Οι καταστηματάρχες στην Αθήνα ήταν ικανοποιημένοι από το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους, χωρίς βέβαια, όπως ήταν φυσικό, να αναμένουν αυξημένη καταναλωτική κίνηση από την «πρεμιέρα».
Τα μέτρα στήριξης, η έλλειψη ρευστότητας και η αντιμετώπιση των συσσωρευμένων οφειλών είναι μερικά από τα ζητήματα που τους απασχολούν, ενώ το σημαντικότερο αίτημά τους είναι να μην ξανακλείσουν τα καταστήματα έως το τέλος της κρίσης.
«Η επαναλειτουργία της αγοράς στην Αθήνα είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, ώστε άμεσα να ανακοινωθεί το ίδιο και για τις υπόλοιπες περιοχές και κλάδους. Οι πρώτες ώρες δείχνουν εξαιρετική ωριμότητα και σοβαρότητα από όλους», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων.
Η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, καθώς και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης διένειμαν, σε καταστήματα του κέντρου της Αθήνας, μάσκες, αντισηπτικά και ενημερωτικά φυλλάδια για τη σωστή τήρηση των υγειονομικών μέτρων, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση.
Την ίδια ώρα, κάποια καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα άνοιξαν μόνο συμβολικά, δηλαδή χωρίς να υποδεχτούν πελάτες. Οι επιχειρηματίες σε αυτές τις περιοχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητά τους, ζητώντας από την κυβέρνηση να τους επιτρέψει να ανεβάσουν… ρολά.
Ο Γεωργιάδης για το λιανεμπόριο
«Ακούμε την Επιτροπή (σ.σ. των Εμπειρογνωμόνων), καταλαβαίνουμε ότι αυτό μας προκαλεί ζημιά, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς», σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, σε ραδιοφωνικό σταθμό, αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα στις παραπάνω τρεις Περιφερειακές Ενότητες.
Παράλληλα, απέρριψε τις αιτιάσεις περί αδικίας προς τη Βόρεια Ελλάδα, επισημαίνοντας πως η αγορά της Θεσσαλονίκης λειτούργησε 37 ημέρες περισσότερες από αυτήν της Αθήνας μέσα στο 2021.
Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε υπομονή απ’ όλους, εκτιμώντας ότι μετά τις 15 Απριλίου ή σε δύο εβδομάδες θα έχουμε πτώση του επιδημικού κύματος. «Είμαστε σε ένα μαραθώνιο και βρισκόμαστε 300 με 400 μέτρα πριν το τέλος και πρέπει να στείλω ένα μήνυμα ότι να τηρήσουμε τα μέτρα, για να μην ξανακλείσουμε. Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα και να αποδειχθεί ότι το λιανεμπόριο δεν επιβαρύνει στη μετάδοση», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαθανάσης απηύθυνε έκκληση, μέσω τηλεοπτικού σταθμού, προς τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα να τηρήσουν τους κανόνες. «Δεν μπορεί να υπάρξει ένας αστυνομικός δίπλα σε κάθε πολίτη. Δεν μπορεί να είναι δίπλα σε κάθε καταστηματάρχη και να του πούμε μπορείς να ανοίξεις ή να μην ανοίξεις. Θα πρέπει όλοι να κάνουμε υπομονή, ξέρω ότι έχει κουράσει αυτή η λέξη, αλλά αυτό πρέπει να γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Λάρισα: Που θα στήσουν το μπλόκο οι αγρότες - Ποια ειναι τα αιτήματα τους;
Σε έτερο τηλεοπτικό σταθμό, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, υποστήριξε πως η επαναλειτουργία του εμπορίου έγινε ομαλά. «Βοηθάει πολύ το γεγονός ότι κάποιος πρέπει να έχει ραντεβού είτε για click away είτε για click in shop για να μεταβεί στην επιχείρηση. Επίσης, θεωρούμε ότι το ραντεβού και ο τρίωρος περιορισμός είναι στοιχεία που συμβάλλουν στην τάξη.
Ελπίζουμε αυτή η διαδικασία να τηρηθεί και τις επόμενες μέρες», όπως είπε. «Δεν πρέπει να περάσουμε το μήνυμα πως η αγορά θα ξανακλείσει, για να μην τρέξουν όλοι στα καταστήματα», επισήμανε ο ίδιος, διευκρινίζοντας -επί των διαδικαστικών- πως στην περίπτωση του click inside οι καταναλωτές μπορούν να πληρώσουν και με μετρητά – κάτι που δεν ισχύει στο click away.
Οι παραγωγικοί φορείς
Στο μεταξύ, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς κάλεσε την Πολιτεία «να επιτηρήσει τους λίγους, συγκεκριμένους δρόμους και τις λίγες γνωστές μεγάλες αλυσίδες, ώστε να αποφευχθούν οι εικόνες του παρελθόντος, που στιγμάτισαν έναν τεράστιο κλάδο και αδίκησαν τις χιλιάδες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν υποδειγματικά».
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) Κωνσταντίνος Μίχαλος τοποθετήθηκε για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, χθες, από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα (με βασικότερο αυτό της μη επιστρεπτέας αποζημίωσης, από 1.000 έως 4.000 ευρώ, για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές τον Απρίλιο).
Κατά τα λεγόμενα του προέδρου, παρότι θα συμβάλουν στο να διατηρηθούν στη ζωή οι επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με λουκέτο λόγω του πεντάμηνου lockdown, δεν δίνουν οριστική λύση στο τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην πλειονότητα των επιχειρήσεων.
Αξίζει να επισημανθεί πως το βασικό κεφάλαιο αγοράς νέων εμπορευμάτων της προσεχούς σεζόν μπορεί να ανέλθει μέχρι και το 46% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
Οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο, όμως, έχουν σωρεύσει από την αρχή της πανδημίας τεράστια αποθέματα (στοκ) εμπορευμάτων της περασμένης σεζόν, υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο και χρέη προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
Επιπροσθέτως, τα αλλεπάλληλα κλεισίματα έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση ειδών στους περιορισμένους χώρους των επιχειρήσεων, κάτι που τις επιβαρύνει και με αυξημένα κόστη αποθήκευσης.
Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ανοίξουν
Από την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξουν τα καταστήματα στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες εξαιρούνται, οπότε και μπορούν να ανεβάσουν ρολά:
α) επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά κατά το σκέλος που αφορά στην επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου,
β) τα καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας κατόπιν ραντεβού,
γ) τα καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς κατόπιν ραντεβού και
δ) τα περίπτερα, τα οποία δύνανται να λειτουργούν επί 24ώρου. Επιπροσθέτως, στα καταστήματα πολλαπλών εμπορικών δραστηριοτήτων επιτρέπεται η πώληση, εντός αυτών, μόνο προϊόντων που σχετίζονται, άμεσα, με τον κλάδο της οικοδομής.
Η προσέλευση των επαγγελματιών-αγοραστών γίνεται με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων περί μάσκας, χρήσης απολυμαντικού κατά την είσοδο και τήρησης ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου.
Κατά την είσοδο στο κατάστημα οι επαγγελματίες-αγοραστές επιδεικνύουν έγγραφο, από το οποίο αποδεικνύεται η επαγγελματική τους ιδιότητα. Σημειώνεται πως επιτρέπονται πωλήσεις μόνο με έκδοση τιμολογίου και όχι με απόδειξη λιανικής πώλησης.
Η αναλογία επαγγελματιών-αγοραστών στο χώρο έκθεσης των επιχειρήσεων είναι 4:200 (άτομα/τ.μ.), με μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό τα 20 άτομα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπο
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr