«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το απόλυτο χάος αφού το ίδρυμα δεν είχε καμία οργάνωση. Πολλές φορές αυτά που συναντάμε δίνουν την εικόνα ότι μέχρι πρότινος η “Κιβωτός του Κόσμου” λειτουργούσε με όρους αίρεσης και όχι με όρους ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος», λέει πηγή από τη νέα διοίκηση στον «Ελεύθερο Τύπο». Μετά την απομάκρυνση του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας, αποκαλύπτεται ότι τα παιδιά που φιλοξενούνταν στις δομές δεν ήταν η προτεραιότητα. «Μόνο το γεγονός ότι τα παιδιά αποτρέπονταν ή αποθαρρύνονταν να σπουδάσουν και εντάσσονταν σε ομάδες εργασίας παραπέμπει σε νόρμες αίρεσης», εξηγεί η ίδια πηγή προσθέτοντας ότι στο ίδρυμα δεν υπήρχε καμία μέριμνα για την ψυχική υγεία των ανήλικων φιλοξενουμένων.
Παιδική εργασία
«Το επιχείρημα της προηγούμενης διοίκησης προς το νέο ΔΣ ήταν ότι η παιδική εργασία είχε τη μορφή ψυχοθεραπείας. Δεν μπορεί όμως ένα παιδί που δεν υποστηρίζεται ψυχολογικά να μπαίνει στην παραγωγική διαδικασία», επισημαίνει προσθέτοντας: «Δεν είναι τυχαίο που τα παιδιά είναι ακόμα φοβισμένα. Δεν ξέρουν πια είναι η νέα διοίκηση, ούτε τι έργο μπορεί να παραγάγει. Εκείνα περιμένουν να δουν αλλαγή στην καθημερινότητά τους με περισσότερη οργάνωση και περισσότερη υποστήριξη».
Μέχρι τώρα, σύμφωνα με την προσωρινή διοίκηση, η «Κιβωτός του Κόσμου» δεν προχωρούσε συστηματικά στην πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνιολόγων, αλλά αυτή η κρίσιμη αποστολή είχε αφεθεί στα χέρια των εθελοντών που συνήθως δεν επαρκούσαν.
Προτεραιότητα
Πλέον προτεραιότητα είναι η πρόσληψη προσωπικού μέσω αγγελιών. Από την ανταπόκριση που θα υπάρξει θα κριθεί και αν θα χρειαστεί να κλείσουν κάποιες δομές της περιφέρειας και να μεταφερθούν τα παιδιά στην Αθήνα. «Αναζητούμε συνολικά κοντά στα 20 άτομα, παιδαγωγούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Ειδικότητες που έχουν να κάνουν καθαρά με τα παιδιά», σημειώνουν πηγές από την προσωρινή διοίκηση προσθέτοντας: «Μέχρι τώρα το ίδρυμα απασχολούσε 155 άτομα. Δυο τρεις παραιτήθηκαν και πέντε έξι από αυτούς απομακρύνθηκαν. Μπορεί να ακούγονται αρκετοί αλλά ήταν πολλές ειδικότητες όπως γραμματείς, κηπουροί, οδηγοί. Ο απόλυτος παραλογισμός ήταν ότι σε κάποιες δομές υπήρχε ένα άτομο στη νυχτερινή βάρδια για 25 παιδιά. Ξέρετε ότι αυτά τα παιδιά δεν είναι εύκολα γιατί ζουν μακριά από το οικογενειακό τους περιβάλλον και τα περισσότερα έχουν τραυματικά βιώματα. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να έχει την ευθύνη 25 παιδιών γιατί υπάρχει και η πιθανότητα να συμβεί κάτι σε αυτόν τον άνθρωπο. Στην πραγματικότητα απαιτείται ένας υπεύθυνος για έξι επτά παιδιά», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Ελλιπές για 24ωρο
Οσο για το προσωπικό του ιδρύματος μπορεί να αρκούσε για τα Κέντρα Ημέρας αλλά σύμφωνα με τη νέα διοίκηση ήταν ελλιπές για 24ωρο πρόγραμμα επτά ημέρες την εβδομάδα. «Εάν για παράδειγμα στην Πωγωνιανή, όπου η δομή βρίσκεται μακριά από τις πόλεις, λείπουν έξι άτομα προσωπικό και ανταποκριθεί στην αγγελία μας μόνο ένα αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί η λειτουργία της δομής αυτής. Παράλληλα υπάρχει ένας προβληματισμός για το κατά πόσο είναι καλό για τα παιδιά να ζουν απομονωμένα», σημειώνουν.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
Ερευνα για διαθήκες και υιοθεσίες
Για το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο που έχει αναλάβει τη διαχείριση της «Κιβωτού του Κόσμου», η έρευνα για τις διαθήκες ηλικιωμένων που άφηναν την περιουσία τους στο ίδρυμα και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν καταγγελθεί ως περίεργες είναι «φάση 3», όπως και η έρευνα για το τι συνέβαινε με τις υιοθεσίες που γίνονταν με το σταγονόμετρο τα τελευταία χρόνια, αφού ο πατέρας Αντώνιος, η πρεσβυτέρα και οι συνεργάτες τους απέρριπταν τους περισσότερους υποψήφιους θετούς γονείς ως ακατάλληλους. Η «φάση 1» είναι όπως εξηγούν να βρεθεί και να προσληφθεί όλο το κατάλληλο προσωπικό για τη λειτουργία των δομών και η «φάση 2» να βρεθούν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί που θα δουλέψουν συστηματικά με τα παιδιά ώστε να αποκατασταθεί η ψυχική τους ηρεμία και να νιώσουν ασφάλεια στο περιβάλλον του ιδρύματος. Αλλωστε οι πρώτες προσλήψεις έχουν ήδη γίνει. «Είναι προτεραιότητα για εμάς να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά της “Κιβωτού” θα μεγαλώνουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια», ξεκαθάρισε η πρόεδρος του ιδρύματος, Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ανακοινώνοντας τον απολογισμό των πρώτων εβδομάδων. Η νέα διοίκηση προχωρά επίσης σε καταγραφή της περιουσίας του ιδρύματος και οικονομικό έλεγχο με την υποστήριξη της Pricewaterhouse Coopers.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Βουτιά έως 30% στα έσοδα των ιδρυμάτων
Οι αποκαλύψεις για τις κακοποιητικές συμπεριφορές και τον χορό εκατομμυρίων στην «Κιβωτό του Κόσμου» πάντως λειτούργησαν αποθαρρυντικά για τον κόσμο που στήριζε μέχρι τώρα γενικά τα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Η περίοδος των Χριστουγέννων, κατά την οποία σύμφωνα με υπευθύνους ιδρυμάτων που μίλησαν στον «Ε.Τ.» συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που τους εξασφαλίζει εύρυθμη λειτουργία για τον υπόλοιπο χρόνο, αποτύπωσε την αμφισβήτηση των πολιτών με αποτέλεσμα τα έσοδα να παρουσιάζουν μείωση ακόμα και κατά 30%. «Εχει γίνει μεγάλη ζημιά γιατί μπήκαμε όλοι στο ίδιο τσουβάλι», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Ειδήσεις σήμερα
Ανοιχτή η έρευνα για τη Μασονική Στοά