Η συνταξιοδότηση των προέδρων των δύο ανώτατων δικαστηρίων της χώρας στις 30 Ιουνίου «πυροδότησε» τη διαδικασία επιλογής των αντικαταστατών τους. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αγγελική Αλειφεροπούλου και η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη Σαρπ συμπλήρωσαν το ανώτατο ηλικιακό όριο υπηρεσίας, με το υπουργείο Δικαιοσύνης να έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αντικατάστασης, που κάθε φορά εξελίσσεται σε… πόκερ για γερά νεύρα.
Ονοματολογία
Για τον προεδρικό θώκο του Αρείου Πάγου έχουν ήδη προταθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης προς τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έξι ονόματα. Η διαδικασία προβλέπει την ακρόασή τους και στη συνέχεια την επιλογή κάποιων εξ αυτών, με την τελική κρίση να ανήκει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόκειται για τις δύο αντιπροέδρους του Ανώτατου Δικαστηρίου Μαρία Νικολακέα και Μαρία Γεωργίου, αλλά και τέσσερις αρεοπαγίτες: τους Κωστούλα Φλουρή – Χαλεβίδου, Νικόλαο Πιπιλίγκα, Γρηγόρη Κουτσοκώστα και Θεόδωρο Κανελλόπουλο.
Μάλιστα, ο τελευταίος φέρεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να αναλάβει το έργο της απελθούσας Αγγελικής Αλειφεροπούλου. Ο κ. Κανελλόπουλος, εάν επιλεγεί, θα παραμείνει έως το 2024, καθώς απέχει τρία χρόνια από τη συνταξιοδότηση. Ο ίδιος διετέλεσε από το 2016 έως το 2018 -όταν και προήχθη σε αρεοπαγίτη- προϊστάμενος του Εφετείου της Αθήνας, ενώ ήταν ανάμεσα στους δικαστές που διαφώνησαν με την ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με την προτροπή τότε προς την Πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Το όνομά του είχε έρθει στην επικαιρότητα το 2011 όταν ο αδελφός του Θανάσης Κανελλόπουλος είχε εμπλακεί στην υπόθεση των «στημένων αγώνων», με τον τότε εφέτη Θεόδωρο Κανελλόπουλο και τα δύο του αδέλφια Δημήτρη και Αναστάσιο (επίσης λειτουργοί της Δικαιοσύνης) να εκδίδουν ανακοίνωση για την υπόθεση.
Με ενδιαφέρον εξετάζεται και η υποψηφιότητα της Μαρίας Γεωργίου, που έχει δύο χρόνια μπροστά της μέχρι τη συνταξιοδότηση. Γεννημένη το 1956 στη Χαλκίδα Ευβοίας, διορίστηκε πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών το 1983 και πρωτοδίκης Αθηνών δύο χρόνια αργότερα. Προήχθη στον βαθμό του προέδρου Πρωτοδικών το 1998, στον βαθμό του εφέτη το 2003, στον βαθμό του προέδρου Εφετών το 2013 και στον βαθμό του αρεοπαγίτη το 2017. Λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η Μαρία Νικολακέα, η οποία θα πρέπει να αποχωρήσει σε έναν χρόνο, καθώς φαίνεται πως η κυβέρνηση επιθυμεί να επιλέξει πρόσωπο που θα διατηρήσει τη θέση του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πάντως, η κ. Νικολακέα έχει αφήσει το «στίγμα» της κατά τη διάρκεια της πορείας της, αφού ήταν η ανακρίτρια της υπόθεσης Siemens.
«Μάχη»
Εύβοια: Θανατηφόρο τροχαίο με έναν νεκρό και 3 τραυματίες – Ανάμεσά τους και παιδιά [βίντεο]
Η αποχώρηση λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας της σημερινής προέδρου Μαίρης Σαρπ «πυροδοτεί» την αλλαγή σκυτάλης και στην ηγεσία του ΣτΕ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σημαντικές πιθανότητες συγκεντρώνει ο Δημήτρης Σκαλτσούνης, ο οποίος όμως έχει έναν χρόνο παραμονής στο σώμα. Γεννημένος το 1955, ο κ. Σκαλτσούνης εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Μάρτιο του 1983 και στη θέση του συμβούλου Επικρατείας προήχθη τον Μάρτιο του 2003. Μάλιστα, ήταν ο εισηγητής στην υπόθεση της αίτησης αναστολής για τη συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας και 13 ακόμη Παμμακεδονικών Ενώσεων της Ομογένειας. Από την προτεινόμενη εξάδα, περισσότερα χρόνια έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στη θέση η Ευαγγελία Νίκα, που αποχωρεί το 2023, και ο Παναγιώτης Ευστρατίου, χωρίς όμως να συγκεντρώνουν σημαντικές πιθανότητες.
Την εξάδα που προτάθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής συμπληρώνουν τρία ονόματα, που έχουν «διεκδικήσει» και στο παρελθόν το πόστο αυτό. Απόφοιτη του Δημοτικού Αρσακείου Ψυχικού και του Αμερικανικού Κολλεγίου Αγίας Παρασκευής, η Μαρία Καραμανώφ εισήχθη στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 1981 και υπηρέτησε στο 5ο Τμήμα ως πάρεδρος, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της νομολογίας για την προστασία του περιβάλλοντος το 1990-2000. Εχει ισχυρό δικαστικό προφίλ και είχε γίνει ευρέως γνωστή για τις θέσεις της σε θέματα περιβάλλοντος, ειδικά την περίοδο της θητείας του Μιχαήλ Δεκλερή στο Ε’ Τμήμα του Δικαστηρίου.
Στη λίστα των ακροάσεων βρίσκεται και ο Ιωάννης Γράβαρης, γνωστός από το πόρισμά του στην υπόθεση Βγενόπουλου και την υπόθεση εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ, ενώ ήταν μεταξύ αυτών που τάχθηκαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας στις περικοπές των παλαιών συντάξεων. Τέλος, τη θέση διεκδικεί και η Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, που είχε συζητηθεί στο παρελθόν με αφορμή τη «βουτιά» για την ανάδειξή της στη θέση της αντιπροέδρου. Η κ. Χρυσικοπούλου γεννήθηκε το 1958 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1985, ενώ προήχθη στη θέση της συμβούλου Επικρατείας τον Ιούνιο του 2007 και ήταν μέλος της σύνθεσης της Ολομέλειας του ΣτΕ που αποφάσισε για τις τηλεοπτικές άδειες. Ωστόσο, στην υπόθεση αυτή βρέθηκε στην πλευρά της μειοψηφίας, που ήθελε τον νόμο Παππά συνταγματικό.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter