Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τέσσερις πρώην πρωθυπουργοί και σύσσωμη η κυβέρνηση έδωσαν δυναμικό παρών σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, που έχει ήδη μπει σε προεκλογική τροχιά.
Η αίθουσα σείστηκε από χειροκροτήματα μόλις έφτασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Αντώνη Σαμαρά πριν ξεκινήσει η εκδήλωση. Με πλατιά χαμόγελα έφτασε στο «Παλλάς» ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, τον οποίο υποδέχθηκε -όπως και όλους τους προσκεκλημένους- η πρόεδρος του Ιδρύματος και σύζυγος του Αντώνη Σαμαρά, Γεωργία.
Στην παρέμβασή του, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ιδρυμα θα ασχοληθεί με πολλά πράγματα εντός και εκτός Ελλάδος, ενώ διευκρίνισε ότι ως μάχιμος πολιτικός θα μιλήσει πολιτικά, παρατηρώντας ότι έχουμε εγκαταλείψει στην Ελλάδα τη μάχη των ιδεών.
«Αυτές τις ημέρες, ο δυτικός πολιτισμός δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση. Στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάποιοι θέλουν να καταργήσουν τα σύνορα… Τους πρόσφυγες τους αγκαλιάζουμε, τους μετανάστες τους σεβόμαστε, αλλά το σύγχρονο δουλεμπόριο δεν μπορούμε να το ανεχθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός. Παράλληλα, στηλίτευσε τη λογική που υπάρχει σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες της αντικατάστασης του πατέρα και της μητέρας με το «γονέας ένα και γονέας δύο», τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο και ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα – παρότι κάποιοι το προσπαθούν.
Κατά την ομιλία του, υπεραμύνθηκε του παρεξηγημένου, όπως είπε, όρου «πατριωτισμός», χωρίς τον οποίο δεν υπάρχει δημοκρατία. «Και σας το λέω εγώ, που όταν εγκλημάτισε η Χρυσή Αυγή την έστειλα σιδηροδέσμια στη φυλακή», τόνισε, διαχωρίζοντας τον εθνικισμό από τον πατριωτισμό. Αποκάλυψε ακόμη ότι η τρόικα του πρότεινε να μεταφέρει σε ένα Ταμείο όλη την περιουσία της χώρας. «Δεν το δέχτηκα. Δυστυχώς, το δέχθηκαν κάποιοι άλλοι αργότερα».
Ο κ. Σαμαράς έκανε εκτενείς αναφορές στο διχασμό στους κόλπους της Ε.Ε., ενώ δεν παρέλειψε να επικρίνει την Ευρώπη για τη στάση στο ενεργειακό ζήτημα το προηγούμενο διάστημα, πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Αποθάρρυναν νέες πηγές αερίου και προτίμησαν τις ρωσικές. Ηταν μια μαζική τύφλωση», τόνισε και συμπλήρωσε: «Το απαγορευμένο ρωσικό πετρέλαιο είναι μια φαρσοκωμωδία. Θα πουλιέται στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες», ενώ εκτίμησε ότι η Τουρκία έχει ευθυγραμμιστεί πλέον με τη Μόσχα.
«Υπάρχει ένα κενό ηγεσίας στη Δύση. Είναι πρωτοφανής η παγκόσμια πολιτική φτώχεια. Χάθηκαν οι πολιτικοί σχεδιασμοί. Αντί για σύγκλιση, υπάρχει απόκλιση στην Ε.Ε. Ο χρυσός κανόνας της συνοχής χάθηκε. Οπως και η αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων. Για να μη διαλυθεί η Ευρώπη από τις αντιφάσεις της, χρειάζεται πλέον μία συνθήκη επανίδρυσης».
Για το Σκοπιανό, είπε πως «στις Πρέσπες η Ελλάδα υποχώρησε σε όλα. Δεν υπήρχε ένας Κώστας Καραμανλής για να θέσει βέτο. Η συμφωνία έχει ήδη ανατραπεί. Τα Σκόπια έχουν αποδεχθεί πως δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα προς τη Βουλγαρία», ενώ προέβλεψε πως μετά την ίδρυση του κέντρου για τη «μακεδονική» γλώσσα στη Φλώρινα, «σε λίγα χρόνια θα μας ζητήσουν να αναγνωριστεί και “μακεδονική” μειονότητα στην Ελλάδα»!
Αναφερόμενος στα εσωτερικά της χώρας, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι έγιναν σωστά πράγματα, έγιναν και λάθη και μισές δουλειές. «Ηταν πολύ σωστό που πήραμε τα Rafale και τις σύγχρονες φρεγάτες Belharra. Ηταν πολύ σωστό που προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των συμφωνιών με ΗΠΑ σε Αλεξανδρούπολη, Σούδα και Στεφανοβίκειο. Γεωπολιτικά, ήταν πολύ ορθές επιλογές. Ολα αυτά έγιναν σωστά και τα πιστώνεται ασφαλώς ο σημερινός πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης», είπε με έμφαση. Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της εκμετάλλευσης και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, θυμίζοντας πως είχε ξεκινήσει «επί Σαμαροβενιζέλων, ας το πω έτσι, από τον Γιάννη Μανιάτη, και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα σταμάτησε. Ευτυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο αρμόδιος υπουργός διόρθωσαν το λάθος εκείνο».
Μητσοτάκης για Τραμπ: Θα διατηρηθούν οι στενές σχέσεις με ΗΠΑ - Η εκλογή Τραμπ είναι κλήση αφύπνισης για την Ευρώπη
«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι η λύση για το ενεργειακό πρόβλημα. Σε λίγο η Ευρώπη θα πεινάει για ενέργεια και η Ελλάδα θα είναι σε θέση να την ταΐσει», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ενισχυμένη εξοπλιστικά.
ΟΧΙ ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
«5 χρόνια χωρίς φορολόγηση οι νέες επενδύσεις»
Ο κ. Σαμαράς δεν άφησε τίποτα ασχολίαστο και προχώρησε σε προτάσεις: «Καλά είναι τα επιδόματα, ιδίως σε περιόδους πανδημίας, αλλά δεν πρέπει αυτό να οδηγήσει σε εθισμό. Καλό είναι το “καλάθι της νοικοκυράς”, όμως ανάπτυξη θα έλθει μέσα από επενδύσεις, εξωστρέφεια. Θα προτείνω κάτι τολμηρό: οι νέες παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα να μη φορολογούνται για 5 χρόνια. Και μη μας πει η Ε.Ε. ότι απαγορεύεται, γιατί η Γερμανία μοιράζει 200 δισ. ευρώ». Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι το κορυφαίο θέμα της χώρας είναι το δημογραφικό, σημειώνοντας: «Και μην μας πουν κάποιοι την απαράδεκτη άποψη ότι η λύση για το δημογραφικό πρόβλημα είναι το Μεταναστευτικό».
ΓΙΑ NOVARTIS: «ΜΑΣ ΔΙΕΣΥΡΑΝ»
«Ξεκάθαρες απαντήσεις για τις υποκλοπές»
Για το θέμα της Novartis, είπε πως κατηγορήθηκαν άδικα δέκα πολιτικά πρόσωπα, που δικαιώθηκαν. «Εμείς το ξέραμε ότι ήμασταν αθώοι, αλλά μας διέσυραν», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο θέμα των «νόμιμων και παράνομων παρακολουθήσεων», τόνισε: «Δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστεύω, ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες, θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν όλα αυτά, θα ήταν αντιδημοκρατική εκτροπή. Γι’ αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις, χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να επικαλούμαστε το απόρρητο. Η Ν.Δ. εγκαθίδρυσε τη δημοκρατία στη χώρα». Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. «Είναι παρακαταθήκη εθνικής συνεννόησης η συγκυβέρνησή μας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το 2012, το 80% των διεθνών αναλυτών ήταν σίγουρο ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από τη ζώνη του ευρώ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εξασφαλίσαμε το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους στην παγκόσμια Ιστορία».
ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ
«Δεν πρόδωσε ποτέ αρχές και αξίες»
Με ιδιαίτερη συγκίνηση, η σύζυγος του Αντώνη Σαμαρά και πρόεδρος του Ιδρύματος, Γεωργία Σαμαρά, ανέδειξε τους σκοπούς της ίδρυσής του και χειροκροτήθηκε θερμά.
Οπως είπε, σκοπός του Ιδρύματος είναι να αναδείξει την πολιτική διαδρομή του Αντώνη Σαμαρά σε όλες τις κρίσιμες περιόδους της σταδιοδρομίας του. «Για μένα, αυτή η στιγμή είναι ιδιαίτερα συγκινητική», είπε, προσθέτοντας ότι η κοινή τους διαδρομή ήταν όμορφη, αλλά και δύσκολη. «Ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόδωσε ποτέ τις αρχές και τις αξίες του», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς του συζύγου της και πρώην πρωθυπουργού με τους Ευάγγελο Αβέρωφ και Οδυσσέα Ελύτη.
Στην εκδήλωση, τον Αντώνη Σαμαρά προλόγισε ο καθηγητής του Χάρβαρντ Παναγιώτης Ροϊλός.
Το Ιδρυμα «Αντώνης Σαμαράς» έχει συσταθεί στην Αθήνα και αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Σκοπός του είναι «η συστηματική μελέτη, έρευνα και προβολή του έργου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης με την ανάδειξη γεγονότων της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, η προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας και ολοκλήρωσης, η προαγωγή της πολιτικής και επιστημονικής έρευνας, και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της κοινωνίας και την εκπλήρωση των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων».
Ηταν όλοι εκεί…
Προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής που άφησαν το στίγμα τους στη νεότερη πολιτική Ιστορία, αλλά και κυβερνητικά στελέχη πρώτης γραμμής έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση παρουσίασης του Ιδρύματος του Αντώνη Σαμαρά.
Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν οι: Παναγιώτης Πικραμμένος, Γιώργος Γεραπετρίτης, Νίκος Δένδιας, Τάκης Θεοδωρικάκος, Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Κικίλιας, Θάνος Πλεύρης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νότης Μηταράκης, Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, Μαριάννα Λάτση, Τζορτζ Τσούνης, Γιάννης Στουρνάρας, Κώστας Μπακογιάννης, Λουκάς Παπαδήμος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Μπρατάκος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Παύλος Μαρινάκης Γιάννης Μανιάτης, Στέλιος Πέτσας, Θανάσης Κοντογεώργης, Αννα Ασημακοπούλου, Μάριος Θεμιστοκλέους, Αδωνις Γεωργιάδης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Νίκος Παπαθανάσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Λευτέρης Οικονόμου, Κώστας Βλάσσης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Νίκος Χαρδαλιάς, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Κώστας Τζαβάρας, Γιάννης Βρούτσης, Ζωή Ράπτη, Γιώργος Αμυράς, Ζέττα Μακρή, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Κώτσηρας, Νίκος Ταγαράς, Σταύρος Καλαφάτης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Δημήτρης Μπάκος, Γιάννης Καϋμενάκης, Αλέξανδρος Εξάρχου, Στέλλα Μπίζιου, μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Γιάννης Παπαθανασίου, Σταύρος Δήμας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιώργος Πατούλης, Αγγελος Συρίγος, Δόμνα Μιχαηλίδου, Χάρης Ρώμας, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Εντι Ζεμενίδης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Οικονόμου, Αχιλλέας Καραμανλής, Γιάννης Πλακιωτάκης, Θεόδωρος Κυριακού, Μάκης Βορίδης, Ρόδη Κράτσα, Κώστας Μπούρας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος.
ΣΤΙΓΜΕΣ
- Η μουσική σύνθεση του Σταμάτη Σπανουδάκη «Ζει και βασιλεύει» συνόδευσε την άφιξη του Αντώνη Σαμαρά στο κατάμεστο «Παλλάς». Οι αδυναμίες του πρώην πρωθυπουργού δεν κρύβονται.
- Οσοι πίστευαν ότι η εκδήλωση θα εξελισσόταν σε «γαλάζιες» κόντρες κορυφής διαψεύσθηκαν πλήρως. Το κλίμα ομοψυχίας ήταν διάχυτο, όλοι αναγνωρίζουν ότι οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν απόλυτη αυτονομία στα λόγια τους και το ενωτικό κλείσιμο της ομιλίας του Αντ. Σαμαρά ήταν τονωτικό για όλους.
- Εγκάρδιο το κλίμα μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την προσέλευση του πρωθυπουργού στο «Παλλάς». Ο κ. Σαμαράς «πίστωσε» στον Κ. Μητσοτάκη τις συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, όπως και την επανέναρξη των ερευνών για φυσικό αέριο.
- Τη μερίδα του λέοντος στα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων έλαβε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Ηταν μία έμπρακτη στήριξη στο ακάματο έργο του για τη φύλαξη των συνόρων και το υψηλό επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Ευδιάθετος και ο Κώστας Καραμανλής, που έβγαλε αρκετές σέλφι με φίλους έξω από το «Παλλάς».
- Χειροκρότημα εισέπραξε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ένα δεξιό κατά κανόνα κοινό, ενώ αγαπητός είναι και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, όπως φάνηκε από τους ασπασμούς που είχε με συγκεντρωθέντες κατά την έξοδό του από την αίθουσα.
- Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα του «Παλλάς», ενώ η απουσία του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, ήταν απολύτως δικαιολογημένη, καθώς συγγενικό του πρόσωπο διαγνώσθηκε με Covid και ενημέρωσε ο ίδιος τον κ. Σαμαρά για τη μη προσέλευσή του στην εκδήλωση.
- Συγκινημένη η Γεωργία Σαμαρά, πρόεδρος πλέον του Ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς», άψογη η διοργάνωση, και όπως ήταν φυσικό εκατοντάδες πολίτες της Μεσσηνίας πήγαν να ακούσουν από κοντά τον διακεκριμένο συμπατριώτη τους.
Ειδήσεις σήμερα
Βουλή: Σήμερα η κόντρα των πολιτικών αρχηγών για τις παρακολουθήσεις – Τι θα πει ο Μητσοτάκης