Τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης έφερε στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος από την περασμένη εβδομάδα προκαλώντας την αντίδραση δημάρχων και περιφερειαρχών [Διαβάστε εδώ σχετικά]. Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης έσπευσε να καταγγείλει την Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ) και τον πρόεδρό της Γ. Πατούλη επειδή σχολιάζει δημοσιεύματα αντί να συμμετέχει στο διάλογο. Χθες που η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα επισήμως τη μελέτη, ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η ΚΕΔΕ αρνείται το διάλογο προαναγγέλλοντας ότι ξεκινά «πορεία προς το λαό»: «Θα επιδιώξουμε την απευθείας επαφή με τους δήμους και με τις Περιφερειακές Ενώσεις των δήμων. Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα βρεθώ στην Ξάνθη, στην Καβάλα, στη Δράμα. Εκεί θα συναντηθώ με όλους τους τοπικούς δημάρχους. Ξεκινάμε μια απευθείας συζήτηση με τον κάθε δήμο ξεχωριστά, με την κάθε περιφέρεια, με όλους μαζί. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, υιοθετούμε προτάσεις όπου συμφωνούμε, αλλά ταυτόχρονα προφανώς ως κυβέρνηση κρατάμε για τον εαυτό μας το τελικό δικαίωμα να νομοθετούμε και να κρινόμαστε για τις πολιτικές μας».
Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι αυτές οι επιλογές παραμένουν ασαφείς. Παρουσιάζοντας την πολυσέλιδη μελέτη χθες, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως «δεν συνιστά αυτή η δουλειά κάποιες τελικές θέσεις»! «Είναι όμως ένα πολύτιμο υλικό το οποίο έχει καταγράψει ανάγκες, έχει καταλήξει σε κάποια πρώτα συμπεράσματα, προτείνει εναλλακτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση άλλων ζητημάτων», συνέχισε ο υπουργός. Λίγο παρακάτω όμως, μιλώντας για την απλή αναλογική, ο κ. Σκουρλέτης είπε: «Εμείς δεν κρύψαμε ποτέ τη θέση μας, ως κυβέρνηση, υπέρ της απλής αναλογικής. Αλλά συζητάμε επ’ αυτού καταθέτοντας τη δική μας πρόταση».
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Πουλάκης μπέρδεψε το θέμα ακόμη περισσότερο λέγοντας ότι «οι προτάσεις, αφού παραδοθούν σήμερα στον υπουργό και σε όλους τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, θα το στείλουμε παντού και θα κάνουμε συσκέψεις και σε όλους όμως συγχρόνως τους ενεργούς και ανήσυχους πολίτες, όχι ως ένα θέσφατο το οποίο πρέπει να το υπηρετήσουμε και να πούμε ότι “αυτό είναι”, αλλά ως μια βάση για προβληματισμό και ουσιαστικό διάλογο».
Καιρός: Χειμώνας μέχρι και την Κυριακή - Που θα χιονίσει στην Αττική - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία
Πάντως, στη διάρκεια της παρουσίασης, ο κ. Πουλάκης μιλούσε συνεχώς για «τις προτάσεις μας», οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν:
ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ: Ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης θα εκλέγονται με το 50%+1 των ψήφων με ψηφοφορία, αν χρειαστεί, και τη δεύτερη Κυριακή (όπως συνέβη το 2014 σε πάνω από 200 δήμους από τους 325), αλλά οι έδρες στα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια θα καθορίζονται από τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής. Αν ίσχυε αυτό το σύστημα το 2014, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης θα έπρεπε να διοικήσει το δήμο με 10 συμβούλους (σε σύνολο 49) που θα αποκόμιζε με το 21% των ψήφων της πρώτης Κυριακής χωρίς να πάρει τους επιπλέον 19 συμβούλους λόγω της επικράτησής του στο δεύτερο γύρο. Ο δήμαρχος, δηλαδή, θα πρέπει να εξασφαλίζει τη συναίνεση των αντιπάλων του, ο κίνδυνος να προκύψει ακυβερνησία είναι εμφανής και σε αυτό αντιδρούν ακόμη και οι περισσότεροι από τους λιγοστούς δημάρχους που εξελέγησαν με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι αυτή ήταν προγραμματική θέση της κυβέρνησης.
ΕΝΔΟΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ: Αλλάζει ολόκληρο το σύστημα εκλογής συμβούλων σε επίπεδο δημοτικών ενοτήτων (των παλαιών «καποδιστριακών» δήμων). Με το ισχύον σύστημα ακόμη και μικρά χωριά έβγαζαν κάποιον εκπρόσωπο που συνδεόταν με την κεντρική διοίκηση του δήμου. Τώρα, θα εκλέγονται εκπρόσωποι μόνον από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά δημοτικές ενότητες που παίρνουν αρμοδιότητες και από όργανα των κεντρικών δήμων που καταργούνται. Στις μικρότερες κοινότητες θα λειτουργούν «τοπικές λαϊκές συνελεύσεις».
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου