Οπως έγινε γνωστό μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τους υφυπουργούς ΠΕΝ Γιώργο Αμυρά και Νίκο Ταγαρά και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει «πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από το Νόμο 4389/2016 της προηγούμενης κυβέρνησης, οι διατάξεις του οποίου έχουν καταπέσει με αποφάσεις του ΣτΕ τόσο σε ό,τι αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις όσο και τις εκχερσωμένες εκτάσεις».
Σύμφωνα με το υπουργείο, η «παράταση δίνεται λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και αφετέρου την ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες».
Οπως εξηγούν πηγές στον Ελεύθερο Τύπο, σκοπός τόσο του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Αμυρά όσο και συνολικά της ηγεσίας του ΥΠΕΝ είναι να βρεθεί λύση μέσω της οποίας δεν θα επιβαρύνονται οι πολίτες.
Ηδη έχει συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία επεξεργάζεται τη ρύθμιση που θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Δασικοί χάρτες και προσφυγές
Υπενθυμίζεται πως είχαν καταθέσει προσφυγή η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων του Δημοσίου (ΠΕΔΔΥ), το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ) και οκτώ περιβαλλοντικές οργανώσεις για να μην αναμορφωθούν οι δασικοί χάρτες.
Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες εβδομάδες, και αναλόγως της έκβασής της θα κινηθεί το υπουργείο.
Πάντως, η ειδική επιτροπή, που έχει θέσει επί τάπητος το ζήτημα, εκτιμάται ότι θα βρει τη χρυσή τομή με τους δασικούς χάρτες στις επτά «καυτές πατάτες» που απασχολούν τους πολίτες.
Πρόκειται, συγκεκριμένα, για πρόδηλα σφάλματα, δασωμένους αγρούς, εκχερσωμένες εκτάσεις, κυριότητα του Δημοσίου, ασπάλαθους, μεταβιβάσεις ακινήτων και την εξέταση των αντιρρήσεων.
Ενδεικτικά, για τη διαδικασία των αντιρρήσεων, οι οποίες ξεπερνούν τις 170.000, μέσα στον μήνα αναμένεται να… πιάσουν δουλειά οι επιτροπές, ενώ με την πρόσληψη 700 υπαλλήλων στις δασικές υπηρεσίες η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός χρονικών πλαισίων.
Χαλκιδική: Στις φωτιές τυλίχτηκαν δύο σκάφη στην μαρίνα του Πόρτο Καρράς
Οσον αφορά την κυριότητα του Δημοσίου, κατά την οποία έχει παρατηρηθεί πως εκτάσεις που είναι εν μέρει δασικές να εμφανίζονται αυτόματα στο Κτηματολόγιο ως διεκδικούμενες από το Δημόσιο, η προωθούμενη ρύθμιση θα προβλέπει την αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή το κράτος να είναι υποχρεωμένο να αποδεικνύει την ιδιοκτησία του επί των αμφισβητούμενων εκτάσεων.
Σημειώνεται ότι, σε κάθε περίπτωση, ακόμα με την ανάρτηση τους οι δασικοί χάρτες δεν αλλάζουν το καθεστώς επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται.
Τέλος, τις επόμενες ημέρες η ηγεσία του ΥΠΕΝ πρόκειται να πραγματοποιήσει επισκέψεις στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και εμφανίζονται στους χάρτες ως «δασικές», προκειμένου να επικοινωνήσει στους πολίτες τις ενέργειες που αναμένονται.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπο
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr