Οι ελπίδες του Ζαν-Λικ Μελανσόν έχουν αναπτερωθεί το τελευταίο διάστημα και ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς ετοιμάζεται να ράψει κοστούμι για το πρωθυπουργικό Μέγαρο. Κάλεσε, μάλιστα, τους Γάλλους να τον ψηφίσουν για επόμενο πρωθυπουργό, ώστε να «συγκατοικήσει» στην εξουσία της χώρας με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η «Λαϊκή Ενωση» της ριζοσπαστικής Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Οικολόγων (NUPES), για τη συγκρότηση της οποίας πρωτοστάτησε ο Μελανσόν, αναγνωρίστηκε από το Διοικητικό Δικαστήριο ως πολιτική οντότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπολογίζονται χωριστά τα ποσοστά των κομμάτων που την αποτελούν. Ο Μελανσόν, αν και προσωπικά δεν είναι υποψήφιος, συμμετέχει στην προεκλογική καμπάνια της «Λαϊκής Ενωσης», θεωρώντας ότι ενισχύει τη δύναμή της, υποσχόμενος αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Η «Ενωση» διατηρεί το υψηλού ποσοστό της στις δημοσκοπήσεις – σε ορισμένες ξεπερνά το ποσοστό της προεδρικής συμμαχίας «Μαζί» («Ensemble») των κεντροδεξιών κομμάτων με οδηγό το κόμμα Μακρόν LREM και τη συμμετοχή των κεντρώων MoDem και Horizons.
Αν και ο Μελανσόν τρέφει την υπεραισιοδοξία του, πιστεύοντας ότι θα είναι πρώτη η «Λαϊκή Ενωση» και σε έδρες, γεγονός είναι ότι τα κόμματα της προεδρικής πλειοψηφίας δύσκολα θα έχουν αυτοδυναμία και θα υποχρεωθούν να ζητήσουν τη στήριξη του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών, που δεν θέλησε να μετάσχει στην προεκλογική συμμαχία «Μαζί». Το σενάριο της συνεργασίας Μακρόν-Ρεπουμπλικανών θεωρείται πολύ πιθανό από αναλυτές. Αν και στις εκλογές του 2017 οι Ρεπουμπλικανοί ήταν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης (112 έδρες), έχασε μεγάλο μέρος της απήχησής του στη διάρκεια της προεδρίας Μακρόν. Η εξήγηση είναι ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έχει πραγματικά «αλώσει» το κεντροδεξιό κόμμα που προήλθε από το γκολικό του Σιράκ. Το κώλυμα στην πιθανότητα σύμπραξης του κόμματος Μακρόν και των Ρεπουμπλικανών είναι ότι πολλά από τα στελέχη των Républicains αισθάνονται εχθρικά απέναντι στον Γάλλο πρόεδρο.
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
» Α’ ΓΥΡΟΣ
Η δημοσκόπηση των ινστιτούτων Ipsos-Sopra και Cevipof φέρει την προεδρική συμμαχία «Μαζί» να προηγείται ελάχιστα. Αλλη δημοσκόπηση, όμως, αυτή του ινστιτούτου Ifop-Fiducial, δίνει οριακή νίκη σε ψήφους στη «Λαϊκή Ενωση» του Μελανσόν (26%) έναντι 25% της συμμαχίας «Μαζί» που υποστηρίζει τον πρόεδρο Μακρόν. Τα ποσοστά αυτά δεν δίνουν ξεκάθαρη εικόνα της πρωτιάς κατά τον πρώτο γύρο.
«Μαζί»: 25%-28% των ψήφων
«Λαϊκή Ενωση» (NUPES): 26%-27,5%
«Εθνικός Συναγερμός»: 20%-21%
Ρεπουμπλικανοί: 11%
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
» Β’ ΓΥΡΟΣ
Στον δεύτερο γύρο, όμως, που θα πραγματοποιηθεί τη μεθεπόμενη Κυριακή και θα αναμετρηθούν ο πρώτος και ο δεύτερος υποψήφιος του πρώτου γύρου (αλλά και ο τρίτος αν έχει λάβει πάνω από το 12,5% των ψήφων), τα κόμματα της ομάδας που πρόσκειται στο κόμμα Μακρόν εμφανίζονται να έχουν την πρωτιά στις έδρες. Για να έχει ένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση πρέπει να έχει τουλάχιστον 289 έδρες.
«Μαζί»: 250 – 290 έδρες
«Λαϊκή Ενωση» (NUPES): 230 έδρες
«Εθνικός Συναγερμός»: 20 – 45 έδρες
Ρεπουμπλικανοί: 35 – 55 έδρες
Στο.. απόσπασμα το οικονομικό πρόγραμμα του Ζαν-Λικ Μελανσόν
Η οικονομία, η ενεργειακή κρίση και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η ακρίβεια του κόστους ζωής αποτέλεσαν το τελευταίο διάστημα τα κύρια ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία. Ανεδαφικό και εκτός πραγματικότητας κρίνουν υπουργοί του Εμανουέλ Μακρόν το οικονομικό πρόγραμμα παροχών και αυξήσεων του Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Για συνθήκες «οικονομικής γκιλοτίνας» με τον Μελανσόν μίλησε ο υπουργός Προϋπολογισμού της γαλλικής κυβέρνησης, Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος τόνισε πως για να καλύψει τις δαπάνες που προβλέπει το οικονομικό πρόγραμμα του Μελανσόν θα χρειαζόταν υπερδιπλασιασμός του ΦΠΑ. Και άλλοι υπουργοί του Μακρόν θεωρούν πως το οικονομικό πρόγραμμα του Μελανσόν είναι ανεφάρμοστο.
Η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης, Ανιές Πανιέ-Ρουνασέ, θεωρεί ότι το οικονομικό πρόγραμμα του Μελανσόν θα επιφέρει καταστροφή στη Γαλλία. Αλλά και ο πρόεδρος του Medef (Γαλλικού Συνδέσμου Βιομηχάνων), Τζέφρι Ρου Ντε Μπεζιέ, περιέγραψε με μελανά χρώματα τις εξελίξεις στη χώρα, σε περίπτωση που ο Μελανσόν κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και καταφέρει να «συγκατοικήσει» με τον Μακρόν, ως πρωθυπουργός.
Ο επικεφαλής της αριστερής αντιπολίτευσης, Ζαν-Λικ Μελανσόν, απαντά, από την πλευρά του, ότι θα πολεμήσει τον πληθωρισμό καταγγέλλοντας ότι η καρδιά του πληθωρισμού είναι η κερδοσκοπία. Χάρις στις υποσχέσεις για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, η κεντροαριστερή Ενωση, την οποία ο ίδιος συγκρότησε, έχει ενισχύσει τα ποσοστά της. Ο Μελανσόν προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.500 ευρώ καθαρά, καθώς και αυξήσεις συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%.
Εκτός της παράταξης του Μακρόν, που θεωρεί ανεφάρμοστο το οικονομικό πρόγραμμα του Μελανσόν, αρκετοί Σοσιαλιστές συμφωνούν με αυτήν την άποψη και διαφωνούν με την απόφαση του κόμματός τους για συμμαχία με την Αριστερά. Ο Σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, έχει δηλώσει ότι οι υποσχέσεις του Μελανσόν είναι «ανεδαφικές και αντίθετες προς την πραγματικότητα». Οπως έχει πει, ακόμη και αν η «Λαϊκή Ενωση» υπό τον Μελανσόν καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές, δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της γιατί «οι υποσχέσεις που έχει δώσει είναι τόσο μεγάλες που συνεπάγονται ανεδαφικές δαπάνες».