναμνηστική δόση. Τα νέα εμβόλια, επομένως, απευθύνονται ουσιαστικά σε όσους δεν έχουν κάνει 4η δόση, αλλά και όσους έχουν πραγματοποιήσει 4η δόση και έχει παρέλθει ένα ικανό χρονικό διάστημα για να μειωθεί η προστασία.
Ο χρόνος μεταξύ 4ης και 5ης δόσης είναι υπό συζήτηση, με τους επιστήμονες να θεωρούν δεδομένη την παρέλευση τουλάχιστον τριμήνου, ενώ επεξεργάζονται και τις συστάσεις για το χρονικό διάστημα εμβολιασμού όσων έχουν νοσήσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα εμβόλια θα έρθουν όπως φαίνεται σε δύο… φουρνιές, πρώτα η μία βελτιωμένη έκδοση που φτιάχτηκε για την υποπαραλλαγή «Ομικρον» 1 και μετά τα βασισμένα στις υποπαραλλαγές «Ομικρον» 4 και «Ομικρον» 5. Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) μέχρι τώρα έχει δώσει το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία δύο ενισχυτικών εμβολίων, των εταιριών Pfizer/BioNTech και Moderna, κατά της Covid-19, τα οποία ενημερώθηκαν για να στοχεύουν την παραλλαγή «Ομικρον» 1. Τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να διατυπώσει τη γνώμη του για τα προσαρμοσμένα εμβόλια για τις υποπαραλλαγές «Ομικρον» 4 και «Ομικρον» 5.
Το ECDC και ο EMA σε οδηγίες που εξέδωσαν χθες για τα νέα εμβόλια συμβουλεύουν ότι οι αναμνηστικές δόσεις με αυτά πρέπει να απευθύνονται κατά προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του θερινού κύματος κορονοϊού. Τα κρούσματα μειώθηκαν από την περασμένη εβδομάδα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% (από 50.579 σε 40.100), ενώ και οι σκληροί δείκτες παρουσιάζουν ύφεση. Ειδικότερα, οι διασωληνωμένοι έως και την Κυριακή ανέρχονταν σε 101, έναντι 117 την περασμένη εβδομάδα, ενώ το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία έπεσε κάτω από τις 1.000 (981 εισαγωγές).
Παράλληλα, την εβδομάδα 29 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 180 θάνατοι ασθενών Covid-19, εκ των οποίων οι 38 (21%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από
την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης.