Παράλληλα, δίνουν μια άτυπη προθεσμία στην Αγκυρα προκειμένου να επιλέξει μέχρι τον Δεκέμβριο την ειρηνική επίλυση των διαφορών με την Αθήνα και τη Λευκωσία, διαφορετικά προειδοποιούν ότι θα υποστεί τις κυρώσεις της Ε.Ε.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολύωρης δύσκολης συζήτησης, που έγινε την Πέμπτη το βράδυ στις Βρυξέλλες στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ε.Ε. Η συζήτηση ήταν δύσκολη όχι γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν ενδοιασμούς στον καταλογισμό των ευθυνών στην Τουρκία, αλλά γιατί ήθελαν να διατηρήσουν στην παρούσα φάση ένα θετικό κλίμα εν όψει των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Αθήνας και της Αγκυρας.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ικανοποιημένος από τη συμφωνία γιατί, όπως είπε, «η Ε.Ε. ξεκαθάρισε με απόλυτη σαφήνεια ότι η άρση μονομερούς ενέργειας από την τουρκική πλευρά αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων Ε.Ε. και Τουρκίας. Κατέστησε, όμως, ταυτόχρονα απολύτως σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αναμένει την έναρξη διερευνητικών το συντομότερο δυνατό.
Τα συμπεράσματα καλύπτουν απολύτως τις ελληνικές επιδιώξεις, που αφορούσαν την έκφραση αλληλεγγύης από τους εταίρους, την καταδίκη των παραβιάσεων από την Τουρκία κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, και την προειδοποίηση στην Αγκυρα ότι εάν επιλέξει μονομερείς ενέργειες θα υποστεί τις συνέπειες.
Οπως τονίζεται στα συμπεράσματα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά.
Μήνυμα στην Αγκυρα
Οι «27» καταδικάζουν έντονα τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες πρέπει να τερματιστούν. Καλούν την Τουρκία να απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Υπογραμμίζει επίσης ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, και καλεί την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου να συμμετάσχει σε διάλογο για τη διευθέτηση όλων των θαλάσσιων διαφορών.
Τουρκικά ΜΜΕ: Η Τουρκία υπογράφει συμφωνία για ΑΟΖ με την νέα κυβέρνηση της Συρίας - Η πρώτη ελληνική αντίδραση
Η Ε.Ε. εκφράζει ικανοποίηση για τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία καθώς και για την εξαγγελία ότι θα επαναλάβουν τις απευθείας διερευνητικές συνομιλίες τους με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των δύο χωρών. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν, αναφέρει το κείμενο. Πρόκειται για μια πολύ θετική διατύπωση, γιατί ο προσδιορισμός των διαφορών στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και στην ΑΟΖ, που είναι και η θέση της χώρας, υποστηρίζεται και από την Ε.Ε. Πολιτικά ενισχύεται η ελληνική επιχειρηματολογία στην περίπτωση που η Αγκυρα επιδιώξει να βάλει και άλλα θέματα στις συζητήσεις.
Δέσμευση
Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι πλέον οι εταίροι δεσμεύονται ότι σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία, η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της. Μάλιστα, γίνεται και επίκληση άρθρων της συνθήκης, όπως το 215, που παραπέμπει σε κυρώσεις που φτάνουν μέχρι τη μείωση ή και τη διακοπή των οικονομικών και χρηματοοικονομικών σχέσεων με μία ή περισσότερες τρίτες χώρες.
Σε σχέση με την ικανοποίηση αιτημάτων της Τουρκίας, οι ηγέτες είναι διατεθειμένοι να τα εξετάσουν με θετικό πνεύμα, όπως τονίζουν στα συμπεράσματα, υπό τον όρο ότι θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες από την Αγκυρα για να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Μάλιστα, εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να ετοιμάσουν πρόταση για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, που αποτελεί και βασικό αίτημα της Αγκυρας τα τελευταία χρόνια.
Πολυμερής διάσκεψη
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο και καλεί τον ύπατο εκπρόσωπο να συμμετάσχει στις συνομιλίες για τη διοργάνωσή της. Οι λεπτομέρειες, όπως η συμμετοχή, το πεδίο και το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να συμφωνηθούν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η διάσκεψη θα μπορούσε να περιλαμβάνει ζητήματα για τα οποία απαιτούνται πολυμερείς λύσεις, μεταξύ άλλων η θαλάσσια οριοθέτηση, η ασφάλεια, η ενέργεια, η μετανάστευση και η οικονομική συνεργασία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Λευκωσία ζητούσε αρχικά, στη διάρκεια της προχθεσινής συζήτησης, την ενίσχυση των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας με την προσθήκη πέντε προσώπων και τριών εταιριών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Πολλές χώρες-μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, εξέφρασαν αντιρρήσεις λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα βάρυνε το κλίμα στις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας. Επιπλέον, κυρώσεις που αφορούν κάποια πρόσωπα και επιχειρήσεις όσες φορές έχουν επιβληθεί σε τρίτες χώρες έχουν αποδώσει ελάχιστα. Οι κυρώσεις που ενοχλούν τη χώρα που θα τις υποστεί είναι μόνο εκείνες που αφορούν τους τομείς του εμπορίου, των τραπεζών και γενικότερα της οικονομίας.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθουν αναλόγως για να λάβουν αποφάσεις κατά περίπτωση το αργότερο κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr