1 Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζονται από τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική στάση της Αγκυρας από τη Βόρεια Συρία μέχρι τις λιβυκές ακτές. Επί του παρόντος, στο μέτωπο της Μεσοποταμίας οι Τούρκοι εστιάζουν στις συνεχείς προσπάθειες επιστροφής πολλών χιλιάδων προσφύγων στη Βόρεια Συρία (ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη) από τις περιοχές όπου διαμένουν τα τελευταία χρόνια (Ακσακαλέ, Γκαζιαντέμπ, Χατάι κ.ά.), καθώς και στην παροχή κάλυψης στους… συγγενείς τους, Τουρκμένιους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται στο Κιρκούκ του Ιράκ (κάτι που διεμήνυσε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπ. Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ). Σε παρέμβασή του ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Φ. Σινιριόγλου, επέκρινε τη διεθνή κοινότητα για αδυναμία γενικότερης αντίληψης των πολλών ζητημάτων της Συρίας, ενώ προσθετικά αναφέρεται και η έντονα δυσχερής κατάσταση που επικρατεί στον διχασμένο και… τραυματισμένο Λίβανο.
2 Ανεξαρτήτως εκλογών ή μη, η κατάσταση στη Λιβύη είναι διχαστική, χαοτική, προβληματική και δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί ισορροπία (που να έχει διάρκεια), καθώς και να υιοθετηθούν κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στον πολιτικό, στον πετρελαϊκό, στον εκπαιδευτικό, στον οικονομικό και τον στρατιωτικό τομέα, ενώ οι εξοπλισμένες πολιτοφυλακές επηρεάζουν τη συνολική αλλά και εσωτερική εικόνα. Μπορεί να έγιναν αρκετές προσπάθειες αποκλιμάκωσης επιμέρους γεωγραφικών και φυλετικών εντάσεων αλλά και επαφές ανάμεσα σε στρατιωτικούς της νόμιμης κυβέρνησης της Τρίπολης με τις δυνάμεις του πολεμάρχου Χαλίφα Χαφτάρ της Ανατολικής Λιβύης, καθώς και επισκέψεις στρατιωτικών, επιχειρηματιών, βουλευτών σε Μόσχα, Ρώμη και Αγκυρα, όμως για να υπάρξουν καταλυτικές εξελίξεις χρειάζεται χρόνος, πολιτική ευελιξία, συγκρότηση ενιαίου στρατού και έμφαση στον χώρο της ασφάλειας στα πορώδη και ανυπεράσπιστα σύνορα της χώρας με τα κράτη του Μάγκρεμπ και της Υποσαχάριας Αφρικής.
Συνεπώς, η υπολογίσιμη τουρκική παρουσία σε αρκετές βάσεις στη Δυτική Λιβύη έχει τις επιπτώσεις της, το τουρκολιβυκό μνημόνιο εδώ και δύο χρόνια παραμένει, ενώ η Αγκυρα έχει ήδη εκπαιδεύσει (σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντος) 920 άνδρες του λιβυκού Ναυτικού μέσα από 75 διαχρονικά ειδικά σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν σε Αλ Χουμς, Μισράτα και Τρίπολη, καθώς και σε στρατιωτικά σχολεία σε Αττάλεια, Σμύρνη. Πέραν αυτών, κανένας δεν εγγυάται την εξάλειψη του περιβόητου μνημονίου (στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη «χαφταρικοί» βουλευτές του απερχόμενου Κοινοβουλίου με τον εκ των «πατέρων» του μνημονίου και του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», απόστρατο ναύαρχο Τσιχάτ Γιαγτζί, άφησαν να αιωρούνται πολύ διφορούμενες θέσεις).
3 Παρά τις απροκάλυπτες και συνεχείς προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας και του κατοχικού καθεστώτος στα ζητήματα των Βαρωσίων/Αμμοχώστου, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται αδύναμοι και διχασμένοι στην επιβολή έστω οριακών κυρώσεων στην Αγκυρα. Αυτό για πολλοστή φορά διεφάνη στην πρόσφατη σύνοδο της Ε.Ε., με το ισχυρότατο γερμανοελεγχόμενο μπλοκ κρατών να αποτρέπει την οποιαδήποτε λήψη απόφασης, ενώ και το κείμενο των διαφόρων ιδεών και επιλογών/προτάσεων του επιτρόπου Ζοζέπ Μπορέλ να είναι αναιμικό και θεωρητικολογικό. Η Αγκυρα, λόγω των τεράστιων οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων πολλών χωρών της Ε.Ε., συν του γεγονότος ότι διαδραματίζει κρίσιμο γεωπολιτικό (και όχι μόνο) ρόλο εξαιτίας της στρατιωτικής έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εξακολουθεί να μην επικρίνεται, ενώ το γεγονός ότι δεν έχει προωθηθεί καθόλου η διαδικασία των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε. δεν φαίνεται να την απασχολεί.
Αντίθετα, ενισχύει με υπολογίσιμη επιτυχία (όπως φάνηκε από τις πρόσφατες διασκέψεις των τουρκικής καταγωγής κρατών της Κεντρικής Ασίας, της 3ης Τουρκοαφρικανικής Διάσκεψης Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη να ενδιαφέρεται για άλλες γεωγραφικές περιοχές και ζώνες, συμπεριλαμβανομένων κρατών, όπως οι Φιλιππίνες και η Μαλαισία στη Νοτιοανατολική Ασία. Μέσα απ’ όλα αυτά προωθείται πολύ η αμυντική βιομηχανία της και, κυρίως, η εξαγωγή επανδρωμένων αεροσκαφών/drοnes προς τρίτες χώρες. Δυστυχώς, η περίπτωση της Κύπρου (και μάλιστα κράτος-μέλος της Ε.Ε. στο οποίο επί 47 χρόνια υφίσταται κατοχή) δεν εκλαμβάνεται όπως οι περιπτώσεις των κυρώσεων σε Ρωσία και Λευκορωσία (όπου έχουμε εδώ και επτά χρόνια ρωσική στρατιωτική εμπλοκή στο Ντονμπάς/τμήμα Ανατολικής Ουκρανίας, καθώς και παράνομη προσάρτηση της Κριμαϊκής Χερσονήσου).
Ένταση στο Αιγαίο: Πήραν φόρα οι Τούρκοι - Επτά παραβάσεις στο FIR Αθηνών από τα μαχητικά τους
4 Το Κυπριακό έχει βαλτώσει και ειδικά μετά τις συναντήσεις της Γενεύης τον περασμένο Απρίλιο. Ο σκληροπυρηνικός Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δεν μετακινείται καθόλου από τις διαχωριστικές και διχοτομικές θέσεις, που ασφαλώς έχουν την πλήρη κάλυψη της Αγκυρας και του κατοχικού στρατού στην Κερύνεια. Δεν υπάρχουν δηλώσεις του που να μην επικεντρώνεται στη διαίρεση της νήσου, στην απόρριψη των έστω προβληματικών επιλογών της διζωνικής/δικοινοτικής μορφής, ενώ με παρότρυνση των τουρκικών Αρχών προσπαθεί να αποκτήσει ρόλο στα ενεργειακά, παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ και κάποιας μορφής αναγνώριση και εκπροσώπηση. Ασφαλώς, δεν έχει επιτύχει σε αυτόν τον τομέα πολλά, όμως απαιτείται προσοχή και επαγρύπνηση. Η σταδιακή αναβάθμιση του Συμβουλίου Τουρκικών Κρατών (Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κιργιζία, Τουρκμενιστάν, Αζερμπαϊτζάν και με χώρα παρατηρητή την Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν) επιβάλλει την εξέταση των κινήσεων που γίνονται και θα γίνουν μέσα στην περίοδο 2022-2023.
Προσοχή στην οπορτουνιστική στροφή του Ερντογάν στα Εμιράτα
ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ είναι ανοιχτά στον θαλάσσιο χώρο περιφερειακά της Κύπρου, ενώ η Αγκυρα, μέσω του επιθετικού και προκλητικού ναυτικού δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», επιδιώκει να θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχό της την περιοχή από τη Μαρμαρίδα (έναντι Δωδεκανήσου) μέχρι το Τσεϊχάν/Ισκεντερούν, καθώς και να καταστήσει όμηρο την κυπριακή ΑΟΖ. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα κριθούν πολλά, ενώ χρειάζεται προσοχή στην εν εξελίξει οπορτουνιστική στροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτό) με τα Εμιράτα (και πιθανότατα προσεχώς με τη Σαουδική Αραβία), ενώ οι κινήσεις του σε Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα, αλλά και εντός των κόλπων του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναλύονται, καταγράφονται και επικαιροποιούνται, γιατί φλερτάρει σε διάφορες γεωγραφικές ζώνες, δημιουργώντας πολιτικά και άλλα «προγεφυρώματα» (π.χ. σε Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο κ.λπ.). Επίσης, δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα και νέες εντάσεις σε θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ που έχουν αδειοδοτηθεί σε γαλλικών, κυρίως, συμφερόντων εταιρίες.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Έλληνες γιατροί σε θέση μάχης για την… καταιγίδα «όμικρον»
- Χριστούγεννα 2021: «Βρέχει» ακυρώσεις – Περίπου 6.300 πτήσεις ακυρώθηκαν σε δύο ημέρες
- Η γαλανόλευκη ψηλά – Οι αθλητές νίκησαν και τον κορονοϊό
- Κορονοϊός: Πρωτοχρονιά στη «σκιά» της Όμικρον – Πώς θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τη διασπορά
- Καιρός: Στους 18 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία – Πού θα βρέξει
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr