Γράφουν οι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ
Με αυτό το κωδικό λεξιλόγιο είχαν καμουφλάρει τις επικοινωνίες τους, για να μη γίνουν αντιληπτοί από τις αρχές, Αφρικανοί διακινητές μεταναστών και πλαστογράφοι ταξιδιωτικών εγγράφων, που είχαν ως έδρα την Αθήνα. Την παράνομη δράση του διεθνούς κυκλώματος «έπνιξε» πριν από λίγες ημέρες η επιχείρηση «Καταρράκτης» («Waterfall») του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και της EUROPOL. Από τις αρχές του προηγούμενου έτους, είχαν προωθήσει παράνομα σε χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης τουλάχιστον 66 μετανάστες από την Υποσαχάρια Αφρική, ενώ ταυτόχρονα είχαν πλαστογραφήσει περισσότερα από 577 ταξιδιωτικά έγγραφα.
Δύο διαδρομές
Αίγυπτος – Ελλάδα, Ελλάδα – Ιταλία, μέσω Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας. Μέσω αυτών των δύο «οδών» οι διακινητές «διοχέτευαν» τους παράτυπους μετανάστες στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Σε άλλες περιπτώσεις οι «πελάτες» του κυκλώματος με τα πλαστά έγγραφα που αγόραζαν από τους συλληφθέντες, ταξίδευαν κατευθείαν μέσω… αεροδρομίου. Τελικός προορισμός για τους περισσότερους ήταν η Ιταλία, η Γερμανία και η Ολλανδία. Οι Αφρικανοί κακοποιοί εφάρμοζαν τη μέθοδο του «σωσία», έτσι ώστε οι μετανάστες να προμηθεύονται κλεμμένα διαβατήρια ατόμων με παρόμοια χαρακτηριστικά. Οσον αφορά την «προώθηση» σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι διακινητές με τη μέθοδο της «βαλκανικής οδού» απέκρυπταν τους μετανάστες σε σπίτια, τους μετέφεραν οδικώς στη Θεσσαλονίκη και σε δεύτερη φάση τούς προωθούσαν μέσω Βόρειας Μακεδονίας ή Αλβανίας.
Το ταξίδι για μια… καλύτερη ζωή στην Ευρώπη στοίχιζε στους Αφρικανούς μετανάστες με βάση την τιμολόγηση των διακινητών έως και 12.000 ευρώ, ανάλογα με τη διαδρομή, τον προορισμό και τον τύπο ταξιδιού. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο, το παράνομο περιουσιακό όφελος του κυκλώματος είχε ξεπεράσει τα 550.000 ευρώ.
«Μαϊμού» έγγραφα
Ακόμα και πλαστή σφραγίδα προξενείου ευρωπαϊκής χώρας με έδρα την Αίγυπτο είχαν κατασκευάσει οι Αφρικανοί διακινητές, για να μπορέσουν να ξεγελάσουν τις ελεγκτικές αρχές. Οι «μαϊμού» VISA έφταναν με… το ταχυδρομείο στα χέρια των μεταναστών, έτοιμες προς χρήση. Ο ένας από τους κακοποιούς είχε εξειδίκευση στη δημιουργία αλλοιωμένων ταξιδιωτικών εγγράφων και ήταν αυτός που «έτρεχε» το παράνομο εργαστήριο του κυκλώματος στην Αθήνα. Αφού άλλαζε τη φωτογραφία, τα στοιχεία κατόχου και την ημερομηνία έκδοσης και ισχύος των εγγράφων, με ειδικές μεταλλικές μήτρες, παρήγαγε απομιμήσεις των δερμάτινων εξωφύλλων των διαβατηρίων δημιουργώντας εξαρχής νέα. Οσα από αυτά δεν χρησιμοποιούνταν για τις παράνομες διακινήσεις, πωλούνταν από το κύκλωμα με υψηλό αντίτιμο σε υποψήφιους «πελάτες».
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Για κάθε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο υπήρχε συγκεκριμένη τιμολόγηση. Από 400-700 ευρώ κόστιζε η παραποίηση διαβατηρίου Γαλλίας, 400 ευρώ του Ηνωμένου Βασιλείου και 300 ευρώ της Ελλάδας και της Ιταλίας. Η παραποίηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα κόστιζε στους μετανάστες 450 ευρώ και η προξενική θεώρηση VISA 170-200. Οσον αφορά στις «μαϊμού» ταυτότητες, αυτές της Ιταλίας και της Γαλλίας κόστιζαν έως και 250 ευρώ, ενώ της Πορτογαλίας 200. Ηταν τόσο μαζική η παραγωγή των παράτυπων ταξιδιωτικών εγγράφων, που κατά τη διάρκεια των ερευνών οι γερμανικές αρχές είχαν εντοπίσει ταχυδρομικά δέματα του κυκλώματος με μεγάλη ποσότητα πλαστών διαβατηρίων.
Ο «Κροκόδειλος»
Από τις φινλανδικές αρχές είχε διερευνηθεί στο παρελθόν για δύο υποθέσεις παράνομης διακίνησης μεταναστών ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος, ένας 52χρονος από το Σουδάν, γνωστός με το προσωνύμιο «Crocodile» («Κροκόδειλος»). Μάλιστα στη μια από αυτές είχε συλληφθεί ένας συνεργός της εγκληματικής οργάνωσης, την ώρα που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση από το Ελσίνκι με προορισμό την Αθήνα. Στις αποσκευές του είχε επιμελώς κρυμμένη μεγάλη ποσότητα από διαβατήρια και ταυτότητες, τα οποία θα παρέδιδε στους εν Ελλάδι συνεργούς του.
Εκτός από τον «Κροκόδειλο», οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ακόμα 7 μελών του κυκλώματος, ηλικίας από 23 μέχρι 48 ετών, με καταγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού, το Σουδάν, το Ιράκ, τη Νιγηρία και την Ερυθραία. Ο ένας από αυτούς, υπήκοος Ακτής Ελεφαντοστού, είχε στο παρελθόν κατηγορηθεί από τις γαλλικές αρχές για συναφή αδικήματα, ενώ σε βάρος του συλληφθέντα από την Ερυθραία διαπιστώθηκε ότι εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων για ποινή κάθειρξης 19 ετών και χρηματικής ποινής 60.000 ευρώ για την εμπλοκή του σε άλλες υποθέσεις διακίνησης μεταναστών.
Η σύλληψη
Οι 8 αλλοδαποί διακινητές συνελήφθησαν έπειτα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη 1 Ιουνίου και την Πέμπτη 2 Ιουνίου, από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή της EUROPOL. Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 5 σπίτια και ένα κατάστημα που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 153 διαβατήρια, 156 δελτία ταυτότητας, 42 άδειες παραμονής, 11 ειδικές προξενικές θεωρήσεις (VISA), 11 δελτία αιτούντος ασύλου, 118 δερμάτινα εξώφυλλα διαβατηρίων, 3 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 5 εκτυπωτές-σαρωτές εγγράφων και λοιπά υλικά, 22 κινητά τηλέφωνα και 3.995 ευρώ. Σε βάρος των διακινητών σχηματίστηκε δικογραφία που περιλαμβάνει τα κατά περίπτωση αδικήματα της διεύθυνσης και σύστασης εγκληματικής οργάνωσης σε συνδυασμό με τη νομοθεσία διευκόλυνσης εισόδου και εξόδου από τη χώρα υπηκόων τρίτων χωρών, χωρίς να πληρούν τις νόμιμες διατυπώσεις, της πλαστογραφίας άνω των 120.000 ευρώ και πλαστογραφίας πιστοποιητικών κατ’ εξακολούθηση.
Ειδήσεις σήμερα
Ορεστιάδα: Χάος άφησε πίσω της η κακοκαιρία GENESIS – Πλημμύρισαν σπίτια καταστράφηκαν περιουσίες
Στις κάλπες οι Γάλλοι για την Εθνοσυνέλευση