Τι περίμεναν…
Σε ό,τι αφορά τα περί μεταφοράς των F16 στο κεφάλαιο με τίτλο «περιορισμοί στην μεταφορά αεροσκαφών F16» που αφορά κυρίως την περίπτωση της Τουρκίας, στο κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων περιλαμβανόταν η τροπολογία 1271 (τροπολογία Πάπας) η οποία θα απαγόρευε στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 στην Τουρκία ή σε οποιοδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο πρόεδρος παράσχει ορισμένες πιστοποιήσεις και αναφορές (εξηγούσε γραπτώς τους λόγους της προεδρικής υπερκέρασης των θέσεων των νομοθετικών σωμάτων).
Ομως στο τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνεται τέτοια πρόβλεψη ως και ορισμένες άλλες τροπολογίες (το κείμενο της Γερουσίας μάλιστα δεν περιείχε παρόμοια τροπολογία). Προφανώς λόγω της έντασης στις σχέσεις της Τουρκίας με δυτικά κράτη αλλά κυρίως λόγω του ουκρανορωσικού πολέμου δεν επιθυμούν οι Αμερικανοί νομοθέτες να προκαλέσουν νέα ένταση με την εμπρηστική συμπεριφορά της Αγκυρας και να απομακρύνουν ακόμα περισσότερο την προβληματική Τουρκία από τον δυτικό κόσμο.
Ο τουρκικός Τύπος
Το σύνολο του τουρκικού Τύπου χθες (εφημερίδες «Χουριέτ», «Ακσάμ», «Μιλιέτ», «Τουρκίγιε» κ.ά ) κινούνταν σε «πανηγυρικούς» τόνους και πρωτοσέλιδα σχετικά με την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να αφαιρεθούν πλήρως από το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό τα άρθρα που έθεταν περιοριστικούς όρους στην πώληση F16 στην Αγκυρα. Αλλωστε ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποστηρίξει προσωπικά (όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν) την πώληση αεροσκαφών στην Τουρκία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ANADOLU το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια του το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού NDAA (ύψους 857 δισ. δολ.), αυτό περιλαμβάνει την κατάργηση των σχετικών ρητρών που απαγόρευαν την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών που είχαν παρουσιάσει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ αλλά και ο βουλευτής Κρις Πάππας.
ΥΠΕΞ ΠΡΟΣ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ
«Η αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας έχει καταδικαστεί»
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Στις απαράδεκτες, απειλητικές, επιθετικές και εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ως και άλλων Τούρκων αξιωματούχων (που έγιναν τις τελευταίες ημέρες με τα γνωστά «θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά» κ.ά) απάντησε συνολικά χθες με σκληρή ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ολες οι δηλώσεις τους απειλούν με πόλεμο, στην περίπτωση της μη αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.
Χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «Οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου έχουν απορριφθεί επανειλημμένως στο σύνολό τους με σειρά από επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που η Ελλάδα έχει αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και η αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, μέσω απειλών πολέμου, έχουν καταδικασθεί στο σύνολό τους και από τη Διεθνή Κοινότητα. Η Ελλάδα σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, για μια ακόμη φορά απορρίπτει εν τω συνόλω τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις και χαρακτηρίζει παντελώς απαράδεκτες τις επαναλαμβανόμενες απειλές πολέμου».
Η Τρίπολη σε γραμμή Αγκυρας
Η Τρίπολη συνεχίζει απτόητη την προκλητική συμπεριφορά της απέναντι στη χώρα μας, με αφορμή τις γεωτρήσεις στα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ακολουθώντας τη γραμμή που εκπορεύεται από την Αγκυρα η κυβέρνηση Ντμπέιμπα στη Δυτική Λιβύη φέρεται έτοιμη να καταθέσει διάβημα διαμαρτυρίας για τις έρευνες της Ελλάδας νοτιοδυτικά της Κρήτης, για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Θεωρεί δε, τις περιοχές αυτές αμφισβητούμενες, με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο έχει καταγγελθεί από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. κ.ά. Η στάση της μεταβατικής κυβέρνησης στην Τρίπολη είναι εκβιαστική, ενώ η μόνη της ευθύνη είναι η προκήρυξη διεξαγωγής των γενικών ως και προεδρικών εκλογών .
Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μάνγκους, (που ενεργά υποστηρίζεται από την Τουρκία) τόνισε ότι η Ελλάδα «εκμεταλλεύεται την κρίση στη Λιβύη, δημιουργώντας τετελεσμένα και ορίζοντας θαλάσσια σύνορα. Και συμπλήρωσε πως «θα συνεχίσει να προασπίζεται τα θαλάσσια σύνορα της χώρας με όλα τα διαθέσιμα νομικά και διπλωματικά μέσα». Τέλος χαρακτηρίζει τις ελληνικές ενέργειες ως «ανεύθυνες»(!)
Τη θέση της κυβέρνησης στο διάβημα διαμαρτυρίας του υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης κατά της Ελλάδας για τις έρευνες νότια της Κρήτης, εξέφρασε το ελληνικό ΥΠΕΞ το απόγευμα της Τετάρτης: «Σε αντίθεση με όσους συνάπτουν παράνομα και ανυπόστατα μνημόνια» που αγνοούν και καταστρατηγούν βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Κάτι το οποίο άλλωστε έχει πράξει και στις οριοθετήσεις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία. Υποχρέωση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης είναι να οδηγήσει, άμεσα, τη χώρα σε εκλογές».
Ειδήσεις σήμερα
Σέρρες: Τι λένε οι συγγενείς του 11χρονου μαθητή – Ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες
Βουλή: Σήμερα η κόντρα των πολιτικών αρχηγών για τις παρακολουθήσεις – Τι θα πει ο Μητσοτάκης
Ενωμένη η ΝΔ στη μάχη των εκλογών – Τα βαρυσήμαντα μηνύματα Σαμαρά