Μετά από εκατοντάδες μηνύματα που δέχθηκε από γονείς παιδιών στο φάσμα του αυτισμού που συνάντησαν την άρνηση των εταιριών, ο Ελληνας αθλητής αποφάσισε να παρέμβει, δίνοντας δύναμη στη φωνή τους:
«Το συγκεκριμένο θέμα είναι μια, δυστυχώς, αλήθεια ακόμα μεσαιωνικού χαρακτήρα, άγνοιας, (απώλειας πελατών) και κοινωνικού ρατσισμού από τα πολλά που υπάρχουν. Πάντα κρυπτόμενοι γονείς προσπαθούν, τουλάχιστον όταν είναι στα όρια το παιδί, να το ασφαλίσουν πριν την επίσημη διάγνωση. Θα το παλέψουμε και αυτό», είχε αναρτήσει πριν λίγες ημέρες στον προσωπικό του λογαριασμό.
Ανταπόκριση
Μετά την τοποθέτησή του, δέχθηκε πλήθος συγχαρητήριων μηνυμάτων, ενώ ανταποκρίθηκαν και αρκετοί ασφαλιστές. Το θέμα που άνοιξε ο Ελληνας πρωταθλητής, παλεύοντας για την καταπολέμηση των διακρίσεων και για μία πιο συμπεριληπτική κοινωνία, είναι ώρα να μπει ψηλά στη δημόσια συζήτηση. Οπως έχει εξηγήσει πολλές φορές, οι περισσότεροι ταυτίζουν τον αυτισμό με βιολογική πάθηση, ενώ το προσδόκιμο ζωής είναι το ίδιο είτε με αυτισμό είτε χωρίς αυτισμό.
«Μπερδεύουν πολλοί τον αυτισμό με θέματα υγείας. Οταν εγώ ανακοίνωσα για πρώτη φορά ότι έχω σύνδρομο Ασπεργκερ, μου έστελναν περαστικά, και εγώ τους έλεγα “ευχαριστώ, αλλά μια χαρά είμαι”», λέει ο κ. Παπανικολάου στον «Ελεύθερο Τύπο». «Στους ενήλικες δεν υπάρχει επίσημη διάγνωση. Στα παιδιά πάλι, η διάγνωση έρχεται συνήθως μετά την ηλικία των 3 ετών. Αρα, αν κάποιος έχει ασφαλίσει το μωρό του από τη στιγμή που γεννήθηκε, δεν έχει κανένα πρόβλημα, αλλά μετά; Οι περισσότεροι επιλέγουν να μην το δηλώσουν, για να καταφέρουν να ασφαλίσουν τον εαυτό τους ή το παιδί τους. Αυτό θέλουν, δηλαδή, οι εταιρίες; Να το κρύβουμε; Είναι υποκριτικό, αλλά και κουτό. Να το πω και διαφορετικά, γιατί όταν μιλά κάποιος στον ιδιωτικό τομέα -με τον οποίο δεν έχω κανένα πρόβλημα, αντιθέτως μια μεγάλη ασφαλιστική με κάλεσε σε σεμινάριο για να ενημερωθούν- πρέπει να μιλά περισσότερο πρακτικά, παρά με επίκληση του συναισθήματος: Λοιπόν, οι εταιρίες χάνουν χιλιάδες πελάτες χωρίς λόγο. Και φυσικά αυτό συνιστά διάκριση και παραβίαση δικαιωμάτων. Αν, δηλαδή, ο Αντονι Χόπκινς και ο Ελον Μασκ ζητήσουν να ασφαλιστούν, θα τους αρνηθούν;».
Οπως μας εξηγεί, οι διαγνώσεις στο αυτιστικό φάσμα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά 600%, με τις διαγνώσεις στη μέση και υψηλή λειτουργικότητα να έχουν κυριολεκτικά εκτιναχθεί.
Ενημέρωση
«Χρειάζεται καμπάνια ενημέρωσης. Να μάθει ο κόσμος ότι πρόκειται για νευροδιαφορετικότητα, όχι για πάθηση. Για αυτό χρησιμοποιώ την αναγνωρισιμότητά μου. Ξέρετε, υπάρχει ένα όριο ανάμεσα στο λαϊκισμό και σε κάποιο υπαρκτό πρόβλημα. Εγώ δεν κάνω λαϊκισμό, ούτε ακτιβισμό όπως το εννοούμε. Για να “ανεβάσω” αυτό το ανώνυμο μήνυμα, μου είχαν έρθει πριν άλλα εκατό παρόμοια», λέει στον «Ε.Τ.».
Ο Δημήτρης Παπανικολάου, που αγωνίζεται στο στίβο της ζωής με το ίδιο πάθος που είχε στο αγωνιστικό παρκέ, δεν το βάζει κάτω. «Πρόσφατα δέχθηκα πρόσκληση από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας, Νάσερ Λόζα, να είμαι εκ των κεντρικών ομιλητών σε παγκόσμιο συνέδριο για την ψυχική υγεία, τον Οκτώβριο, στην Αθήνα. Πού θα πάει, μπορεί να πάρει μήνες ή χρόνια, αλλά θα τα καταφέρουμε».
Ειδήσεις σήμερα
Θεσσαλονίκη: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία – Πλημμύρισαν δρόμοι – Κλειστό το τούνελ Ευόσμου
Αντίστροφη μέτρηση για τα αυθαίρετα – Ολες οι αλλαγές, οι προθεσμίες και η διαδικασία