Και αυτό διότι η ψυχική υγεία των παραπάνω ανδρών απειλείται από στρεσογόνες καταστάσεις που σχετίζονται τόσο με την υπηρεσία τους όσο και με τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι πολίτες. Οι άνδρες των ΜΑΤ ενημερώνονται για παράδειγμα κατά καιρούς από ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να βρίσκονται σε εγρήγορση, διότι αποτελούν δυνητικό στόχο τρομοκρατών. Πρόσφατα τους έγινε μία τέτοια προφορική ενημέρωση, με τα αρμόδια στελέχη να φοβούνται περισσότερο τους «ανοιχτούς στόχους», δηλαδή τις διμοιρίες που θα μπορούσαν να χτυπηθούν με όπλο από σημείο που προσφέρει ευκολότερη διαφυγή (κυρίως στην περιοχή των Εξαρχείων). Τον περασμένο Ιανουάριο διμοιρία των ΜΑΤ γαζώθηκε στην οδό Χαριλάου Τρικούπη από τρομοκράτες και από τύχη δεν υπήρξε κάποιος θανάσιμος τραυματισμός.
Οι επικεφαλής των διμοιριών έχουν ενημερωθεί ότι το επόμενο διάστημα οι περίπου 1.000 άνδρες σε ΜΑΤ και ΥΜΕΤ θα περάσουν από τα ψυχομετρικά τεστ με την ονομασία MMPI-2 (Minnesota Multiphasic Personality Inventory-Πολυφασική Καταγραφή Προσωπικότητας).
Οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν προμηθευτεί εδώ και καιρό συνολικά 4.000 τεστ, από τα οποία θα περάσουν σε βάθος χρόνου ισάριθμοι αστυνομικοί.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι τα τεστ θα είναι ανώνυμα, καθώς ο αστυνομικός που θα υποβάλλεται σε αυτά δεν θα δίνει το ονοματεπώνυμό του. Θα έχει, ωστόσο, έναν κωδικό, στον οποίο θα μπορούν να ανατρέξουν τα στελέχη που θα εξετάσουν τα τεστ για να βρουν το όνομα του αστυνομικού, μόνο όμως σε περίπτωση που διαπιστωθεί ψυχολογικό πρόβλημα. Οι υπόλοιποι θα παραμένουν ανώνυμοι.
Θεσσαλονίκη: Σπείρα ξάφριζε σπίτια- Πάνω από 500.000 η λεία σε πέντε μήνες
Επόμενες κινήσεις
Τα αποτελέσματα αυτών των τεστ θα αποτελέσουν τη βάση για τις επόμενες κινήσεις, που δεν αποκλείεται να είναι η υποχρεωτική επανεξέταση των αστυνομικών ανά τακτά χρονικά διαστήματα χρησιμοποιώντας το ίδιο ψυχομετρικό εργαλείο, αν και το κόστος δημιουργεί προσκόμματα.
Το συγκεκριμένο τεστ περιλαμβάνει ερωτηματολόγιο με περισσότερες από 130 κλίμακες, οι οποίες εξετάζονται μέσα από 567 ερωτήσεις κλειστού τύπου (Σωστό ή Λάθος) και ο μέσος χρόνος συμπλήρωσης είναι 1,5 με 2 ώρες. Είναι το μοναδικό ψυχομετρικό τεστ στον κόσμο που γίνεται δεκτό σε δικαστικό πλαίσιο για τη σύνθεση ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης. Χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την ανάληψη ευαίσθητων θέσεων επικινδυνότητας ή ασφάλειας, τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την επιλογή προσωπικού.
Το MMPI-2 αξιολογεί μία σειρά παραμέτρων όπως: αντικοινωνική συμπεριφορά, συναισθηματική αστάθεια, ισχύς του «εγώ», παρεκκλίνουσες συμπεριφορές, ενοχική προδιάθεση και κατάχρηση ουσιών. Επίσης αξιολογούνται: Συναισθηματική Αστάθεια, Ψυχασθένεια, Υπομανία, Υποχονδρίαση, Κατάθλιψη, Παρανοϊκός Ιδεασμός, Αγχος, Υστερία, Σχιζοφρένεια, Παράνοια, Επιθετικότητα, Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες, Εσωστρέφεια και έλλειψη κινήτρων.
Ποιοι παίρνουν σειρά
Μετά τους άνδρες των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ –ή και ταυτόχρονα– θα υποβληθούν στο τεστ αστυνομικοί που υπηρετούν στην Αμεση Δράση, στην ΟΠΚΕ και στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ.
«Τα τεστ αυτά αποτελούν φωτογραφία της στιγμής. Δεν σημαίνει ότι κάποιος ο οποίος κρίνεται ακατάλληλος θα είναι για πάντα ακατάλληλος ή ότι κάποιος που κρίνεται ψυχικά υγιής ότι θα είναι και στο μέλλον ψυχικά υγιής. Η ψυχική υγεία μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη σε αυτό το επάγγελμα, στο οποίο απειλείται η ζωή σου. Τα τεστ αποτελούν ένα πολύ θετικό βήμα, διότι υπάρχουν άνδρες που υπηρετούν σε μάχιμες υπηρεσίες που είτε δεν έχουν υποβληθεί ποτέ σε ανάλογη δοκιμασία είτε είχαν υποβληθεί πριν από πολλά χρόνια», εξηγεί αστυνομική πηγή.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου