Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου που για δεύτερη χρονιά βίωσαν τις συνέπειες της πανδημίας, φέτος συναγωνίζονται για μία θέση στα ελληνικά αμφιθέατρα, σε ένα νέο καθεστώς με αρκετές αλλαγές όσον αφορά τη διαδικασία της εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Για πρώτη φορά σε πανελλήνιες δεσμεύονται θέσεις σε δημόσια ΙΕΚ, με στόχο όσοι δεν πετύχουν την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμια να τους δοθεί μια εναλλακτική σπουδών με δυνατότητες απορρόφησης από την αγορά εργασίας. Παράλληλα, τα ακαδημαϊκά κριτήρια ενισχύονται με την επαναφορά βάσης εισαγωγής, έναν χρόνο μετά τα περσινά απογοητευτικά αποτελέσματα με επιτυχόντες φοιτητές που είχαν γράψει κάτω από 1.
Η πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα φέρει ανατροπές στον ακαδημαϊκό χάρτη, ενισχύοντας και ανεβάζοντας τη βάση τμημάτων αλλά και ορίζοντας νέα δεδομένα για τη βιωσιμότητα τμημάτων που δεν κερδίζουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων.
Ολες οι αλλαγές στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις:
– Αριθμός εισακτέων: Με μια μικρή μείωση στο σύνολο των εισακτέων της τάξης των 555 θέσεων, η ανακατανομή που έγινε φέτος, με μικρές προσθαφαιρέσεις, είχε διπλό στόχο: από τη μία να ελαφρύνει κάποια τμήματα κεντρικών Ιδρυμάτων, μεταφέροντας εισακτέους σε περιφερειακά Ιδρύματα, και από την άλλη να αυξήσει τους εισακτέους σε συγκεκριμένους τομείς σπουδών με στόχο τη βελτίωση της σύνδεσης της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.
Στην πρώτη περίπτωση, ο πήχυς δυσκολεύει για τους υποψηφίους που διεκδικούν μια θέση σε υψηλόβαθμα κεντρικά ΑΕΙ. Ειδικότερα, η Νομική Αθήνας χάνει 35 θέσεις, ενώ οι υπόλοιπες δημοφιλείς σχολές (Ιατρική, Πολυτεχνείο) παραμένουν στις ίδιες. Αντίστοιχα, απώλειες έχουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τμήματα Μαθηματικών, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Φυσικοθεραπείας, Φιλοσοφίας και Ιστορίας, με μεταφορά της πλειοψηφίας των θέσεων σε περιφερειακά Ιδρύματα.
Ενισχυμένα με αύξηση του αριθμού εισακτέων είναι τα τμήματα Πληροφορικής, τα οποία έχουν επισημανθεί αρκετές φορές ως ένας τομέας σπουδών με πολλές προοπτικές στην αγοράς εργασίας.
– Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Ενα νέο ακαδημαϊκό κριτήριο θεσπίστηκε από φέτος στη φιλοσοφία της «βάσης του 10» που είχε εφαρμοστεί παλαιότερα. Ομως, στη συγκεκριμένη περίπτωση το «όριο» δεν θα είναι κάθε χρόνο το ίδιο, αλλά θα διαμορφώνεται από τις επιδόσεις των υποψηφίων, ώστε να μην καταγράφονται αδικίες ανάλογα με την ευκολία ή τη δυσκολία των θεμάτων.
Ειδικότερα, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής προκύπτει από δύο παράγοντες. Ο πρώτος αφορά τα πανεπιστήμια, τα οποία ορίζουν ανά τμήμα έναν συντελεστή που πρέπει να κινείται μεταξύ του 0,80 και 1,20. Αντίστοιχα, για τα ειδικά μαθήματα ο συντελεστής θα ορίζεται μεταξύ του 0,70 και 1,10.
Θεσσαλονίκη: Κρεμάστηκαν πίσω από λεωφορείο, ενώ αυτό βρισκόταν εν κινήσει
Μετά την ολοκλήρωση της διεξαγωγής των εξετάσεων και την ανακοίνωση των βαθμών, θα προκύπτει ο μέσος όρος επίδοσης των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο.
Αν ο μέσος όρος επίδοσης, για παράδειγμα, στο 1ο επιστημονικό πεδίο είναι 11.110 μόρια, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε όλα τα τμήματα του εν λόγω επιστημονικού πεδίου θα κυμαίνεται από 8.890 μόρια έως 13.332 μόρια, ανάλογα με τον συντελεστή που έχει επιλέξει το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα. Η τελική ΕΒΕ θα μεταβάλλεται αν υπάρχει ειδικό μάθημα.
Το παραπάνω σύστημα προβλέπει να ανακόψει το φαινόμενο της εισαγωγής υποψηφίων με πολύ χαμηλούς βαθμούς στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και να καθορίσει με αυτόν τον τρόπο τη διάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, επανεξετάζοντας τμήματα τα οποία επιβιώνουν διαχρονικά με πολύ χαμηλές βάσεις και με φοιτητές που δεν δύνανται να ανταποκριθούν στις ακαδημαϊκές απαιτήσεις.
– Παράλληλο μηχανογραφικό: Μία ακόμα προσθήκη που έρχεται να καλύψει το κενό για όσους δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ είναι το μηχανογραφικό εισαγωγής στα ΙΕΚ. Πρόκειται για μια ταυτόχρονη διαδικασία, στην οποία έχουν επιλεγεί για φέτος πάνω από 50 ειδικότητες και έχουν δεσμευτεί θέσεις για τους αποφοίτους λυκείου.
Η συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού έχει στόχο να αναδείξει την επιλογή της επαγγελματικής εκπαίδευσης ως εναλλακτικής επιλογής με προοπτικές στην αγορά εργασίας. Η διαδικασία θα γίνει εντός του Ιουνίου και θα περιλαμβάνονται σε αυτό ειδικότητες σε τομείς που θεωρείται ότι θα έχουν ζήτηση στο μέλλον από την αγορά εργασίας. Διαβατήριο για την εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ είναι το απολυτήριο των ενδιαφερομένων. Ανάλογα με το ΙΕΚ υπάρχουν κι άλλες παράμετροι, όπως αυτή των κοινωνικών κριτηρίων.
Σημειώνεται ότι, εκτός από τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού τον Ιούλιο, οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να επανέλθουν στην επιλογή των ΙΕΚ και τον Σεπτέμβριο, που παραδοσιακά γίνονται οι εγγραφές. Αν μετά την ανακοίνωση των βάσεων στα τέλη Αυγούστου κάποιος υποψήφιος δεν πετύχει την εισαγωγή του στη σχολή επιλογής του, δύναται να εγγραφεί στο ΙΕΚ της επιλογής του στις εναπομείνασες θέσεις.
Πανελλήνιες 2021: Με δύο self tests για κάθε εβδομάδα θα εξοπλιστούν οι υποψήφιοι
Με επικαιροποιημένο πρωτόκολλο θα πραγματοποιηθούν οι φετινές πανελλήνιες εξετάσεις, στις οποίες θα κυριαρχήσει η διενέργεια των self tests.
Με δύο self tests, ένα για κάθε εβδομάδα, θα εξοπλιστούν οι υποψήφιοι, ώστε να διενεργηθούν με ασφάλεια οι εξετάσεις.
Το πρώτο τεστ θα γίνει την Πέμπτη 10 Ιουνίου, με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος από την ίδια μέρα έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου. Το δεύτερο τεστ για τους υποψηφίους των γενικών λυκείων θα γίνει την Παρασκευή 18 Ιουνίου, με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος από την Παρασκευή 18 μέχρι τη Δευτέρα 28 Ιουνίου.
Αν βγει αρνητικό, οι υποψήφιοι προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα προσκομίζοντας τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.
Αν βγει θετικό και το επαναληπτικό τεστ, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο κατόπιν αίτησής τους, προσκομίζοντας το αποδεικτικό του εργαστηριακού αποτελέσματος. Οι υποψήφιοι ή και εκπαιδευτικοί αίθουσας εξεταστικού κέντρου στην οποία διαγνώστηκε επιβεβαιωμένο τεστ ή επιβεβαιωμένα κρούσματα κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, συνεχίζουν κανονικά τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις.
Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων θα τηρούνται και όλα τα υπόλοιπα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ο επαρκής αερισμός, η τήρηση αποστάσεων και ο σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter