Γράφουν οι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ
Πρόστιμα ύψους 8.675.885 ευρώ για 6.414 πολίτες με κακοποιητικές τάσεις. Σχηματισμός 5.581 δικογραφιών. Εναν εφιάλτη χωρίς τέλος στα χέρια «ανθρώπων» βιώνουν, καθημερινά, ανυπεράσπιστα ζώα, που πέφτουν συστηματικά θύματα κακοποίησης σε όλη τη χώρα. Βασανισμός, κακομεταχείριση και θανάτωση, ακόμα και σε κοινή θέα, από ενηλίκους, αλλά και ανηλίκους, κακοποιητικές τάσεις που μένουν ατιμώρητες.
Υψηλά ποσοστά
Δολοφονικά ξεσπάσματα κατά ζώων – προπομπός κάθε λογής βίαιων συμπεριφορών. Παρά τις αυστηρότερες κυρώσεις που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας, η χώρα μας καταλαμβάνει περίοπτη θέση πανευρωπαϊκά, όσον αφορά στα ποσοστά κακοποίησης ζώων. Οι επίσημοι αριθμοί που καταγράφει η Ελληνική Αστυνομία προκαλούν αποτροπιασμό, όμως δεν αποτυπώνουν το ακριβές μέγεθος του προβλήματος. Οπως επισημαίνουν φιλοζωικές οργανώσεις, δεκάδες περιστατικά μένουν στο σκοτάδι, με πολίτες να κάνουν τα «στραβά μάτια» και να μην προχωρούν σε επίσημες καταγγελίες.
Εντεκα καταγγελίες, κατά μέσο όρο, την ημέρα για περιστατικά κακοποίησης ζώων δέχονται οι Αρχές τα τελευταία 3,5 χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής. Η μία από αυτές, κατά μέσο όρο, καταλήγει με τη σύλληψη του καταγγελλόμενου προσώπου. Πριν από περίπου έναν χρόνο, θεσπίστηκε νέος νόμος για την κακοποίηση των ζώων, φέρνοντας αυστηροποίηση των ποινών. Η θανάτωση ή ο βασανισμός διώκεται πλέον ως κακούργημα και επισύρει φυλάκιση έως και 10 έτη και χρηματικά πρόστιμα έως 50.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένες ποινές όμως δεν κατάφεραν να περιορίσουν τα κρούσματα κακοποίησης. Μόνο τους 7 πρώτους μήνες του 2022, ιδιώτες, φιλοζωικές, φορείς και υπηρεσίες έχουν προχωρήσει σε 2.353 καταγγελίες. Το ίδιο διάστημα η Αστυνομία προχώρησε σε 181 συλλήψεις, ενώ βεβαίωσε 1.230 πρόστιμα, συνολικού ύψους 1,77 εκατ. ευρώ. Οι αριθμοί συνεχίζουν να καταγράφουν αυξητικές τάσεις και τον Αύγουστο.
Στη Ζίτσα
«Δεν το κατάλαβα…». Αυτήν τη φράση επαναλάμβανε λίγες ημέρες πριν ο αντιδήμαρχος Ζίτσας, αμέσως μετά τη βάναυση κακοποίηση του γαϊδάρου στο χωριό Γραμμένο. Το βίντεο, αδιάψευστος μάρτυρας, είχε καταγράψει την εικόνα του άτυχου τετράποδου, που αιμορραγούσε στην άκρη του δρόμου, καθώς ο άνδρας το είχε δέσει πίσω από το αγροτικό του και το έσερνε για ώρα στο οδόστρωμα.
Το γαϊδουράκι δεν άντεξε. Λίγα 24ωρα αργότερα οι ιππίατροι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε ευθανασία, καθώς οι πληγές του ζώου ήταν τόσο σοβαρές που είχε αρχίσει να παρουσιάζει έντονη δύσπνοια και υποθερμία.
Ο αντιδήμαρχος Ζίτσας παρουσιάζει έναν εντελώς διαφορετικό ισχυρισμό, λέγοντας: «Εκτρέφω 1.500 ζώα. Είναι δυνατόν να μην τα προσέχω; Τον γάιδαρο τον είχε δαγκώσει λύκος στον λαιμό. Κάποιοι ήθελαν να μου κάνουν κακό». Παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής αμέσως μετά το συμβάν έσπευσαν να περιγράψουν σειρά από κακοποιητικές συμπεριφορές εις βάρος ζώων από τον συγκεκριμένο άνδρα, εντούτοις δεν είχαν προχωρήσει στο παρελθόν σε κάποια επώνυμη καταγγελία.
Έλληνες μαθητές: Όλη ημέρα στο κινητό, αλλά χαμηλές ψηφιακές επιδόσεις
Φρίκη σε δημόσια θέα
Αμέλεια, αναισθησία, δόλος. Διαφορετικοί, ανεξήγητοι λόγοι οδηγούν δεκάδες συμπολίτες μας σε σοκαριστικές πράξεις κακοποίησης ζώων. Τα περιστατικά που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας προκαλούν φρίκη.
Μόλις έναν μήνα πριν, άγνωστο άτομο γέμισε με φόλες το χωριό Γεωργιανή, σκοτώνοντας με βασανιστικό τρόπο 7 δεσποζόμενα και αδέσποτα σκυλιά. Τον περασμένο Μάιο, βίντεο που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου είχε προκαλέσει αποτροπιασμό, καθώς αποτύπωνε έναν άνδρα να δελεάζει γατάκι με μια λιχουδιά και στη συνέχεια να το κλοτσά προς τη θάλασσα της Αιδηψού. Για το συγκεκριμένο περιστατικό, υπήρξε παρέμβαση των Αρχών, με αποτέλεσμα τη σύλληψη του δράστη, όμως αυτό φαίνεται να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρειάζεται η δημοσιοποίηση της αγριότητας για να επέμβει η Αστυνομία, καθώς οι καταγγελίες είναι περιορισμένες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα ακόμα περιστατικό που πήρε έκταση μέσω Διαδικτύου, όταν σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος ηλικιωμένης γυναίκας που είχε αποτυπωθεί σε βίντεο να πετάει το μεταλλικό της μπαστούνι σε αδέσποτο σκύλο που κοιμόταν στον δρόμο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, «πρωταθλήτρια» στα περιστατικά κακοποίησης ζώων είναι η Αττική, με συνολικά 562 καταγγελίες τους 7 πρώτους μήνες του 2022. Οι 196 από αυτές έχουν γίνει στην Αθήνα. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, όπου οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν δεχτεί επώνυμες αναφορές για 530 περιστατικά. Περίοπτη θέση καταλαμβάνει ο Νομός Αχαΐας με 138 καταγγελίες, ενώ ακολουθούν η Καβάλα με 91 και το Ηράκλειο με 81.
Ο «Κύκλος της Βίας» και η Αστυνομία Ζώων που παραμένει στα χαρτιά
«Οπως αποδεικνύουν και οι στατιστικές πέρα από τη δική μας λογική και ηθική ανάλυση, συνήθως τα άτομα τα οποία φέρονται με βία απέναντι στα ζώα, φέρονται με βία και απέναντι στους ανθρώπους. Συνδέεται και με περιπτώσεις ακόμα και οικογενειακής βίας κ.λπ.», ανέφερε χαρακτηριστικά λίγους μήνες πριν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Λίγα χρόνια πριν, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την ονομασία «Κύκλος της Βίας» είχε μεταφέρει την τεχνογνωσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελληνική Αστυνομία, σχετικά με τα περιστατικά κακοποίησης ζώων. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας βασιζόταν σε πορίσματα των αμερικανικών υπηρεσιών, ώστε να αναγνωριστεί και να κατανοηθεί από τις ελληνικές Αρχές η άμεση σύνδεση της βίας κατά των ζώων με αυτήν κατά των ανθρώπων. Το πρόγραμμα, που είχε πραγματοποιηθεί σε δύο μέρη, τον Νοέμβριο του 2015 και τον Σεπτέμβριο του 2017, περιελάμβανε μεταξύ άλλων: Σεμινάρια για αστυνομικούς, εισαγγελείς και δικαστικούς λειτουργούς, ομιλίες στους φοιτητές της Αστυνομικής Ακαδημίας, διήμερη πρακτική εκπαίδευση 200 αξιωματικών, συναντήσεις εργασίας μεταξύ των Διευθύνσεων της ΕΛ.ΑΣ. και Αμερικανών εκπαιδευτών και δράσεις για την ενημέρωση του κοινού.
Εξαγγελία
Τον περασμένο Μάρτιο, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι δρομολογεί την ίδρυση του Τμήματος Προστασίας Ζώων, απαντώντας σε ένα πάγιο αίτημα της φιλοζωικής κοινότητας. Η ειδική υπηρεσία όμως της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει στόχο να συνεισφέρει στην κατακόρυφη μείωση των θλιβερών περιστατικών κακοποίησης, 5 μήνες αργότερα παραμένει απλώς μια εξαγγελία.
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση του τμήματος, που κατέθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, η νέα υπηρεσία θα είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση των υποθέσεων παραμέλησης, ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης και θανάτωσης ζώων, ενώ ταυτόχρονα θα καθοδηγεί και θα συντονίζει όλες τις Περιφερειακές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Ανάμεσα στις αρμοδιότητες του νεοσύστατου τμήματος θα είναι και η προετοιμασία νομοθετικών ρυθμίσεων, καθώς και ο σχεδιασμός προληπτικών μέτρων κατά της κακοποίησης ζώων. Παράλληλα τα στελέχη του θα εκπονήσουν ειδικά επιχειρησιακά σχέδια κατά των παραβατικών συμπεριφορών, τα οποία στη συνέχεια θα αξιολογηθούν και θα αναπροσαρμοστούν σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμο.
Ανάμεσα στους στόχους της υπηρεσίας είναι να επεξεργαστεί κωδικοποιημένες αναφορές που αφορούν σε εγκλήματα κατά των ζώων, για την ορθή αντιμετώπισή τους και να καθορίσει έναν ενιαίο τρόπο καταγραφής. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στη συλλογή και την αξιοποίηση στατιστικών στοιχείων για κάθε περιστατικό κακοποίησης, καθώς επίσης και για την ποινική εξέλιξη υποθέσεων ιδιαίτερης βαρύτητας. Τα μέλη του τμήματος θα βρίσκονται σε μια διαδικασία διαρκούς επιμόρφωσης, είτε μέσω online προγραμμάτων είτε με εκπαίδευση διά ζώσης, ενώ θα μελετούν σειρά από μέτρα πρόληψης και καταστολής, αλλά και επιστημονικές και τεχνικές μεθόδους που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΖΩΩΝ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
(1/2022 – 7/2022)
Περιφέρεια Παραβάσεις
Αττική 562
Θεσσαλονίκη 530
Αχαΐα 138
Καβάλα 91
Ηράκλειο 81
ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1/2019 – 7/2022
Καταγγελίες 14.193
Συλλήψεις 1.135
Δικογραφίες 5.581
Πρόστιμα 6.414
Υψος προστίμων 8.675.885€