Και αυτό γιατί επρόκειτο για τις μαζικότερες συγκεντρώσεις εδώ και δεκαετίες, με τους πολίτες να διαδηλώνουν ειρηνικά μέχρι τη στιγμή που, ενώ έφταναν στο πέρας τους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, παρεισέφρησαν οι γνωστοί άγνωστοι πετώντας πέτρες, μάρμαρα και βόμβες μολότοφ, με τις δυνάμεις της Αστυνομίας να προσπαθούν να απομονώσουν τους ταραξίες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούσαν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις, με τον πρωθυπουργό να ενημερώνεται για την κατάσταση που επικρατούσε στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις. Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας στον «Ε.Τ.», έκανε λόγο για μία σημαντική μέρα, μία ημέρα μνήμης που -όπως είπε- μας έχει σημαδέψει συλλογικά.
Η μαζική χθεσινή παρουσία των πολιτών στους δρόμους αποτελεί αδιαμφισβήτητα σημείο καμπής για την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στο «μέγεθος της μάχης που έχουμε να δώσουμε μέχρι να νικηθεί το “βαθύ κράτος” του παρελθόντος», τονίζοντας ότι εκείνο το μοιραίο βράδυ «είδαμε το πιο άσχημο πρόσωπο της χώρας στον εθνικό καθρέφτη. Μοιραία ανθρώπινα λάθη ενώθηκαν με χρόνιες ανεπάρκειες του κράτους και εκτροχίασαν βίαια τις βεβαιότητές μας».
O Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες στο κοινό αίτημα για αλήθεια και κάθαρση, επαναλαμβάνοντας ότι «μόνο η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία μία ηθική λύτρωση». Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση λέει «όχι» στην κομματική καπηλεία της ανθρώπινης οδύνης, με τον πρωθυπουργό να δεσμεύεται προσωπικά ότι θα υπηρετήσει το βαρύ καθήκον να προχωρήσει πιο δυναμικά και γρήγορα σε τομές που θα οδηγήσουν σε σύγχρονα και ασφαλή τρένα. Σε πιο αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες. Και σε μια αναβαθμισμένη καθημερινότητα για όλους.
«Καθήκον της Πολιτείας να μετατρέψει το πάνδημο αίτημα του “ποτέ ξανά” σε ακόμη περισσότερες πολιτικές για ασφαλείς σιδηροδρόμους», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας ότι τα αιτήματα και τα συναισθήματα των πολιτών δεν δικαιούται κανένα κόμμα να τα μετατρέψει σε αιτήματα μικροκομματικού χαρακτήρα. Ο Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για νοσηρές μειοψηφίες που προσπάθησαν να αμαυρώσουν τη χθεσινή ημέρα πένθους, τονίζοντας ότι η Αστυνομία αντέδρασε ψύχραιμα και με επαγγελματισμό, αποκρούοντας τις επιθέσεις και αποτρέποντας την κλιμάκωση, με βασικό μέλημα την προστασία των διαδηλωτών.
Τα κόμματα προετοιμάζονται για τις κοινοβουλευτικές «μάχες» που θα δοθούν, ξεκινώντας από την προσεχή Τρίτη, οπότε και θα γίνει συζήτηση και ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, με την κατηγορία για μπάζωμα με δόλο για απόκρυψη στοιχείων, δηλαδή αλλοίωσης του χώρου. Η Ν.Δ. έχει προαναγγείλει πως δεν θα παρεμποδίσει την έρευνα, διαφωνεί με το κατηγορητήριο, ωστόσο θα υπερψηφίσει την πρόταση, για να αποκρούσει τα περί συγκάλυψης, ενώ στη φαρέτρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης βρίσκεται το περιεχόμενο του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, με το κάθε κόμμα να δίνει τη δική του ερμηνεία. Την Τετάρτη αναμένεται να διεξαχθεί η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει προαναγγείλει την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει συνεννόηση αλλά και συντονισμός με τα κόμματα του προοδευτικού τόξου, καθώς απαιτείται η συλλογή τουλάχιστον 50 υπογραφών για την κατάθεσή της. ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας συμφωνούν με αυτήν και υπό αυτή την έννοια θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης μομφής.
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένει στην εργαλειοποίηση η αντιπολίτευση
Από το Ηράκλειο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος συμμετείχε στη συγκέντρωση, αναφέρθηκε στην ενότητα του ελληνικού λαού στο κοινό αίτημα για δικαίωση στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν τόσο άδικα, χωρίς κομματικά λάβαρα και περιχαρακώσεις. «Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η κυβέρνηση απέτυχαν να προστατέψουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες παρά τις βαρύγδουπες επί μία ολόκληρη εβδομάδα περί δήθεν σχεδίων προετοιμασίας», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. αναφερόμενο στα βίαια επεισόδια κάποιων κουκουλοφόρων που επιτέθηκαν σε συγκεντρωμένους πολίτες.
Σε πιο υψηλούς τόνους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από το Σύνταγμα, ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού μετά τα χθεσινά συλλαλητήρια και τα επεισόδια που ακολούθησαν. «Οι προβοκάτσιες και ο αυταρχισμός δεν μπορούν να σκιάσουν το πάνδημο αίτημα να αλλάξει σελίδα η χώρα. Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορούν πλέον να παραμείνουν στη διακυβέρνηση της χώρας», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και συνέχισε: «Η κοινωνία δεν τους εμπιστεύεται, τους απονομιμοποίησε οριστικά και αμετάκλητα. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».
«Οι ευθύνες της κυβέρνησης και όσων κυβέρνησαν μέχρι σήμερα είναι τεράστιες. Δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί κανέναν, όσο ψηλά και αν βρίσκεται», δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από την απεργιακή χθεσινή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, ενώ την παραίτηση του πρωθυπουργού ζήτησε και ο Αλέξης Χαρίτσης.