Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Προ μηνών ο υπογράφων είχε αποκαλύψει σε σειρά άρθρων στον «ΕΤ» λεπτομέρειες των συμφωνιών της 2ας Μαρτίου 2021, που φέρουν την υπογραφή των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων των δύο κρατών, ενώ πολλά επιμέρους στοιχεία των συμφωνιών επισημοποιήθηκαν σε ανώτατο επίπεδο, στη διάρκεια της προ ημερών πολυπρόσωπης επίσκεψης του Ερντογάν στην Ντόχα, και η περαιτέρω διμερής συμφωνία φέρει την υπογραφή των υπουργών Αμυνας των εμιράτων και της Τουρκίας (Ακάρ και Αλ Ατίγια).
Η συγκεκριμένη συμφωνία των 21 άρθρων είναι ιδιαίτερα λεπτομερειακή και καλύπτει αρκετούς επιμέρους τομείς, σε θέματα επιχειρησιακά, τεχνολογικά, επιμελητειακά, ασκήσεων κ.ά. Ηδη προ πέντε μηνών πραγματοποιήθηκε άσκηση στο Ικόνιο με τη συμμέτοχή διάφορων τύπων αεροσκαφών από την Τουρκία, το Πακιστάν, το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν. Η γνωστή αντικαθεστωτική ιστοσελίδα NORDIC MONITOR του δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζγκούρτ, που ζει αυτοεξόριστος στη Σουηδία, επικεντρώνεται στα τουρκο-καταριανά, ενώ εξασφάλισε τα σχετικά έγγραφα μέσα από τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα στο τουρκικό Κοινοβούλιο.
Με ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου και τίτλο του άρθρου «Η Τουρκία θα εκπαιδεύσει τους πιλότους της σε αεροσκάφη γαλλικής κατασκευής του Κατάρ για να αντιμετωπίσουν τον ελληνικό αεροπορικό στόλο των Rafale, τα οποία προσεχώς εντάσσει η Αθήνα στην αεροπορία της, μετά από σχετική συμφωνία με τη σύμμαχό της Γαλλία».
Τον Ιανουάριο του 2021 η Ελλάδα αγόρασε 18 αεροσκάφη Rafale, 12 από αυτά μεταχειρισμένα, για 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ πρόσθεσε και άλλα 6 στην αρχική παραγγελία τον Σεπτέμβριο του 2021, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους σε 24. Η Τουρκία ανησυχεί ότι μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα να απολέσει την αεροπορική της δυναμική έναντι της Ελλάδας, ειδικά μετά την αποβολή της από το πολυεθνικό πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς S-400 (παρά την αντίθεση των ΗΠΑ).
Η Τουρκία βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την αγορά 40 εξελιγμένων αεροσκαφών της Lockheed Martin F-16, καθώς και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για την αναβάθμιση του στόλου των F-16.
Σύμφωνα με έγγραφα που ελήφθησαν από μια τουρκική κοινοβουλευτική επιτροπή, ένας από τους λόγους για την ώθηση της Τουρκίας να συνάψει πενταετή συμφωνία στρατιωτικής συνεκπαίδευσης με το Κατάρ ήταν η εξοικείωση της αεροπορίας της σχετικά με τις δυνατότητες του μαχητικού αεροσκάφους Rafale, σε μια προσπάθεια απειλητικών (!) κινήσεων από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.
«Μπορούμε μετά βεβαιότητας να πούμε ότι ένας από τους λόγους της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ είναι ότι το εμιράτο θα μεταφέρει και αναπτύξει τα αεροσκάφη Rafale, τα οποία αγόρασε από τη Γαλλία, στην Τουρκία», εξήγησε ο βουλευτής Γκιλουστάν Κίλιτς Κοτσιγκίτ, σχολιάζοντας τα 21 άρθρα της συμφωνίας ως και τα σχετικά παραρτήματα κατά τις συζητήσεις στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στις 30 Νοεμβρίου 2021.
Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι «δεν θα έρθουν απλώς τα γαλλικά αεροπλάνα που χρησιμοποιεί το Κατάρ στο έδαφός μας και θα εκπαιδεύσουμε τους πιλότους τους, αλλά εμείς θα λάβουμε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση οπότε τα πανέξυπνα μυαλά μας πρέπει να επικροτηθούν για αυτό!»
Ασφαλώς δεν είναι σαφές πώς θα εξελιχθεί αυτό και ποιοι είναι οι τυχόν όροι της συμφωνίας μεταξύ του Κατάρ και της Γαλλίας σχετικά με την ανάπτυξη αεροσκαφών Rafale σε τρίτες χώρες ως και την εκπαίδευση πιλότων από αυτές. Πάντως, η συμφωνία απαιτεί να είναι παρών ένας Τούρκος πιλότος σε κάθ αεροσκάφος του Κατάρ.
Σε μια παρόμοια περίπτωση το 2017, οι ΗΠΑ απέρριψαν μια πρόταση της Αγκυρας να χρησιμοποιηθούν Πακιστανοί έμπειροι πιλότοι για την εκπαίδευση Τούρκων συναδέλφων τους σε μαχητικά αεροσκάφη F-16 μετά την εκκαθάριση 488 από τους 1.350 πιλότους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας από την κυβέρνηση Ερντογάν, λόγω σχέσεών τους με τους Γκιουλενιστές του FETO που πρωτοστάτησαν στην απόπειρα του αντι-Ερντογανικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Πάντως, μέχρι να επέλθει μια σχετική ισορροπία στο ανθρώπινο δυναμικό των πιλότων στα μέσα του 2020, χρησιμοποιήθηκαν από την Τουρκία 192 απόστρατοι Πακιστανοί πιλότοι, ενώ αρκετοί πιλότοι των τουρκικών αερογραμμών αποχώρησαν από την πολιτική αεροπορία και εντάχθηκαν εκ νέου στην πολεμική.
Η συμφωνία Τουρκίας-Κατάρ αναφέρει ότι, σε περίπτωση αιτήματος από την Τουρκία, τα αεροσκάφη του Κατάρ θα μπορούν να μεταφέρουν τουρκικά όπλα και πυρομαχικά, προσωπικό και ανθρωπιστική βοήθεια εντός και εκτός Τουρκίας, αποδεικνύοντας ότι η συμφωνία δεν περιορίζεται μόνο στην εκπαίδευση. Η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ για πέντε χρόνια και θα παραταθεί αυτόματα για διαδοχικές περιόδους ενός έτους, εκτός εάν κάποιο από τα μέρη γνωστοποιήσει στο άλλο την πρόθεσή του να αποσυρθεί.
Η πολεμική αεροπορία του Κατάρ διαθέτει επί του παρόντος στόλο αεροσκαφών Mirage 2000 και Rafale γαλλικής κατασκευής, ενώ έχει παραγγείλει 36 F-15E από τις ΗΠΑ (αναμένεται τελική αμερικανική απόφαση).
Η Τουρκία έχει από το 2017 μια στρατιωτική βάση με περίπου 3.000 στρατιώτες στο Κατάρ υπό την ηγεσία της Συνδυασμένης Διοίκησης Κατάρ-Τουρκίας, που ιδρύθηκε το 2015. Επιπλέον, η Τουρκία και το Κατάρ υπέγραψαν πρωτόκολλο ασφαλείας για την ανάπτυξη τουρκικών αστυνομικών μονάδων κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2022.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ανατροπή με τα νέα μέτρα: Ο Μητσοτάκης «πάγωσε» τα rapid tests – Δυο self test δωρεάν για όλους τις γιορτές
- Στάθης Παναγιωτόπουλος: Ολο και περισσότερα στόματα ανοίγουν για τη «δράση» του
- Χριστούγεννα σε… Ομηρία η Ευρώπη – Ματαιώνονται οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις στο Λονδίνο
- Δώρο Χριστουγέννων 2021: Λήγει σήμερα η προθεσμία πληρωμής του
- Κοινωνικό Μέρισμα 2021: Πότε πληρώνεται – Ποιους αφορά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr