Πιο συγκεκριμένα η εισαγγελική έφεση αφορά στα αθωωτικά σκέλη της απόφασης του δικαστηρίου τα οποία αφορούν τόσο τον πατέρα Αντώνιο, ιδρυτή της ΜΚΟ, όσο και για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι με την παραπάνω απόφαση είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 51 μηνών εξαγορασιμη προς δέκα ευρώ την ημέρα στον πατέρα Αντώνιο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για πέντε μόλις πράξεις από τις 19 που αντιμετώπιζε σχετικά με κακοποιήσεις ανηλίκων παιδιών που φιλοξενούνταν στη Κιβωτό του Κόσμου (πλημμελήματα).
Στους υπόλοιπους τέσσερις κατηγορούμενους της υπόθεσης που κρίθηκαν ένοχοι επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από 17 έως 40 μήνες. Ως προς αυτούς τους τέσσερις καταδικασθέντες η ποινή του ενός μετετράπη σε εξαγοράσιμη προς 19 ευρώ ημερησίως, ενώ στους υπόλοιπους τρεις χορηγήθηκε τριετής αναστολή. Ως εκ τούτου και οι πέντε καταδικασθέντες μετά την εκφώνηση της απόφασης έφυγαν ελεύθεροι από τα δικαστήρια.
Το δικαστήριο με την απόφασή του είχε κηρύξει ομόφωνα ένοχο τον πατέρα Αντώνιο για δύο πράξεις βαριάς σωματικής βλάβης ανηλίκων ευρισκόμενοι υπό την προστασία του δράστη, ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη ανηλίκου και ηθική αυτουργία σε απλή σωματική βλάβη.
Η έφεση
Ωστόσο, η εισαγγελέας, διαφωνώντας με τα αθωωτικά σκέλη της απόφασης, άσκησε έφεση, κάνοντας σύμφωνα με πληροφορίες λόγο για «εσφαλμένη εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού». Μάλιστα, στο κείμενο της έφεσής της η εισαγγελέας αναφέρει, κατά πληροφορίες, πως «οι κατηγορούμενοι τέλεσαν τις αποδιδόμενες σε αυτούς πράξεις για τις οποίες απαλλάχθηκαν και κατά συνέπεια έπρεπε να κηρυχτούν ένοχοι και να καταδικαστούν στην ανάλογη ποινή».
Ακόμη, κατά την εισαγγελέα, από τα στοιχεία και τις μαρτυρίες της αποδεικτικής διαδικασίας προέκυψε ξεκάθαρα ότι τα παιδιά που φιλοξενούνταν σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου ήταν θύματα καταναγκαστικής εργασίας και μάλιστα σε ακραίες συνθήκες και με βαριές δουλειές.
Οι σκληρές εργασίες, όπως αναφέρει η εισαγγελέας, αμείβονταν με κουπόνια τα οποία είχαν ελάχιστο αντίτιμο. Εκείνοι που δεν είχαν καλές επιδόσεις εξαναγκάζονταν να εργαστούν περισσότερο από τους άλλους. Και όλα αυτά σε βαρός της εκπαίδευσης τους.
«Προφανώς κάτι τέτοιο ενισχύει τα στοιχεία ιδρυματισμού και της αποκοπής των παιδιών σε πρόσβαση σε ουσιαστικές δεξιότητες», επισημαίνει η εισαγγελέας κρίνοντας ακόμη πως η γεωργική σχολή της Κιβωτού του Κόσμου ήταν «δεν ήταν καν σχολή αλλά απλό πρόσχημα που διευκόλυνε στο να αποκρύπτεται και να δικαιολογείται η υπαγωγή των παιδιών συλλήβδην και χωρίς καν να ερωτηθούν στο καθεστώς αναγκαστικής και εξαντλητικής εργασίας».
Τέλος, για την απαλλαγή κατηγορουμένων από κατηγορίες που αφορούν σε απομόνωση τεσσάρων παιδιών η εισαγγελέας εκτιμά ότι από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε πως «η απομόνωση αποτελούσε ένα μέτρο σωφρονισμού της δομής».
Πατέρας Αντώνιος: Κάποιοι είχαν συμφέρον να φύγουν τα παιδιά από την Κιβωτό του Κόσμου
Πάτερ Αντώνιος: Τη δική του εκδοχή για όσα τον κατηγορούν, αλλά και τη δικαστική απόφαση που τον έκρινε ένοχο για πέντε από τις 19 πράξεις που του αποδίδονταν, έδωσε στην εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου, πάτερ Αντώνιος. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο καταδίκασε τον πατέρα Αντώνιο σε φυλάκιση 51 μηνών για πράξεις που αφορούσαν βαριές και απλές σωματικές βλάβες τις οποίες φαίνεται να παρότρυνε και να ενέκρινε, όπως εξαναγκασμός σε εργασία παιδιών, παρατεταμένη απομόνωση και ξυλοδαρμούς.
Το δικαστήριο μετέτρεψε σε εξαγοράσιμη, προς 10 ευρώ ημερησίως, την ποινή του κληρικού και ενός ακόμη καταδικασθέντα.
«Δύσκολες οι συνθήκες. Αγωνιζόμαστε. Δύο χρόνια τώρα νομίζω ότι ζω ένα κακό όνειρο. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα ξυπνήσω και θα επιστρέψω πάλι στην αλήθεια», ήταν τα πρώτα λόγια του στον Δημήτρη Μαρέδη. «Όλον αυτόν τον καιρό αντιμετωπίζω το “κακό” που ήρθε και μας βρήκε. Είναι μια μεγάλη δοκιμασία, ένας μεγάλος “πειρασμός”. Την πίστη μας στον Θεό τη δείχνουμε στις δύσκολες στιγμές. Περιμένουμε τη δικαίωση», τόνισε ο πατήρ Αντώνιος.
Πάτερ Αντώνιος: «Πήγα στο δικαστήριο για να τους κοιτάξω στα μάτια»
Αναφερόμενος στην καταδικαστική απόφαση, ο πατήρ Αντώνιος είπε ότι πήγε στο δικαστήριο με την ελπίδα ότι θα αθωωνόταν. Όπως υποστήριξε, δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να «δένουν» την καταδίκη του: «Ήμουν στο δικαστήριο. Ήθελα να είμαι παρών για να ζήσω αυτή τη στιγμή, τη δικαίωση. Ήθελα να τους κοιτάξω όλους στα μάτια. Είχαμε την ελπίδα ότι θα βρούμε το δίκιο μας. Δώσαμε πληθώρα στοιχείων, δεν υπήρχε ενοχή. Καταδικαστήκαμε για πέντε κατηγορίες από άτομα με ποινικό μητρώο», υποστήριξε. Ο πατήρ Αντώνιος, τα τελευταία δύο χρόνια που είναι σε εξέλιξη η υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, φιλοξενείται μαζί με την πρεσβυτέρα σε φιλικό τους ζευγάρι.